Η 16η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ως η National Guacamole Day και όπως αντιλαμβάνεσαι ένα από τα διασημότερα dips του πλανήτη (με προέλευσή του ασφαλώς το Μεξικό) έχει σήμερα την τιμητική του. Πολλά γευστικά spots μάλιστα στις ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν γουακαμόλε στο πλαίσιο προσφορών για τον εορτασμό του της συγκεκριμένης εορτής.

> Διάβασε ακόμη: Χρυσοί Σκούφοι 2021: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Μιλώντας για γουακαμόλε, λοιπόν, οφείλεις να έχεις κάποια πράγματα κατά νου: Κυρίως, πως δεν πρόκειται μόνο για αβοκάντο με την απαραίτητη συνοδεία από κόλιανδρο, κρεμμύδι και lime αλλά για το ενδεχομένως κορυφαίο συνοδευτικό dip που υπάρχει.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του σούσι στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή

O σεφ Roberto Ruiz, από το βραβευμένο με αστέρι Michelin μεξικάνικο εστιατόριο της Μαδρίτης Punto MX παραχώρησε στο ισπανικό Esquire τη συνταγή για το καλύτερο γουακαμόλε που μπορεί να φτιάξει κάποιος στην κουζίνα του. Αυτή πατά πάνω στην παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή, έχει όμως και κάποια ενδιαφέροντα twists που σίγουρα αναβαθμίζουν τη γεύση του.

Υλικά

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • λάδι από αβοκάντο
  • ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • πιπεριές jalapeño σε πολύ λεπτές φέτες
  • κόλιανδρος
  • ρόδι
  • 2 lime
  • τριμμένα φιστίκια
  • σπόροι κολοκύθας

Εκτέλεση 

  1. Κόβεις τα αβοκάντο σε μέτρια κομμάτια και τα τοποθετείς σε οποιοδήποτε σκεύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γουδί (αν διαθέτεις το μεξικάνικο molcajete, ακόμη καλύτερα).
  2. Προσθέτεις το κρεμμύδι και τις jalapeños, καθώς και μία κ.σ. κόλιανδρο.
  3. Πολτοποιείς τα υλικά με το γουδοχέρι, μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή. 
  4. Έπειτα, προσθέτεις το υγρός στοιχείο: μία κ.σ. λάδι αβοκάντο και χυμό από 1 ή 2 lime. Βάζεις αλάτι και ανακατεύεις.
  5. Λίγο πριν σερβίρεις, ρίχνεις το ρόδι, τα τριμμένα φιστίκια και τους σπόρους κολοκύθας. Ανακατεύεις ελαφρά. Οι ποσότητες τους μπορούν να κυμανθούν από 1/2 κ.γ. μέχρι 1 κ.σ. αναλόγως προτιμήσεων.

Διάβασε ακόμη για την απόλυτη καλοκαιρινή pasta και το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's