Τελικά, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ταΐζεις τον σκύλο σου;

Μερικά βασικά ερωτήματα που απαντά πολύ χρήσιμη έρευνα.

Το γνωρίζουμε και από τον εαυτό μας: Η σωστή διατροφή είναι και η βάση της υγείας μας. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Μεγάλο μέρος των κτηνιατρικών ερευνών που διεξάγονται κατά καιρούς επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικοί τύποι τροφής επηρεάζουν την ευζωία των σκύλων ανάλογα με τη ράτσα, την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τη σωματική δραστηριότητά τους. Ή στη συχνότητα πρόσληψης τροφής.

Τελικά, πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ταΐζεις τον σκύλο σου;iStock
Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ακόμη και αν επιλέξουμε να τους παρέχουμε φυσικές τροφές, υπάρχουν ορισμένα πιάτα που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιθανούς τραυματισμούς π.χ. ένα κόκκαλο κοτόπουλου που σπάει. Οι περισσότεροι επίσης, ξέρουν ότι είναι βολικό τα γεύματα να διανέμονται σε διάφορες ώρες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί από την επιστημονική κοινότητα πόσες φορές μέσα στην ημέρα.

>Διάβασε ακόμη: 5 αδέσποτες ιστορίες

Πρόσφατες μελέτες παρεμπιπτόντως, καταρρίπτουν όσα θεωρούσαμε ότι είναι καλά για την υγεία των κατοικιδίων μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι κτηνίατροι στην πλειοψηφία τους μέχρι πρότινος υποδείκνυαν ότι είναι καλύτερο να ταΐζουμε δύο φορές την ημέρα το σκύλο μας. Ωστόσο, μία νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στο GeroScience από το Dog Aging Project δείχνει ότι η μείωση σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα μπορεί να ωφελήσει στην καλύτερη γήρανση του κατοικίδιου ζώου.

Η μελέτη διεξήχθη από μια διαπανεπιστημιακή ομάδα με επικεφαλής την Emily E. Bray και χρησιμοποιεί δεδομένα από περισσότερους από 10.000 σκύλους συντροφιάς και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών, μεγεθών και ράτσας που συλλέχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Ήθελαν να δουν αν η διαλειμματική νηστεία και η περιορισμένη διατροφή που αποδεδειγμένα πλέον έχουν θετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο, ισχύει και για τον καλύτερό του φίλο.

σκυλάκι τρώει iStock

Τα αποτελέσματα είναι, καταρχάς, ευνοϊκά για τον περιορισμό της διατροφής σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα. Οι σκύλοι που κάνουν διαλείπουσα νηστεία είχαν χαμηλότερη μέση βαθμολογία σε κλίμακα γνωστικής δυσλειτουργίας, που σημαίνει ότι γέρασαν καλύτερα, και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν γαστρεντερικά, οδοντιατρικά, ορθοπεδικά, νεφρικά και ηπατικά/παγκρεατικά προβλήματα. Όσον αφορά σε άλλες κοινές ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή οι κυκλοφορικές και νευρολογικές διαταραχές, δε βρέθηκαν σημαντικές διαφορές. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη τόσο ευρεία μελέτη περιοριστικής σίτισης σε σκύλους και τα αποτελέσματά της είναι προκαταρκτικά.

Όσο μεγάλο και αν είναι το δείγμα, τα δεδομένα παρέχονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες σκύλων και μπορεί να μην τα συνέλεξαν χωρίς προκατάληψη, ενώ ενδέχεται επίσης να υπήρχαν και άλλες εξωγενείς μεταβλητές που οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ίδιοι ερευνητές συνιστούν να διατηρηθούν, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την αλλαγή του καθιερωμένου πρωτοκόλλου, οι δύο ημερήσιες δόσεις που έχουν καθιερωθεί μέχρι σήμερα.

Αντενδείξεις και συμπεράσματα

Μεταξύ των αντενδείξεων της μείωσης της δίαιτας του σκύλου σε μία μόνο δόση, ορισμένοι κτηνίατροι που συμβουλεύτηκε η Hipertextual ανέφεραν ότι είναι απαραίτητο να μην αγνοούμε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και βιώνει το κάθε ζώο. Η ηλικία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η νηστεία μπορεί να προκαλέσει περιπτώσεις υπογλυκαιμίας σε κουτάβια (για τα οποία συνιστώνται έως και 4 μικρότερες δόσεις την ημέρα) ή σε άρρωστους σκύλους.

>Διάβασε ακόμη: Τα πλουσιότερα και πιο επιδραστικά κατοικίδια ζώα στον κόσμο

Σε άλλες περιπτώσεις, και αν δεν ελέγχεται η διαλείπουσα σίτιση, μπορεί επίσης να εμφανιστεί ο λεγόμενος εμετός νηστείας. Παράλληλα, ειδικά στις πιο αγχώδεις ράτσες σκύλων, οι περιορισμοί αυτού του τύπου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με έναν ειδικό συμπεριφοράς για την καταπολέμηση του άγχους που σχετίζεται με την τροφή. 

Από την άλλη πλευρά, υπέρ της διαλείπουσας νηστείας, έχει αποδειχθεί και πάλι μέσω σχετικών ερευνών ότι το πρόβλημα που συνδέεται συχνότερα με τη νηστεία είναι η συστροφή στομάχου. Πόσες φορές, λοιπόν, πρέπει να ταΐζουμε το σκύλο μας; Πάντα όσες συνιστά ο κτηνίατρος, που γνωρίζει καλύτερα το κατοικίδιό μας, και σε περίπτωση αμφιβολίας: δύο. Αν όμως σε λίγα χρόνια αλλάξει το πρωτόκολλο και ειπωθεί ότι πρέπει να το μειώσουμε σε μία δόση, ώστε το κουτάβι κάποτε να γεράσει καλύτερα, θα είναι με στέρεη επιστημονική βάση και κυρίως για το καλό του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.