Μετά το σασίμι και το σεβίτσε, το τιραντίτο

Το ωμό ψάρι στα καλύτερά του.

Τα τελευταία χρόνια η αθηναϊκή και κατ' επέκταση ελληνική εστιατορική σκηνή είχε ενσωματώσει μπόλικες διεθνείς επιρροές, με εκείνες της κουζίνας nikkei να είναι εκ των πιο δημοφιλών. Είτε μιλάμε για εστιατόρια που ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις είτε για κλασικές αξίες που φρόντισαν να εμπλουτίσουν τα πιάτα τους με διεθνή στοιχεία ή τεχνικές. 

Το ωμό ψάρι είναι γεγονός πως γνωρίζει την τελευταία πενταετία ιδιαίτερες δόξες, ξεφεύγοντας πολύ από την πεπατημένη του σούσι. Πλέον, συναντάς οπουδήποτε -ακόμη και σε ψαροταβέρνες- σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο. Επιπροσθέτως με αυτά, υπάρχει και το λιγότερο δημοφιλές από τα προαναφερθέντα, τιραντίτο (tiradito).

Μετά το σασίμι και το σεβίτσε, το τιραντίτο

Πρόκειται ουσιαστικά για μία περουβιανή εκδοχή του σασίμι και μία παραλλαγή του σεβίτσε. Ένα πιάτο που φέρει έντονη την επιρροή των Ιαπώνων μεταναστών στην κουζίνα του Περού. Σερβίρεται μέσα σε χυμό εσπεριδοειδών, ενώ η διαφοροποίηση του με το σεβίτσε είναι και πως κόβεται διαφορετικά το ψάρι (σε λεπτές φέτες).

Η σάλτσα του tiradito είναι σημείο διαφοροποίησης αλλά και σύνδεσης με το σεβίτσε, ταυτόχρονα. Στο σεβίτσε το ψάρι ουσιαστικά "ψήνεται" μέσα στην ένταση του χυμού ενώ στο tiradito το γάλα τίγρης (leche de tigre) προστίθεται πριν το σερβίρισμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ψάρι να παραμένει περισσότερο στεγνό και να έχει λιγότερη οξύτητα σε σχέση με το σεβίτσε - κάτι που μεταφράζεται και σε πιο εμφανή τη δική του γεύση. 


Διάβασε ακόμη για την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin, το Senios που μεταμορφώνεται σε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ, το αγγούρι της θάλασσας που εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη και τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλοι μιλούν για τα σάντουιτς του Borghese

Το πιο πρόσφατο hit της Αρχελάου ξέρει πώς να γεμίζει σωστά δύο φέτες ψωμί.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα νέα της εστιατορικής Αθήνας γι' αυτή τη σεζόν

Οι αφίξεις, τα νέα concepts, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και οι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προσαρμογές στην πόλη, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία επική συνταγή για το καλύτερο cheeseburger

Η παγκόσμια ημέρα cheeseburger θα έπρεπε να γιορτάζεται καθημερινά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας