
Πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια
Μία σχεδόν γκουρμέ επιλογή που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα κρέατα. Όλα τα τρικ για να τη φτιάξεις στο σπίτι, ώστε να θυμίζει εκείνη των κορυφαίων εστιατορίων.

Το λαχταριστό κρέας της δεν θυμίζει κανένα άλλο, καθώς ψήνεται με το λίπος κάτω από την επιδερμίδα, δίνοντας ένα ιδιαίτερο και τραγανό αποτέλεσμα. Η πάπια είναι σίγουρα ένα από τα "διαφορετικά" πιάτα που θα δοκιμάσεις έξω και πολύ περισσότερο, θα φτιάξεις κατά τη διάρκεια των γαστριμαργικών σου αναζητήσεων στην κουζίνα του σπιτιού σου. Δε χρειάζεται να τη φοβάσαι ή να αγχώνεσαι, ούτε ασφαλώς να μένεις προσκολλημένος σε -νόστιμα ωστόσο- στερεότυπα που επιτάσσουν να μαγειρεύεται ολόκληρη αποκλειστικά στο φούρνο ή, πολύ περισσότερο, με κάποιες συγκεκριμένες συνταγές (δηλαδή πάπια Πεκίνου). Για την ακρίβεια χρειάζεσαι λίγα υλικά (αρχικά, περιορίσου στο στήθος πάπιας και το αλατοπίπερο για ασφαλή αποτελέσματα) και την υιοθέτηση κάποιων θεμελιωδών αρχών.
Η προετοιμασία
Αφού φροντίσεις να προμηθευτείς το εν λόγω κομμάτι της πάπιας, πρέπει να το πλύνεις ακριβώς όπως θα έκανες και με το αντίστοιχο από κοτόπουλο. Αφού το στεγνώσεις με χαρτί κουζίνας, θα το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για να ηρεμήσει λίγο ακόμη. Ένα από τα σημαντικότερα tips είναι να χαράξεις την επιφάνεια του κομματιού -αλλά όχι το ίδιο το κρέας- με παράλληλες και κάθετες διασταυρωμένες γραμμές, ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι σε αυτή. Ένα πιο εξειδικευμένο κόλπο είναι να την τρυπήσεις σε κάποια σημεία ώστε να αποβάλει μέρος του περιττού λίπους της κατά το ψήσιμο αλλά κάτι τέτοιο κρύβει κινδύνους -ειδικά για τους "πρωτάρηδες" του σπορ- καθώς μπορεί να τρυπήσει και το ψαχνό.
Τα υλικά
Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι και πάρα πολλά. Αρκεί η πάπια. θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν όμως θέλεις να προσδώσεις κάποια updates στη συνταγή, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις μήλα και μπράντι ή εναλλακτικά σκόρδο και μερικά κλαδάκια από δεντρολίβανο και θυμάρι.

Το μαγείρεμα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προθερμάνεις ένα βαθύ τηγάνι για 3-4 λεπτά και έπειτα να τοποθετήσεις σε αυτό τα κομμάτια της πάπιας από τη μεριά της πέτσας, χωρίς να προσθέσεις οποιαδήποτε πηγή λίπους σε αυτό. Ψήνεις για περίπου 10' έως ότου το λίπος ξεχυθεί στο σκεύος. Γυρίζεις την πάπια και αλατοπιπερώνεις, ψήνοντας για ακόμη 7-8'. Καθώς το λίπος της μπορεί να μυρίζει κάπως περίεργα, μπορείς να "σβήσεις" με λίγο κόκκινο κρασί (ναι, η πάπια συγκαταλέγεται στα κόκκινα κρέατα) ή ακόμη και με χυμό πορτοκαλιού. Εναλλακτικά, αφού το λίπος κάνει την εμφάνισή του, μπορείς να τοποθετήσεις το κρέας στο φούρνο για 8-10' στους 200°C, προσθέτοντας τα έξτρα υλικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Το σερβίρισμα
Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζεις το κρέας σε μία πιατέλα ή επιφάνεια κοπής και το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως αυτό να ακουμπάει την πάπια. Το αφήνεις για περίπου 10'. Το κόβεις σε μενταγιόν (δηλαδή σε λοξές φέτες). Συνοδεύεις με δροσερή πράσινη σαλάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή οποιαδήποτε σοταρισμένα λαχανικά.
Δες ακόμη πως θα φτιάξεις το απόλυτο poké bowl, το περίφημο ramen του Momofuku, τα εξοχότερα ραβιόλι, ένα άψογο ριζότο και τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα