Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις με την πατάτα, η οποία είναι ένα από τα πιο versatile υλικά σε κάθε κουζίνα. Η τελειότερη έκφανσή της ωστόσο -ας είμαστε ειλικρινείς- βρίσκεται στις τηγανητές πατάτες και ότι αυτές αντιπροσωπεύουν. Κατ' επέκταση, τα σπιτικά τσιπς διατηρούν τη γεύση και είναι ιδανικά για κάθε στιγμή. Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιστα πως πρόκειται για τον ορισμό του comfort σνακ. Πώς θα τα φτιάξεις λοιπόν μόνος σου;

Αρχικά, υπάρχουν κάποια ερωτήματα όπως σε τι σχήμα και μέγεθος, αν θα πρέπει να αφαιρεθεί η φλούδα ή όχι, πόσες φορές πρέπει να τηγανιστεί και σε τι είδος λαδιού κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι πως απλά πρέπει να ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες. Οι πατάτες που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγείς γίνεται, καθώς το άμυλο που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα τις μαλακώνει αρκετά. Όσον αφορά το κόψιμο, έχε κατά νου πως θα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτές γίνεται αλλά και περίπου στο ίδιο μέγεθος- επίλεξε για την όλη διαδικασία έναν πατατοκόπτη. 

Όσον αφορά το τηγάνισμα, το κομβικό σημείο είναι η θερμοκρασία, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 160°C. Τα τσιπς δεν θα πρέπει να τηγανιστούν όλα μαζί αλλά λίγα κάθε φορά, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Μετά από αυτό το στάδιο ακολουθεί το προσεκτικό στέγνωμα με χαρτί κουζίνας. Εδώ, απαιτείται προσοχή στο σημείο που θα προστεθεί το αλάτι - πρέπει να μπει αφού έχουν στεγνώσει εντελώς τα τσιπς, διαφορετικά θα χάσουν σε τραγανότητα. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που επιθυμείς από τα τσιπς πατάτας.


Διάβασε ακόμη τη συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns, πώς θα φτιάξεις το απόλυτο Pulled Pork Sandwich, την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin και γιατί όλοι πίνουν Dalgona coffee.