Ο τέλειος μουσακάς

Η συνταγή για να τον φτιάξεις είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόσουν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2020

Ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names στην ιστορία της ελληνικής κουζίνας (παρότι η καταγωγή του είναι πολυεθνική και περιλαμβάνει Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και Τουρκία) και είναι σίγουρα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στις γαστρονομικές επιλογές κάθε επισκέπτη της χώρας μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών ανθρώπων από τον χώρο της εστίασης να τον κακοποιήσουν, παρουσιάζοντας πρόχειρες και συχνά άνοστες εκδοχές του. Μην γίνεις σαν κι αυτούς - αντιθέτως μην διστάσεις να πειραματιστείς στην κουζίνα σου, ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές και εξέπληξε τους πάντες. Ίσως και τον ίδιο σου τον εαυτό. 

Τα σωστά υλικά

Για να φτιάξεις σωστά τον μουσακά αρκεί να έχεις στο μυαλό σου το βασικό τρίπτυχο λαχανικά-κιμάς-μπεσαμέλ. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, περιορίσου στα βασικά, δηλαδή πατάτες και μελιτζάνες. Πρέπει να κοπούν σε φέτες μέτριου πάχους. Ιδανικά, η μελιτζάνα με όλη της τη φλούδα ώστε να μην διαλυθεί κατά το μαγείρεμα - μην ξεχάσεις μόνο να την αφήσεις για περίπου 1 ώρα μέσα σε αλατισμένο νερό. Κάτι αντίστοιχο κάνεις και με τις πατάτες (χωρίς τη φλούδα ασφαλώς). Πατάτες και μελιτζάνες τηγανίζονται σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ενώ η πιο ελαφριά εκδοχή τους επιβάλλει ψήσιμο στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο για 20'. Ο κιμάς μπορεί να είναι είτε αρνίσιος είτε μείγμα από χοιρινό και μοσχαρίσιο. Να έχεις υπόψιν πως η προσθήκη κανέλας σε αυτόν δίνει ένα πιο αρωματικό και νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. 

Η μπεσαμέλ

Παρότι χρησιμοποιείται και στο παρεμφερές παστίτσιο, η μπεσαμέλ είναι μία μάλλον ασυνήθιστη προσθήκη στο ελληνικό γευστικό πανόραμα και προέρχεται ασφαλώς από τη γαλλική κουζίνα. Στην περίπτωση του μουσακά χρησιμεύει για τη σύνδεση της "ζύμης" όσο και για το γευστικό προφίλ του φαγητού, προσδίδοντας επιπλέον κρεμώδη υφή. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις με την προσθήκη της. 

Ο τέλειος μουσακάς

Η συνοχή και το ψήσιμο

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το κεραμικό σκεύος ή το πυρέξ που θα επιλέξεις για τον μουσακά. Κατά σειρά, τοποθετείς σε στρώσεις τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τον κιμά και λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνεις τις στρώσεις για δεύτερη φορά, πριν προσθέσεις στο φινάλε τη μπεσαμέλ, η οποία θα πρέπει να πέσει προσεκτικά ώστε να μην διαπεράσει οποιαδήποτε ρωγμή. Μετά από αυτό, αρκούν 45 λεπτά ψησίματος στους 180 °C, συν κάποια ακόμη (ελάχιστα) λεπτά στο grill, ώστε να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Ο μουσακάς σερβίρεται ζεστός, σε γενναιόδωρα κομμάτια. 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το τέλειο ναπολιτάνικο καλτσόνε, το αυθεντικό ριζότο Μιλανέζε, το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι, τη γνήσια carbonara και ένα άψογο σπιτικό σεβίτσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα