Πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια

Μία σχεδόν γκουρμέ επιλογή που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα κρέατα. Όλα τα τρικ για να τη φτιάξεις στο σπίτι, ώστε να θυμίζει εκείνη των κορυφαίων εστιατορίων.

Το λαχταριστό κρέας της δεν θυμίζει κανένα άλλο, καθώς ψήνεται με το λίπος κάτω από την επιδερμίδα, δίνοντας ένα ιδιαίτερο και τραγανό αποτέλεσμα. Η πάπια είναι σίγουρα ένα από τα "διαφορετικά" πιάτα που θα δοκιμάσεις έξω και πολύ περισσότερο, θα φτιάξεις κατά τη διάρκεια των γαστριμαργικών σου αναζητήσεων στην κουζίνα του σπιτιού σου. Δε χρειάζεται να τη φοβάσαι ή να αγχώνεσαι, ούτε ασφαλώς να μένεις προσκολλημένος σε -νόστιμα ωστόσο- στερεότυπα που επιτάσσουν να μαγειρεύεται ολόκληρη αποκλειστικά στο φούρνο ή, πολύ περισσότερο, με κάποιες συγκεκριμένες συνταγές (δηλαδή πάπια Πεκίνου). Για την ακρίβεια χρειάζεσαι λίγα υλικά (αρχικά, περιορίσου στο στήθος πάπιας και το αλατοπίπερο για ασφαλή αποτελέσματα) και την υιοθέτηση κάποιων θεμελιωδών αρχών. 

Η προετοιμασία

Αφού φροντίσεις να προμηθευτείς το εν λόγω κομμάτι της πάπιας, πρέπει να το πλύνεις ακριβώς όπως θα έκανες και με το αντίστοιχο από κοτόπουλο. Αφού το στεγνώσεις με χαρτί κουζίνας, θα το αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για να ηρεμήσει λίγο ακόμη. Ένα από τα σημαντικότερα tips είναι να χαράξεις την επιφάνεια του κομματιού -αλλά όχι το ίδιο το κρέας- με παράλληλες και κάθετες διασταυρωμένες γραμμές, ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι σε αυτή. Ένα πιο εξειδικευμένο κόλπο είναι να την τρυπήσεις σε κάποια σημεία ώστε να αποβάλει μέρος του περιττού λίπους της κατά το ψήσιμο αλλά κάτι τέτοιο κρύβει κινδύνους -ειδικά για τους "πρωτάρηδες" του σπορ- καθώς μπορεί να τρυπήσει και το ψαχνό.

Τα υλικά

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεσαι και πάρα πολλά. Αρκεί η πάπια. θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν όμως θέλεις να προσδώσεις κάποια updates στη συνταγή, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις μήλα και μπράντι ή εναλλακτικά σκόρδο και μερικά κλαδάκια από δεντρολίβανο και θυμάρι. 

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια (και πιο τραγανή) πάπια

Το μαγείρεμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να προθερμάνεις ένα βαθύ τηγάνι για 3-4 λεπτά και έπειτα να τοποθετήσεις σε αυτό τα κομμάτια της πάπιας από τη μεριά της πέτσας, χωρίς να προσθέσεις οποιαδήποτε πηγή λίπους σε αυτό. Ψήνεις για περίπου 10' έως ότου το λίπος ξεχυθεί στο σκεύος. Γυρίζεις την πάπια και αλατοπιπερώνεις, ψήνοντας για ακόμη 7-8'. Καθώς το λίπος της μπορεί να μυρίζει κάπως περίεργα, μπορείς να "σβήσεις" με λίγο κόκκινο κρασί (ναι, η πάπια συγκαταλέγεται στα κόκκινα κρέατα) ή ακόμη και με χυμό πορτοκαλιού. Εναλλακτικά, αφού το λίπος κάνει την εμφάνισή του, μπορείς να τοποθετήσεις το κρέας στο φούρνο για 8-10' στους 200°C, προσθέτοντας τα έξτρα υλικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Το σερβίρισμα

Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, βάζεις το κρέας σε μία πιατέλα ή επιφάνεια κοπής και το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως αυτό να ακουμπάει την πάπια. Το αφήνεις για περίπου 10'. Το κόβεις σε μενταγιόν (δηλαδή σε λοξές φέτες). Συνοδεύεις με δροσερή πράσινη σαλάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή οποιαδήποτε σοταρισμένα λαχανικά.


Δες ακόμη πως θα φτιάξεις το απόλυτο poké bowl, το περίφημο ramen του Momofuku, τα εξοχότερα ραβιόλι, ένα άψογο ριζότο και τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας