
Μετά το σασίμι και το σεβίτσε, το τιραντίτο
Το ωμό ψάρι στα καλύτερά του.

Τα τελευταία χρόνια η αθηναϊκή και κατ' επέκταση ελληνική εστιατορική σκηνή είχε ενσωματώσει μπόλικες διεθνείς επιρροές, με εκείνες της κουζίνας nikkei να είναι εκ των πιο δημοφιλών. Είτε μιλάμε για εστιατόρια που ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε για κλασικές αξίες που φρόντισαν να εμπλουτίσουν τα πιάτα τους με διεθνή στοιχεία ή τεχνικές.
Το ωμό ψάρι είναι γεγονός πως γνωρίζει την τελευταία πενταετία ιδιαίτερες δόξες, ξεφεύγοντας πολύ από την πεπατημένη του σούσι. Πλέον, συναντάς οπουδήποτε -ακόμη και σε ψαροταβέρνες- σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο. Επιπροσθέτως με αυτά, υπάρχει και το λιγότερο δημοφιλές από τα προαναφερθέντα, τιραντίτο (tiradito).

Πρόκειται ουσιαστικά για μία περουβιανή εκδοχή του σασίμι και μία παραλλαγή του σεβίτσε. Ένα πιάτο που φέρει έντονη την επιρροή των Ιαπώνων μεταναστών στην κουζίνα του Περού. Σερβίρεται μέσα σε χυμό εσπεριδοειδών, ενώ η διαφοροποίηση του με το σεβίτσε είναι και πως κόβεται διαφορετικά το ψάρι (σε λεπτές φέτες).
Η σάλτσα του tiradito είναι σημείο διαφοροποίησης αλλά και σύνδεσης με το σεβίτσε, ταυτόχρονα. Στο σεβίτσε το ψάρι ουσιαστικά "ψήνεται" μέσα στην ένταση του χυμού ενώ στο tiradito το γάλα τίγρης (leche de tigre) προστίθεται πριν το σερβίρισμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ψάρι να παραμένει περισσότερο στεγνό και να έχει λιγότερη οξύτητα σε σχέση με το σεβίτσε - κάτι που μεταφράζεται και σε πιο εμφανή τη δική του γεύση.
Διάβασε ακόμη για την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin, το Senios που μεταμορφώνεται σε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ, το αγγούρι της θάλασσας που εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη και τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα