Η Gen Z πιστεύει ότι οι άντρες πρέπει να αναλάβουν τα ηνία στις σχέσεις

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει τις αναπάντεχα "παραδοσιακές" απόψεις της Gen Z.

Όταν λανσαρίστηκε το Bumble, το 2014, το concept του είχε να κάνει με την αντιστροφή των κλισέ για τα φύλα, δίνοντας στις γυναίκες το "προνόμιο" του να κάνουν την πρώτη κίνηση στο φλερτ. Μία σχεδόν δεκαετία μετά, μια έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ίδιου dating app, δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος των χρηστών του -και δη αυτών που ανήκουν στην Gen Z- είναι κολλημένο στο παρελθόν, καθώς εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ερωτικές σχέσεις λειτουργούν καλύτερα όταν οι άντρες έχουν το πάνω χέρι.

Πιο συγκεκριμένα, το 87% των ερωτηθέντων ατόμων υποστήριξε πως, θεωρητικά, η "ισορροπία των δυνάμεων" σε μια σχέση οδηγεί σε καλύτερο σεξ, παρ’ όλα αυτά, το 40% του ίδιου δείγματος πιστεύει ότι, στην πραγματικότητα, στις επιτυχημένες σχέσεις τον έλεγχο τον έχουν οι άντρες.

Το πιο εκπληκτικό εύρημα, ωστόσο, είναι ότι το 47% των ερωτηθέντων που ανήκουν στην Gen Z (μια γενιά που κατέχει αριθμό ρεκόρ σε άτομα που πιστεύουν στην ισότητα των φύλων, δεν προασπίζονται τη μονογαμία ή/και προσδιορίζονται ως LGBTQIA+) πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για τον ρομαντισμό σε μια σχέση είναι οι άντρες.

Οι εξηγήσεις για το παράλογο αυτό φαινόμενο

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την πλέον αποδεκτή από αυτές, παρά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην κοινωνία, στο πεδίο του dating εξακολουθούν να ισχύουν πιο παραδοσιακές πεποιθήσεις για τους ρόλους των φύλων.

Προσέτι, θεωρείται ότι στα πρώτα στάδια μιας σχέσης (π.χ. στο φλερτ στα social media, τα ραντεβού και το μπαλαμούτι), συνεχίζει να αναμένεται από τους άντρες το να είναι οι "διεκδικητικοί". Στα επόμενα στάδια, όμως, καθώς μια σχέση ωριμάζει με τον χρόνο και γίνεται μακροχρόνια, οι ρόλοι φαίνεται να αντιστρέφονται, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Καμία έκπληξη, σύντομα θα δούμε καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα καλλιστεία ομορφιάς τεχνητής νοημοσύνης "Miss AI" μάλλον είναι και τα μοναδικά που ίσως να έχουν θέση ακόμα στην εποχή μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος