Για δεκαετίες αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα στην κουζίνα της Χαβάης και είναι ασφαλώς το πιο διάσημο από τις γεύσεις της γαστρονομικής παράδοσης του Ειρηνικού ωκεανού. Εσχάτως μάλιστα εξελίχθηκε και σε παγκόσμιο food trend. Το poké λοιπόν συνδυάζει ψάρι σε κύβους, φρέσκα λαχανικά, ρύζι και σάλτσες, σε ένα γευστικό αποτέλεσμα, που δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια για να προκύψει. Μπορείς εύκολα να το φτιάξεις στο σπίτι, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, tips και τρικ.

Το ρύζι και το ψάρι

Τα δύο πιο βασικά συστατικά για την ιδανική παρασκευή του poké είναι ασφαλώς το ρύζι και το ψάρι. Όσον αφορά το πρώτο, το ιαπωνικό κοντόκοκκο -αυτό που χρησιμοποιείται και για σούσι- είναι το καταλληλότερο αλλά η δουλειά μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο λευκό κοντόκοκκο - προς Θεού, μην χρησιμοποιήσεις μπασμάτι. Αφού μαγειρευτεί, θα πρέπει να το αφήσεις να κρυώσει. Στο δεύτερο σκέλος, αυτό του ψαριού, φρόντισε να μην έχει ξεπαγώσει στο 100%, ώστε να μπορεί να κοπεί ευκολότερα σε κυβάκια, χωρίς να αλλοιωθεί η συνοχή του. Αν πάλι είναι φρέσκο, προτίμησέ το εντελώς ωμό - αν κάτι τέτοιο δεν σε συναρπάζει μπορείς να το σοτάρεις, αφού προηγουμένως το έχεις κόψει σε κύβους. Να θυμάσαι ακόμη ότι στο ψάρι δεν πρέπει να προστεθεί κάποιο καρύκευμα ή σουσάμι πριν το σερβίρισμα, καθώς έτσι κινδυνεύει να χαθεί η γεύση και να υποβαθμιστεί η εμφάνισή του. 

Προσοχή στο μάνγκο

Ένα από τα πιο ταιριαστά υλικά σε ένα poké είναι το μάνγκο. Απλά, θα πρέπει να επιλεχθεί το σωστό, που στην εν λόγω περίπτωση είναι το ώριμο. Για να καταλάβεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή γύρω από το μίσχο του, κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Αν είναι πράσινο, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι εντελώς άγευστο και στεγνό. 

Τα άλλα υλικά

Μία από τις δημοφιλέστερες συνταγές για poké περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μάνγκο, αβοκάντο, κρεμμύδι και αγγούρι. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να περιοριστείς σε αυτά. Μπορείς να εντάξεις στο πιάτο οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο σου, απλά κόβοντάς το σε κύβους. Μην ανησυχείς, τα περιθώρια λάθους εδώ είναι περιορισμένα. Βασικό στοιχείο επίσης είναι και το σησαμέλαιο, το οποίο διαμορφώνει το χαρακτήρα της σάλτσας.

Η συνταγή

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

Για το poké

  • 240 γρ. ρύζι
  • 300 γρ. τόνος ή σολομός
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1/2 ώριμο μάνγκο
  • 1 αγγούρι
  • μισό κρεμμύδι
  • σουσάμι

Για τη σάλτσα

  • 50-60 ml soy sauce
  • 10 ml ξύδι ρυζιού ή χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. μέλι 
  • 2 κ.γ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάς με το ρύζι, τοποθετώντας το κάτω από τρεχούμενο νερό ώστε να αφαιρεθεί όλο το άμυλο και έπειτα το βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 15', προτού χαμηλώσεις την ένταση και το αφήσεις σκεπασμένο μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό. Όταν είναι έτοιμο, το βάζεις σε ένα μπολ και το αφήνεις να κρυώσει.
  2. Κόβεις το κρεμμύδι σε λωρίδες, το μάνγκο, το αγγούρι και το αβοκάντο σε κύβους. Στο τελευταίο ρίχνεις μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσει. Τα αφήνεις στην άκρη και ασχολείσαι με τη σάλτσα.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις όλα τα υλικά της και προσθέτεις σε αυτή μερικούς σπόρους σησαμιού.
  4. Αφού έχεις κόψει το ψάρι σε κυβάκια, το ανακατεύεις καλά με τη σάλτσα.
  5. Βάζεις το ρύζι σε μπολάκια, προσθέτεις από πάνω το ψάρι και τα κομμένα υλικά. Προσθέτεις έξτρα σουσάμι και σερβίρεις. 

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το περίφημο ramen του Momofuku, τα τέλεια ραβιόλι, ένα άψογο ριζότο και τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes.