Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης - Ποιες ήταν οι μεγάλες επιτυχίες του

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Μανούσος Μανουσάκης, ο κορυφαίος δημιουργός και σκηνοθέτης των επιτυχιών της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Γράφει: Esquire Editors 21 Νοεμβρίου 2024

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Μανούσος Μανουσάκης, ο κορυφαίος δημιουργός και σκηνοθέτης των επιτυχιών της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Ποιος ήταν ο Μανούσος Μανουσάκης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται στον κινηματογράφο.

Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, ο Μανούσος Μανουσάκης γνώρισε τεράστια επιτυχία τις δεκαετίες του '90 και μετά το 2000, όταν το όνομά του "σφράγισε" μεγάλες τηλεοπτικές σειρές οι οποίες σημείωσαν υψηλές τηλεθεάσεις – ρεκόρ στη χρυσή εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Οι μεγάλες επιτυχίες

Στη δεκαετία του 1980, ο Μανούσος Μανουσάκης στράφηκε στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας αρχικά τις σειρές "Καλλικαντζαροδουλειές” (1985-1986), "Μικρογραφίες” (1986-1987) και "Τα καλύτερά τους χρόνια” (1989).

Tο 1992 τάραξε τα τηλεοπτικά νερά με την τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων "Τμήμα Ηθών” που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες του ANT1 τις σεζόν 1992 – 1995.

Στη σειρά "Ταύρος με Τοξότη” με πρωταγωνιστές την Πέγκυ Σταθακοπούλου και τον Γιάννη Βούρο, ένα δίδυμο που είχε συζητηθεί όσο κανένα άλλο το 1994, εκείνος ήταν ιδιωτικός ντετέκτιβ εκείνη δημοσιογράφος στο περιοδικό "Ρεπόρτερ” και μαζί έλυναν γρίφους και εγκλήματα.

Το 1997 σκηνοθέτησε για το Mega τη σειρά "Ψίθυροι Καρδιάς" που γνώρισε απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία με τον παράνομο έρωτα ανάμεσα σε Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τον Απόστολο Γκλέτσο. Μάλιστα, οι "Ψίθυροι Καρδιάς", κατέγραψαν ρεκόρ τηλεθέασης με ποσοστό 76,7%, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.500.000 τηλεθεατές.

Μια άλλη σειρά-φαινόμενο τηλεθέασης ήταν το "Άγγιγμα Ψυχής”, που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δείκτες του ANT1 τη σεζόν 1998-1999. Η σειρά είχε πρωταγωνιστές τον Σταύρο Ζαλμά σε ρόλο παπά και τη Θεοφανία Παπαθωμά. Αποκορύφωμα σε τηλεθέαση αποτέλεσε το τελευταίο επεισόδιο που προσέγγισε το 68% και ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Στη σειρά "Μη μου λες αντίο” ο Μανούσος Μανουσάκης μας είχε ξεναγήσει σε έναν άγνωστο, διαφορετικό και γοητευτικό κόσμο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Αναστασίας Καλλιοντζή, το οποίο αναφέρεται στον έρωτα μιας χριστιανής με έναν μουσουλμάνου. Ο Χρήστος Νικολόπουλος είχε γράψει τη μουσική και ο Κώστας Μακεδόνας ερμήνευσε τα τραγούδια.

"Η αγάπη ήρθε από μακριά” προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 από τις 4 Οκτωβρίου του 2002 μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2003. Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της σειράς επιμελήθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης ενώ το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε η Γλυκερία, με στίχους Φίλιππου Γράψα και μουσική Μάριου Τόκα. Η σειρά παρουσιάζει τον απαγορευμένο έρωτα μίας παντρεμένης επαρχιώτισσας με έναν Αλβανό μετανάστη που εργάζεται στα κτήματα του μεγαλοτσιφλικά συζύγου της.

Νέες επιτυχίες "Το κόκκινο ποτάμι” και το "Δίχτυ”

Το "Κόκκινο Ποτάμι” βασίστηκε στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και εξιστόρησε τα πραγματικά γεγονότα γύρω από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η σειρά έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, στο Open TV. Πρόκειται για μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς είναι οι: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Όμηρος Πουλάκης, Φίλιππος Σοφιανός, Παύλος Κουρτίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Άννα Μάγκου, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αργύρης Πανταζάρας καλ. Το τραγούδι που ερμήνευσε η Ελεονώρα Ζουγανέλη γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία.

Πρόσφατα, o Μανούσος Μανουσάκης συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Βαγγέλη Γιαννίση για τη δημιουργία της αστυνομικής σειράς "Το Δίχτυ”, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται μόλις πριν από μερικές μέρες.

Στον κινηματογράφο είχε υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες "Παραλάβατε διορισμόν" το 1996, "Κόκκινος δράκος" το 1998 και "Ουζερί Τσιτσάνης" το 2015.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι μπορεί να μάθει ο σύγχρονος άντρας από τον Ιούλιο Καίσαρα

Μαθήματα ζωής που παραμένουν επίκαιρα εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Οι πιο ωραίες πόλεις να ταξιδέψεις το 2026-Που βρίσκεται η Αθήνα

Το Time Out δημοσίευσε τη λίστα με τις 50 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για το 2026. Δείτε ποιες πόλεις βρίσκονται στην κορυφή και γιατί ξεχωρίζουν σε πολιτισμό, ζωή και ταξίδια.

Μικρές καθημερινές συνήθειες που σε εξαντλούν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Η πνευματική κόπωση δεν προέρχεται πάντα από τη δουλειά. Ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να εξαντλήσουν την ενέργεια και τη συγκέντρωση χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

Θα μάθουμε ποτέ τι σκέφτονται οι γυναίκες στο κρεβάτι;

Μάλλον δύσκολο, αλλά τουλάχιστον κάποιες έρευνες προσπαθούν να βοηθήσουν.

Oι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα τoυ Forbes για το 2026

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων, με περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ναυτιλία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τα ακίνητα.

Ο Σταύρος Ιωαννίδης δεν ξέχασε ποτέ τις εκρήξεις στη Μαριούπολη

Κατευθείαν από την πρώτη γραμμή των γεγονότων, ο Σταύρος Ιωαννίδης μιλάει στο Esquire Greece για τον πόλεμο και τα γεγονότα που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη του.

Γραφει Κωστας Χρηστου