Rooney Mara, κάτι παραπάνω από μία ακριβοπληρωμένη σταρ

Οι κινήσεις της ηθοποιού και συντρόφου του Joaquin Phoenix, που κλείνει σήμερα 36 χρόνια ζωής την κάνουν παράδειγμα προς μίμηση για το κακομαθημένο Χόλιγουντ.

Είναι η Rooney Mara το μεγαλύτερο ταλέντο που ανέδειξε το αμερικανικό σινεμά τα τελευταία χρόνια; Δύσκολη ερώτηση, χωρίς να αποκλείεται η θετική απάντηση. Η Αμερικανίδα ηθοποιός δεν στερείται ταλέντου, απλά η φήμη που έχει αποκτήσει οφείλεται και στη ζωή της έξω από τα πλατό. Σε αντίθεση όμως με πολλές κακομαθημένες starlets του Χόλιγουντ, η Mara που σήμερα, 17 Απριλίου, κλείνει 36 χρόνια ζωής δεν απασχολεί συνήθως με κουτσομπολιά αλλά με ουσία. Πώς ακριβώς; Κάνοντας ουσιαστικές κινήσεις φιλανθρωπίας. Από που όμως ξεκίνησε την πορεία της;

Η βιογραφία

Rooney Mara, κάτι παραπάνω από μία ακριβοπληρωμένη σταρ

Η γεννημένη στις 17 Απριλίου του 1985 στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης Patricia Rooney Mara, τρίτη από τα τέσσερα παιδιά των Kathleen McNulty Rooney και Timothy Christopher Mara, έχει ρίζες από τη Γερμανία, τον γαλλόφωνο Καναδά και την Ιταλία.

> Διάβασε ακόμη: Οι 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με το Esquire

Εκείνο που δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς είναι μία περίεργη σύμπτωση που την ενώνει με το αμερικάνικο football: ο ένας παππούς της ήταν ιδρυτικό μέλος των Steelers του Πίτσμπεργκ ενώ ο άλλος των Giants της Νέας Υόρκης.

Εκείνη πάλι δεν είχε αθλητικές βλέψεις. Της άρεσε να όμως να ταξιδεύει· για αυτό αφού τέλειωσε το λύκειο, πέρασε αρκετούς μήνες γυρνώντας σε όλη τη Νότια Αμερική. Αργότερα ξεκίνησε τις σπουδές της σε ψυχολογία και διεθνείς σχέσεις χωρίς όμως να είναι ευχαριστημένη με την επιλογή της. Κάπου εκεί την κέρδισε η υποκριτική και το θέατρο.

Το ξεκίνημα

Ρουνι Μάρα Κέιτ Μάρα

Έκανε το ντεμπούτο της στο σινεμά σε ηλικία μόλις 20 χρονών, πρωταγωνιστώντας μαζί με την αδερφή της, Kate, στο όχι και τόσο αξιόλογο Urban Legend 3. Όλοι όμως πρέπει να ξεκινήσουν από κάπου. Ακολούθησαν κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, συμμετοχή στο A Nightmare on Elm Street (remake του Freddy Kruger), εκεί όπως που έκανε το breakthrough ήταν όταν βρέθηκε να παίζει στο The Social Network (2010) του David Fincher.

Στον ρόλο της Lisbeth Salander

O κόσμος εκεί τη γνώρισε, την αποθέωσε, όμως, έναν χρόνο αργότερα στην κινηματογραφική μεταφορά του Το κορίτσι με το τατουάζ, του best seller του αδικοχαμένου Σουηδού Stieg Larsson. Ο Fincher πίστεψε σε αυτήν και της έδωσε τον πρωταγωνιστικό (κι αβανταδόρικο) ρόλο της Lisbeth Salander. To κοινό την λάτρεψε, οι κριτικοί την εκθείασαν, τα Όσκαρ και οι Χρυσές Σφαίρες την είχαν προτεινόμενη για Βραβείο Α' γυναικείου ρόλου.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ταινίες που βασίζονται σε video games

Συνέχισε στον ίδιο δυνατό ρυθμό δίπλα στον Jude Law στο Side Effects του Steven Soderbergh, δοκίμασε τις δυνάμεις της στο ανεξάρτητο φιλμ Ain't Them Bodies Saints που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Sundance για να προσγειωθεί λίγο άσχημα με το Pan· η επαναφορά του Peter Pan στη μεγάλη οθόνη δεν τα πήγε καθόλου καλά στα ταμεία.

Εκείνη όμως δεν το έβαλε κάτω, αντίθετα κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Όσκαρ για την ταινία Carol το 2015, σε έναν ρόλο που της χάρισε και το βραβείο καλύτερη ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Κανών. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία βράβευση στις Κάννες σε ηλικία 33 χρονών δεν είναι ακριβώς μικρό επίτευγμα. Όσο για το τι κάνει σήμερα; Το 2018 την βρήκε να ενσαρκώνει τη Μαρία Μαγδαληνή στην ομώνυμη παραγωγή για τη ζωή της βιβλικής μορφής.

Η φιλανθρωπία

Ρούνι Μάρα Κένυα

Η σχέση της Rooney Mara με την φιλανθρωπία είναι μία σχέση που εξελίχθηκε ως αποτέλεσμα μίας δυσαρέσκειας που γιγαντωνόταν μέσα της: εκείνη επέλεξε να ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό φορέα σε μία εποχή που πολλές ΜΚΟ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευκαιρίες για κερδοσκοπικές δραστηριότητες (όπως για παράδειγμα η φοροδιαφυγή) με πλάγιο τρόπο.

Ο Faces of Kibera, όπως ονομάζεται ο οργανισμός, βρίσκεται στην υπηρεσία της δοκιμαζόμενης ομώνυμης πόλης στην Κένυα: στόχος του είναι η παροχή στέγης, φαγητό και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα ορφανά της περιοχής ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός ορφανοτροφείου. Για να καταφέρει να αγοράσει τα έξι εκτάρια γης που θα χρειαστεί για να το κάνει πραγματικότητα η Αμερικανίδα ηθοποιός έβγαλε στο σφυρί τα κειμήλια των Steelers και των Giants που είχε στην κατοχή της. Έτσι εκείνη η περίεργη σχέση της με το αμερικάνικο football φάνηκε, τελικά, πολύ χρήσιμη με τον πιο ανθρώπινο τρόπο.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Emma Watson έχει 'ξεπεράσει' τον Harry Potter

To σπασικλάκι του Hogwarts είναι ολόκληρη γυναίκα πια. Και μάλιστα, πάρα πολύ γοητευτική.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Saoirse Ronan, Α Woman We Love

Η δημοφιλής ηθοποιός έχει ήδη προταθεί για 4 βραβεία Όσκαρ και αυτό λέει πολλά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Alessandra Ambrosio, από την Βραζιλία με αγάπη

Μία πραγματικά σταθερή αξία στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kaya Scodelario, αργήσαμε να σε προσέξουμε

Το κορίτσι του The Gentlemen είναι το νέο μας crush.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Kristen Stewart, ένα ατίθασο πλάσμα

Το πιο rock n' roll κορίτσι του Χόλιγουντ κλείνει σήμερα 34 χρόνια ζωής.

Γραφει Πωλινα Φραγκου