Πώς θα φτιάξεις το pho, το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ
Μία εξαιρετικά απλή και νόστιμη συνταγή, απευθείας από τους πάγκους του Ανόι και της Χο Τσι Μινχ.
Οι ασιατικές κουζίνες διάγουν την μάλλον δημοφιλέστερη περίοδο της ιστορίας τους. Ανάμεσα σε αυτές, εκείνη του Βιετνάμ εξελίσσεται σε παγκόσμιο trend με τύπους όπως ο Anthony Bourdain να την έχουν κατά καιρούς αποθεώσει και εκπομπές όπως το Street Food του Netflix να εμβαθύνουν ενδελεχώς σε αυτή. Πράγματι, η γαστρονομική κουλτούρα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, για όλους τους σωστούς λόγους, καθώς εκτός από μυστηριώδης και νόστιμη, είναι και μία από τις πιο υγιεινές του πλανήτη, την ίδια στιγμή που έχει αντλήσει μπόλικα στοιχεία από κορυφαίες σχολές όπως η γαλλική, η μεσογειακή και η κινέζικη - κάτι που την καθιστά εκτός των άλλων και οικεία.
Το κλασικότερο πιάτο της (ίσως μαζί με το bun cha) είναι το pho. Πρόκειται για το εθνικό φαγητό του Βιετνάμ και ουσιαστικά είναι μία σούπα με noodles ρυζιού, ζωμό και κρέας. Ένας από τους δημοφιλέστερους αστικούς μύθους της χώρας μάλιστα υποστηρίζει ότι οι πεθερές αξιολογούν τις υποψήφιες νύφες τους από την ικανότητά τους στην παρασκευή νόστιμου pho.
Σε κάθε περίπτωση, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να φτιάξεις στην κουζίνα του σπιτιού σου. Το αμερικανικό Esquire εξασφάλισε μία από τις κορυφαίες και πιο απλές συνταγές που υπάρχουν γι' αυτό και ανήκει στον δημοφιλή σεφ Steven Pham. Ο τελευταίος την "κληρονόμησε" από τη Βιετναμέζα μητέρα του. O Pham προτείνει το κοτόπουλο ως το ιδανικό κρέας αλλά η συνταγή μπορεί κάλλιστα να παρασκευαστεί με μοσχάρι ή θαλασσινά.

Η συνταγή
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1 κιλού και τα κόκαλά του (ζήτα από τον κρεοπώλη σου να σου τα διαχωρίσει)
- 100 γρ. τριμμένο τζίντζερ
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
- 1/4 φλ. fish sauce
- αλάτι
- νερό
(Για το τελικό σερβίρισμα)
- πλατιά noodles ρυζιού
- ψιλοκομμένος κόλιανδρος
- λεπτοκομμένες φέτες πιπεριάς jalapeños
- ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- σφήνες από lime
- σάλτσα Sriracha
- μαύρο πιπέρι
- fish sauce
Εκτέλεση
- Τοποθετείς το κοτόπουλο και τα κόκαλά του -αφού πρώτα τα πλύνεις πάρα πολύ καλά- σε μία μεγάλη κατσαρόλα, αλατίζεις και φέρνεις σε βράση με μπόλικο νερό. Στη συνέχεια χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία και το αφήνεις να μαγειρευτεί για περίπου 45'.
- Βγάζεις το κοτόπουλο από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
- Στο ενδιάμεσο, τοποθετείς τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ σε ένα τηγάνι και τα τσιγαρίζεις όσο περισσότερο γίνεται.
- Όταν το κοτόπουλο κρυώσει εντελώς, διαχωρίζεις το κρέας από τα κόκαλα και τοποθετείς τα οστά και το ζωμό τους σε μία κατσαρόλα, όπου τα βράζεις για περίπου 4 ώρες (αρκούν και 3 αλλά καλύτερα να τα αφήσεις λίγο παραπάνω).
- Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταφέρεις το ζωμό από τα κόκαλά σε μπολ σερβιρίσματος, στα οποία ήδη έχεις βάλει τα noodles. Προσθέτεις τη fish sauce και κομμάτια κοτόπουλου.
- Ολοκληρώνεις το πιάτο, με την προσθήκη κόλιανδρου, πιπεριών jalapeños, φρέσκο κρεμμυδάκι - οι ποσότητες προσαρμόζονται αναλόγως προτιμήσεων.
- Μπορείς να προσθέσεις ένα μείγμα που θα λειτουργήσει ως έξτρα σάλτσα και αποτελείται από σάλτσα Sriracha, χυμό lime, μαύρο πιπέρι και fish sauce - αφού πρώτα αναμείξεις όλα τα συστατικά. Το μείγμα αυτό δεν πρέπει να προστεθεί απευθείας στο ζωμό αλλά κυρίως στο κοτόπουλο και τα noodles.
*Στο πρώτο βήμα μπορείς να προσθέσεις στο κρέας και τα κόκαλα γλουταμινικό μονονάτριο (ή αλλιώς MSG), το οποίο είναι ένα προϊόν ζύμωσης από φυσικά υλικά και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από εστιατόρια και εταιρείες τροφίμων ως βελτιωτικό γεύσης και αρωματισμού. Δίνει μία umami αίσθηση στο φαγητό, όμως η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη διχασμένη όσον αφορά τη χρήση του.
*Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαχαρικά και επιπλέον μυρωδικά.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την πιο τραγανή πάπια, τι συμβαίνει με την αντεπίθεση της πίτσας και την περίεργη ιστορία του σάντουιτς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα