Η κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της

Η κλασική γαλλική συνταγή και όλα τα ενδιαφέροντα twists σε αυτήν.

Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και ένα από τα δημοφιλέστερα αυτής. Η αυθεντική συνταγή ενδείκνυται για τις ημέρες όπου το κρύο είναι τσουχτερό αλλά δεν περιορίζεται απαραίτητα σε αυτές. Τα κρεμμύδια, ο ζωμός, το μαστιχωτό τυρί και το τραγανό ψωμί δίνουν ένα ενδιαφέρον όσο και νόστιμο αποτέλεσμα. 

Τα βασικά υλικά της είναι πολύ απλά, ενώ είναι ένα φαγητό που εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό ενδιαφέροντα twists. Κρεμμύδια (ασφαλώς), ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, βούτυρο, ζωμός και νερό είναι τα απαραίτητα συστατικά. Μπορούν κάλλιστα να πλαισιωθούν από τυρί (Gruyère, Comte ή Emmental οι καλύτερες επιλογές αλλά και η γραβιέρα), μυρωδικά (θυμάρι, δάφνη, σχοινόπρασο), ζάχαρη, αλεύρι και μπαγκέτα.

Η κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της

Αφού προετοιμάσεις το ζωμό -βοδινού ή λαχανικών- σοτάρεις τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, μέχρι αυτά να γίνουν σχεδόν διάφανα. Προσθέτεις ζάχαρη, νερό και το ζωμό (μαζί με αλεύρι και μυρωδικά αν επιθυμείς) και αφού αλατοπιπερώσεις, βράζεις για περίπου μισή ώρα. Την ίδια ώρα, ψήνεις ελαφρώς στο φούρνο τις φέτες μπαγκέτας, ελαφρώς ψεκασμένες με ελαιόλαδο και με την προσθήκη τυριού επάνω τους. Σερβίρεις τη σούπα σε βαθύ μπολ και γαρνίρεις με το ψωμί.

Σε περίπτωση που θέλεις να αναβαθμίσεις τη συνταγή, η μίξη ζωμού βοδινού-κοτόπουλου θα δώσει πιο ζωηρό αποτέλεσμα. Το τυρί καλό θα είναι να περνά από χοντρό τρίφτη. Για τέλεια υφή, μπορείς να καραμελώσεις τα κρεμμύδια. Να θυμάσαι, τέλος, πως δεν πρέπει να μαγειρεύεις σε δυνατή φωτιά γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις τα τέλεια spaghetti alla bottarga, έναν αψεγάδιαστο μουσακά, το απόλυτο ναπολιτάνικο καλτσόνε και τα πιο νόστιμα χοιρινά κεφτεδάκια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας