Κι όμως, υπάρχουν και στην Ελβετία σπίτια του €1

Για την ακρίβεια, κοστίζουν 1 ελβετικό φράγκο και είναι -πραγματικά- όμορφα.

Η ιδέα του να αρχίσουν να πωλούνται σπίτια προς 1 ελβετικό φράγκο (η σημερινή του ισοτιμία είναι στα 0,91 Ευρώ), σε τιμή δηλαδή που δεν αγοράζεις ούτε μία σοκολάτα της προκοπής στη φιλήσυχη ορεινή χώρα, δεν είναι καινούργια. Κυκλοφορεί ανάμεσα στα καντόνια της Ελβετίας εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια, έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων το 2019 και αφορούσε το όμορφο χωριό Monti di Sciaga, που ανήκει στον δήμο του μεγαλοπρεπούς Gambarogno, που βρίσκεται στο καντόνι Ticino, κοντά στην Ιταλία.

Αιτήσεις από κάθε γωνιά της γης

Ο αντιδήμαρχος του Gambarogno, ο Eros Nessi, δήλωσε ότι, από όταν κυκλοφόρησαν τα νέα, έλαβαν πολυάριθμα αιτήματα στο δημαρχείο, κυριολεκτικά από παντού. Όχι μόνο από την Ελβετία και τις γειτονικές της ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακόμα και από τον Καναδά. Κι όμως, είναι επιφυλακτικός με τον αριθμό όσων δείχνουν να ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα "rustici", δηλαδή τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, με τον όρο να τα ανακαινίσουν (ναι, υπάρχει όρος).

Το concept της αγοράς και ανακαίνισης

Το πρωτότυπο concept δεν είναι ελβετικό αλλά ιταλικό και έχει τη δική του προϊστορία, παρότι σε εμάς φαντάζει παράξενο και αλλόκοτο. Ουσιαστικά, σου παραχωρείται δωρεάν μία ιδιοκτησία με τον όρο να ξεκινήσεις την ανακαίνισή της μέσα σε ένα πολύ ορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Κι όμως, υπάρχουν και στην Ελβετία σπίτια του €1Dino Reichmuth / Unsplash

Το σκεπτικό του είναι -ή, τουλάχιστον, δείχνει- πολύ σωστό, καθώς στοχεύει στην πρόκληση ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, τα εγκαταλειμμένα (ή αχρηστευμένα) σπίτια ενός δήμου, που δεν συνεισφέρουν παρά μόνο σε έξοδα στον προϋπολογισμό του, επιστρέφουν πίσω στην "ελεύθερη αγορά" μέσω μίας συμβολικής τιμής και συνοδεύονται από ένα συμβόλαιο που αναγκάζει αυτούς που τα αγοράζουν να τα ανακαινίσουν μέσα σε λίγους μήνες.

Στη συνέχεια, οι τοπικές οικονομίες τονώνονται χάρη στην κατανάλωση των νέων κατοίκων, με αποτέλεσμα το να αυξάνονται οι προσλήψεις και να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας στον δήμο. Στο τέλος, μάλιστα, ο δήμος, από τα πλέον κατοικημένα σπίτια, εισπράττει φόρους και βλέπει την επικράτειά του να γεμίζει ξανά με νέους κατοίκους και τουρίστες.

> Διάβασε ακόμα: Η Μάλτα πληρώνει για ταξιδιώτες

Το κέρδος για τους αγοραστές

Οι αγοραστές, εννοείται, βγαίνουν και αυτοί κερδισμένοι. Ποιος θα είχε ποτέ την ευκαιρία να αγοράσει ένα σπίτι στην Ελβετία με 1 ελβετικό φράγκο τη στιγμή που εκεί τα σπίτια, κατά μέσο όρο, κοστίζουν 500 χιλιάδες φορές παραπάνω

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα τα παρατήσεις όλα και θα πας να ζήσεις σε ένα τρελό ιρλανδικό νησί

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι

Για την ώρα, είναι δύσκολο το να πούμε με σιγουριά το αν αυτό το πρότζεκτ όντως θα υλοποιηθεί και θα έχει επιτυχία, καθώς στην παρούσα φάση είναι απλώς μία πρόταση που θα αξιολογηθεί ξανά στο μέλλον. Πώς μπορείς να μένεις ενήμερος για πιθανές εξελίξεις; Δεν έχεις παρά να επισκέπτεσαι συχνά το site του δημαρχείου με ένα κλικ εδώ. Είναι πολύ καλά οργανωμένο και ανανεώνεται συχνά.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου