Οι πιο crispy σπιτικές τηγανητές πατάτες

Όλα τα tips από έναν σεφ με 3 αστέρια Michelin.

Σε περίπτωση που δεν τον γνωρίζεις, ο 45χρονος Dani García είναι ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς σεφ και restaurateurs. Ο μάγειρας από την Μαρμπέγια θεωρείται αρτιζάνος της γεύσης. Το 2000 πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο εστιατόριο Tragabuches στη Μάλαγα. Το Dani García Restaurant του ξενοδοχείου Puente Romano, στη γενέτειρά του είναι πλέον βραβευμένο με 3 αστέρια του κορυφαίου γαστρονομικού οδηγού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dani Garcia (@danigarcia7) on

Κατά τη διάρκεια του κατ΄ οίκον περιορισμού του λόγω κορονοϊού, δίνει και ο ίδιος συνταγές από την κουζίνα του σπιτιού του, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, που δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί μία Βίβλο της γεύσης. Μεταξύ άλλων, έχει παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τις τέλειες τηγανητές πατάτες και ποια πράγματα πρέπει να προσέξεις για να τις πετύχεις. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dani Garcia (@danigarcia7) on

Το κόψιμο

Θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν γίνεται το ίδιο σχήμα και μέγεθος και να μην είναι πολύ παχιές. Το παρεμφερές σχήμα σε όλες έχει μία λογική και όσον αφορά το μαγείρεμα, καθώς θα τηγανιστούν ομοιόμορφα και όλες στον ίδιο χρόνο. Ιδανικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον πατατοκόπτη από αυτούς του εμπορίου.  

Το άμυλο

Ιδανικά, προσπάθησε να βρεις πατάτες με μικρές ποσότητες αμύλου (ρώτα τον μανάβη σου γι' αυτό). Έπειτα, αφού τις ξεφλουδίσεις θα πρέπει να τις πλύνεις πάρα πολύ καλά. Και μετά να τις στεγνώσεις όσο καλύτερα γίνεται. 

Το αλάτι

Όταν στεγνώσουν, είναι η ιδανικότερη στιγμή για να προσθέσεις το αλάτι. Αυτό θα βοηθήσει στην αφυδάτωσή τους και κατ' επέκταση στο να γίνουν τραγανές όταν μπουν στο λάδι. 

Οι πιο crispy σπιτικές τηγανητές πατάτες

Το λάδι, μέρος Ι

Δεν χρειάζεται να έχεις την πιο δυνατή ένταση φωτιάς που υπάρχει, στο "7" της ένδειξης είσαι κάτι παραπάνω από ΟΚ. Αν το λάδι είναι πάρα πολύ καυτό θα τις κάψει πολύ γρήγορα στο εσωτερικό. Οπότε προτίμησε μία μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία άλλωστε, οι πατάτες ακόμη αποβάλλουν νερό. 

Το ανακάτεμα

Ναι, τις ανακατεύεις. Αργά και προσεκτικά, ώστε να αποτρέψεις το γεγονός του να κολλήσουν μεταξύ τους ή στο τηγάνι. 

Το λάδι, μέρος ΙΙ

Μετά από 8' στη φωτιά, οι πατάτες έχουν μαγειρευτεί άψογα στο εσωτερικό τους. Τότε -και μόνο τότε- ανεβάζεις στο maximum την ένταση, ώστε να τις κάνεις να αποκτήσουν τραγανότητα αλλά και τέλειο χρώμα. Θα παρατηρήσεις ότι ήδη έχουν αρχίσει και επιπλέουν στο λάδι, καθώς έχουν χάσει όλο το νερό τους. Αρκούν άλλα 10' τηγανίσματος για το τέλειο αποτέλεσμα. Ασφαλώς, μετά από αυτό τις στραγγίζεις σε χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρεις. 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις κάποιες συνταγές του οδηγού Michelin, τα τρικ για αφράτα burger buns από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη και την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος