Τα τέλεια spaghetti alla bottarga

Μία γρήγορη και ξεχωριστή συνταγή.

To αυγοτάραχο θεωρείται το μεσογειακό χαβιάρι και το συναντά κάποιος σχεδόν σε κάθε χώρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο με τη διεθνή του ονομασία (bottarga) ενώ στη χώρα μας, το μόνο που έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι εκείνο που παράγεται από τον θηλυκό κέφαλο (μπάφα), με προέλευση τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο ωστόσο μπορεί να προέλθει και από οξύρρυγχο, σολομό ή ακόμη και τόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για το φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, στο οποίο δεν έχουν προστεθεί συντηρητικά. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορεκτικό ή συνοδευτικό, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες αλλά και να πλαισιώσει άψογα τα ζυμαρικά. Η ιδανικότερη εκδοχή της τελευταίας είναι τα spaghetti alla bottarga - μία συνταγή που προέρχεται ασφαλώς από την Ιταλία και μπορεί να φτιαχτεί με λίγα υλικά.

Τα τέλεια spaghetti alla bottarga

Ουσιαστικά, εκτός από την κατσαρόλα όπου θα βράσουν τα σπαγγέτι (ιδανικά al dente), θα χρειαστείς ακόμη ένα τηγάνι στο οποίο θα σοτάρεις με ελάχιστο ελαιόλαδο φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο. Σε αυτά θα προσθέσεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο, καθώς και χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι. Αφού το ανακατέψεις με τα ζυμαρικά (εκτός από σπαγγέτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη μπουκατίνι), χωρίς να τα αλατίσεις καθόλου -ή ελάχιστα- τρίβεις άφθονο αυγοτάραχο και γαρνίρεις με κάποιες φέτες αυτού. 

Αν επιθυμείς κάποιες επιπλέον εντάσεις στο πιάτο σου μπορείς να εμπλουτίσεις τη συνταγή με πιπεριές τσίλι, ενώ πάντοτε μπορείς να γαρνίρεις με έξτρα υλικά της επιλογής ή ακόμη και με ξηρούς καρπούς.


Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στην Αθήνα, το Airbnb των σεφ, το classy και νόστιμο Twenty One και τον βασιλιά του αργεντίνικου street food choripan.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας