Ram-Don, τα οσκαρικά noodles των Παράσιτων
Η συνταγή που κάλλιστα μπορείς να φτιάξεις στην κουζίνα σου.
Τα Παράσιτα του Bong Joon Ho, όπως πιθανότατα γνωρίζεις, έγραψαν ιστορία στην 92η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, αποσπώντας το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Είναι η πρώτη φορά που μία ξενόγλωσση ταινία κατορθώνει κάτι τέτοιο.
Στα Παράσιτα, ο 50χρονος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης μεταπηδά με δεξιοτεχνία ανάμεσα σε διάφορα κινηματογραφικά είδη -από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στην περιπέτεια και στο θρίλερ ή ακόμη και στο splatter- για να εξετάσει κάποια από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά ζητήματα από καταβολής της ανθρωπότητας, που πια μοιάζουν (και είναι) εξαιρετικά επίκαιρα: τις κοινωνικές ανισότητες, την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που στις μέρες μας ανοίγει ολοένα και περισσότερο, την επικινδυνότητα της απόγνωσης που επιφέρει η φτώχεια.



Όλα αυτά, εξετάζονται υπό το πρίσμα των οικογενειών Kim και Park και της μεταξύ τους συνύπαρξης. Κάθε τι, από ένα σημείο και μετά στην πλοκή της ταινίας, φροντίζει να επιδεικνύει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων (οικ. Park) και των φτωχών (οικ. Kim). Ένα από τα πεδία που γίνεται αυτό είναι και το φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, γύρω από ένα μπολ με noodles. όταν η κα Park καλεί την κα Kim και της ζητά να ετοιμάσει τα ram-don του γιου της, η δεύτερη δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται. Χρησιμοποιεί λοιπόν δύο διαφορετικούς τύπους από έτοιμα noodles και τα πλαισιώνει με ψιλοκομμένα κομμάτια μπριζόλας. Παραδόξως, η συνταγή της έπιασε.
Ασφαλώς, ο όρος ram-don είναι φανταστικός. Δεν υπάρχει (ακριβώς) τέτοιο πιάτο στην κορεάτικη γαστρονομική παράδοση - αν και κάτι μας λέει ότι μετά την επιτυχία των Παράσιτων ίσως και να καθιερωθεί. Η συνταγή και το όνομά της είναι μία εφεύρεση του μεταφραστή της ταινίας και κριτικού κινηματογράφου Darcy Paquet, ο οποίος εμπνεύστηκε από το jjapaguri, που είναι μία κλασική κορεάτικη συνταγή και στην οποία συνδυάζονται δύο διαφορετικοί τύποι noodles.
Ο Paquet έκανε ουσιαστικά μία μείξη των όρων ramen και udon που είναι ασφαλώς πιο οικείοι στο δυτικό κοινό. Το ram-don ασφαλώς μπορεί να φτιαχτεί, όπως άλλωστε απέδειξε και αυτός ο λογαριασμός μαγειρικής στο Instagram που το τόλμησε. Ακολουθεί η συνταγή.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μοσχαρίσιο φιλέτο πολύ καλής ποιότητας, ιδανικά wagyu
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πακέτο λεπτά noodles ρυζιού, ιδανικά Chapagetti του brand Nongshim’s*
- 1 πακέτο λεπτά noodles αυγού, ιδανικά Neoguri του brand Nongshim’s*
* μπορείς να τα βρεις σε εξειδικευμένα ασιατικά delicatessen ή να τα παραγγείλεις online. Σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στα συγκεκριμένα υλικά, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα ζωμό βοδινού και λαχανικών, τριμμένο kombu και ζωμό ψαριού.
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις 4 φλ. νερό και το φέρνεις σε βράση.
- Όσο περιμένει να συμβεί αυτό, προετοιμάζεις το κρέας, προσθέτοντάς του αλάτι και πιπέρι σε όλες τις πλευρές.
- Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ψήνεις σε αυτό το φιλέτο, 3'-4'. Έπειτα, το αφήνεις να ξεκουραστεί.
- Μόλις το νερό στο κατσαρολάκι αρχίσει να βράζει, προσθέτεις και τα δύο είδη noodles.
- Όταν βράσουν, κρατάς 4-5 κ.σ. από το νερό.
- Επαναφέρεις τα noodles στο κατσαρολάκι, προσθέτοντας τις 4-5 κ.σ. του νερού και ρίχνοντας τα καρυκεύματα από τη συσκευασία Chapagetti και τη μισή ποσότητα καρυκευμάτων από τη Neoguri (ή τα υλικά που αναφέρονται εναλλακτικά). Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Κόβεις το φιλέτο σε πολύ λεπτές φέτες και τις προσθέτεις στα noodles. Ανακατεύεις και σερβίρεις.
Διάβασε ακόμη για την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice, τη συνταγή για το περίφημο ramen του Momofuku και πώς θα φτιάξεις τα σπαγγέτι μπολονέζ του Quentin Tarantino.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑπό τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.