Panzanella, η νόστιμη σαλάτα της νηστείας

Μία παραδοσιακή συνταγή της Φλωρεντίας, ιδανική για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ξέρεις ποιο είναι το πιο αρνητικό στοιχείο μίας σαλάτας; Ότι δεν παύει ποτέ να είναι σαλάτα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως οι καλές πρώτες ύλες, οι ιδανικές ποσότητες των συστατικών και οι έξυπνοι συνδυασμοί δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα - γευστικά και διατροφικά. Σε όλα τα παραπάνω εντάσσεται σίγουρα η panzanella, μία ιδιαίτερα δημοφιλής σαλάτα από τη Φλωρεντία που βασίζεται σε μία παραδοσιακή συνταγή με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση του μπαγιάτικου ψωμιού.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Theo Randall δίνει τη δική του εκδοχή για την panzarella στο βρετανικό Esquire. "Δεν γνωρίζω κανέναν που δεν αγαπά τη συγκεκριμένη σαλάτα. Είναι μία παραδοσιακή ιταλική συνταγή για το μπαγιάτικο ψωμί. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές αλλά εγώ επέλεξα μία από τις πιο απλές. Αν το ψωμί είναι σχετικά φρέσκο, μπορείς να το ψήσεις λίγο στο φούρνο ώστε να σκληρύνει - έτσι θα απορροφήσει και καλύτερα τα υγρά των λαχανικών" αναφέρει σχετικά ο Randall. Ακολουθεί η συνταγή του. 

Υλικά

  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 καρβέλι ψωμί
  • 300 γρ. ντομάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 400 γρ. τοματίνια, κομμένα σε φέτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • βασιλικός
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο και ψήνεις τις πιπεριές στη σχάρα από κάθε πλευρά. Τις βάζεις σε ένα μπολ και καλύπτεις με μεμβράνη. Τις αφήνεις για 10' και έπειτα τις ξεφλουδίζεις, προτού τις κόψεις σε λωρίδες με πλάτος περίπου 1 εκ. Τις αφήνεις στην άκρη. 
  2. Όσο οι πιπεριές κρυώνουν, φτιάχνεις το dressing. Αποφλοιώνεις τις ντομάτες και τις βάζεις σε βραστό νερό για 1'. Σπας το σκόρδο και του προσθέτεις αλάτι και τον βασιλικό. Στη συνέχεια προσθέτεις σε αυτό τις ντομάτες και πιέζεις ελαφρώς το μείγμα. Προσθέτεις το ξύδι, το ελαιόλαδο και την κάπαρη. Ανακατεύεις καλά. 
  3. Αφαιρείς το μεγαλύτερο μέρος της κόρας από το ψωμί, το κόβεις σε κομμάτια και το ψεκάζεις ελαφρώς με νερό. Το μεταφέρεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις έξτρα τοματίνια και κάπαρη, καθώς και αλάτι και πιπέρι. 

Διάβασε ακόμη για τη συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns, πώς θα πετύχεις τις πιο crispy σπιτικές τηγανητές πατάτες και την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας