Η συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του CTC ξέρει (και) από ποιοτικά ψωμάκια για burger.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Απριλίου 2020

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αρχή και το τέλος ενός εξαιρετικού burger βρίσκεται αποκλειστικά στο μπιφτέκι. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν ψάξει λίγο περισσότερο το όλο θέμα και τονίζουν τη σημασία ενός καλοφτιαγμένου bun. Η αλήθεια είναι πως το όλο πράγμα λειτουργεί συνδυαστικά. Εξίσου ζωτικής σημασίας με την καλή ποιότητα και επεξεργασία του κρέατος είναι και η αντίστοιχη του ψωμιού. 

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης δίνει, μέσω της Rolling Stove και της σελίδας της στο Instagram, τη συνταγή για ένα άψογο burger bun. Καλό θα είναι να ακολουθήσεις τις κατευθύνσεις του.  

Υλικά

Για το premix

  • 300 γρ. μαλακό αλεύρι 
  • 2 γρ. νωπή μαγιά
  • 190 γρ. κρύο νερό

Για το ζυμάρι

  • 480 γρ. μαλακό αλεύρι 
  • 270 γρ.  χλιαρό νερό
  • 10γρ.  νωπή μαγιά
  • 120 γρ. premix
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κρόκος αυγού
  • 10 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Για το premix

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 10' στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Η συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 6
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 7

Για το ζυμάρι

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο 1/3 του νερό.
  2. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο νερό με το αλεύρι στο μίξερ για 5', σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε για 45' το μείγμα να ξεκουραστεί.
  3. Προσθέτουμε την μαγιά στο ζυμάρι και ανακατεύουμε.
  4. Συνεχίζουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη, το premix και τους κρόκους.
  5. Δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα ώστε ν' αποκτήσουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα, ώστε να ωριμάσει. 
  7. Μοιράζουμε και πλάθουμε σε μπαλάκια των 90 γρ., τοποθετούμε σε τσέρκι 11cm, καλύπτουμε με μεμβράνη που έχουμε λαδώσει και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα περίπου.
  8. Πιέζουμε ελαφρώς τα buns για να απλώσουν και τα αλείφουμε με γάλα. 
  9. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 6' στους 240°C.
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 1
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 2
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 3
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 4

 


Διάβασε ακόμη για το απόλυτο Pulled Pork Sandwich, την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin, κάποιες συνταγές του Οδηγού Michelin και τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γουακαμόλε αλλά με αστέρι Michelin

Ένας ειδικός προτείνει την ιδανικότερη φόρμουλα για το κορυφαίο dip του πλανήτη με αφορμή τη σημερινή Guacamole Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Salonica Restaurant, όχι τυχαία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Η σπουδαία δουλειά του Σωτήρη Ευαγγέλου επιβραβεύτηκε με έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Noma μόλις έγινε τριάστερο

Τρία αστέρια Michelin για το σπουδαίο εστιατόριο της Κοπεγχάγης, για πρώτη φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το μέλλον του ελληνικού fine dining, σύμφωνα με τους κορυφαίους Έλληνες σεφ

Άγγελος Λάντος, Λευτέρης Λαζάρου, Έκτορας Μποτρίνι και Τάσος Μαντής καταθέτουν τη γνώμη τους για την πορεία της υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη σάλτσα XO

Πρωτοφτιάχτηκε στο Χονγκ Κονγκ των 80s και θεωρείται η πιο upcoming sauce του γευστικού κόσμου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας