Τα τέλεια spaghetti alla bottarga

Μία γρήγορη και ξεχωριστή συνταγή.

To αυγοτάραχο θεωρείται το μεσογειακό χαβιάρι και το συναντά κάποιος σχεδόν σε κάθε χώρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο με τη διεθνή του ονομασία (bottarga) ενώ στη χώρα μας, το μόνο που έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι εκείνο που παράγεται από τον θηλυκό κέφαλο (μπάφα), με προέλευση τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο ωστόσο μπορεί να προέλθει και από οξύρρυγχο, σολομό ή ακόμη και τόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για το φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, στο οποίο δεν έχουν προστεθεί συντηρητικά. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορεκτικό ή συνοδευτικό, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες αλλά και να πλαισιώσει άψογα τα ζυμαρικά. Η ιδανικότερη εκδοχή της τελευταίας είναι τα spaghetti alla bottarga - μία συνταγή που προέρχεται ασφαλώς από την Ιταλία και μπορεί να φτιαχτεί με λίγα υλικά.

Τα τέλεια spaghetti alla bottarga

Ουσιαστικά, εκτός από την κατσαρόλα όπου θα βράσουν τα σπαγγέτι (ιδανικά al dente), θα χρειαστείς ακόμη ένα τηγάνι στο οποίο θα σοτάρεις με ελάχιστο ελαιόλαδο φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο. Σε αυτά θα προσθέσεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο, καθώς και χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι. Αφού το ανακατέψεις με τα ζυμαρικά (εκτός από σπαγγέτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη μπουκατίνι), χωρίς να τα αλατίσεις καθόλου -ή ελάχιστα- τρίβεις άφθονο αυγοτάραχο και γαρνίρεις με κάποιες φέτες αυτού. 

Αν επιθυμείς κάποιες επιπλέον εντάσεις στο πιάτο σου μπορείς να εμπλουτίσεις τη συνταγή με πιπεριές τσίλι, ενώ πάντοτε μπορείς να γαρνίρεις με έξτρα υλικά της επιλογής ή ακόμη και με ξηρούς καρπούς.


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στην Αθήνα, το Airbnb των σεφ, το classy και νόστιμο Twenty One και τον βασιλιά του αργεντίνικου street food choripan.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στα νέα εστιατόρια που τρώει τώρα η Αθήνα

Από wine bars-σουξέ και meta burgerάδικα μέχρι λαχταριστά new age bakeries.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σπιτικό σούσι - ναι, μπορείς

Ήρθε η ώρα να γίνεις ένας μίνι Σωτήρης Κοντιζάς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Drakoulis Dry & Raw όπως λέμε κορυφαίο κρέας και δυνατά beats

Ένα brand και δύο εστιατόρια σχεδόν συνώνυμα με την καρνιβορική υπεροχή στην πόλη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Lolita's για dolce vita και φίνα ιταλική κουζίνα

Το bar resto του Ψυχικού παρλάρει απταίστως τη γευστική γλώσσα της γείτονος σε ένα αλέγρο περιβάλλον.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Mandarin Oriental x 2: Γευστική σύζευξη Μεσσηνίας-Παρισιού από τον Bertrand Valegeas

Από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου το Mandarin Oriental - Costa Navarino ταξιδεύει στο Mandarin Oriental - Paris για μια γαστρονομική εμπειρία με άρωμα Ελλάδας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

To συγκλονιστικό κόλπο για να κάνεις σφαιροποίηση φαγητού α λα Masterchef

Είσαι έτοιμος να μάθεις τη βασική προετοιμασία της λεγόμενης μοριακής κουζίνας και να την εφαρμόσεις στο σπίτι σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος