72 ώρες στην Πορτογαλία

Μια χώρα λουσμένη στο φως, με χιλιάδες κρυμμένα μυστικά που περιμένουν τον κάθε ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει. Μια χώρα που εντυπωσιάζει με την κουλτούρα, την ιστορία, το φαγητό, μα πάνω απ’ όλα με τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Σύμφωνα με κάποιους, το όνομα "Πορτογαλία" προέρχεται από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Πόρτο, υπάρχει όμως και η θεωρία που θέλει το όνομα να σημαίνει "ζεστός, όμορφος τόπος". Σε κάθε περίπτωση, η Πορτογαλία έχει να δώσει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη της. Γεύσεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν ουρανίσκο, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, κτήρια με χαραγμένη επάνω τους την ιστορία – που μάλιστα έχει επηρεάσει και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. 

* Από τον Παναγιώτη Σωπιάδη

1η στάση, Πόρτο

Πρώτος προορισμός μας το Πόρτο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της ιβηρικής χερσονήσου και η δεύτερη μεγαλύτερη της Πορτογαλίας. Ένα λιμάνι που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τον 15ο αιώνα στην ανάδειξη της χώρας ως αυτοκρατορίας. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Τους λόγους που συνετέλεσαν σε αυτό, ο επισκέπτης τους αντιλαμβάνεται με την πρώτη βόλτα στη Rua Santa Catarina.

72 ώρες στην ΠορτογαλίαiStock

Ένας κλασικός περίπατος περιλαμβάνει οπωσδήποτε στάση για καφέ και pasteis de Nata στο Majestic, στην ανακατασκευασμένη Mercado Bolhao, την κεντρική αγορά της πόλης. Μην παραλείψετε και μία επίσκεψη στην πραγματικά συγκλονιστική Libraria Lello, το ωραιότερο βιβλιοπωλείο που υπάρχει. Ο περίπατος κλείνει όταν φτάσει κανείς πλάι στο ποτάμι Κάις ντα Ριμπέιρα. Εστιατόρια, μπαρ πάνω στο νερό με θέα στην απέναντι –εντυπωσιακής ομορφιάς– περιοχή, την Γκάια.

Ταξίδι στην Πορτογαλία 3iStock

Έξι εντυπωσιακές γέφυρες, δεκάδες βάρκες και γαλέρες συνδέουν τις δύο πλευρές του ποταμού Ντούρο. Περνώντας κανείς από το Πόρτο στην Γκάια, φτάνει στην καρδιά της περιοχής όπου παράγεται το κρασί Πόρτο. Παραγωγοί με ιστορία αιώνων εξακολουθούν να δουλεύουν στις ίδιες εγκαταστάσεις, στα ίδια κτήρια και σπηλιές για εκατοντάδες χρόνια. Είναι δύσκολο να επιλέξεις ένα ή δύο μόνο για να επισκεφθείς. 

2η στάση, Λισαβόνα

Μόλις 300 χιλιόμετρα από το Πόρτο βρίσκεται η Λισαβόνα. Μια πόλη που σίγουρα θα αγαπήσουν όσοι λατρεύουν το περπάτημα. Προστατευμένη από επτά λόφους, με υπέροχη θέα στον ωκεανό, αξίζει να χαθείς στους δρόμους της και να την αφήσεις να σε σαγηνεύσει. Ένα παζλ εικόνων που εντυπωσιάζει, μια σύνθεση παραστάσεων που εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες και δημιούργησε αυτόν τον μαγικό προορισμό.

Ταξίδι στην Πορτογαλία 2
Ταξίδι στην Πορτογαλία 7iStock

Το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στην περιοχή του Μπέλεμ θεωρείται, και όχι άδικα, ένα από σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, εκεί βρίσκεται και ο τάφος του θαλασσοπόρου Vasco de Gama. Λίγα βήματα πιο μακριά, θα δει κανείς τις ουρές ντόπιων και επισκεπτών έξω από το Pasteis de Belem που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1837. Ένας καφές συνοδευόμενος από παραδοσιακές τοπικές γεύσεις –και φυσικά τα διάσημα ανά τον κόσμο ομώνυμα γλυκά– είναι πάντα καλή ιδέα.

Δεν γίνεται να φύγεις από την περιοχή αν δεν επισκεφθείς τον Πύργο της Μπέλεμ και το Μνημείο των Ανακαλύψεων. Ο Πύργος της Μπέλεμ, χτισμένος μέσα στο νερό, στις αρχές του 1500 για να προστατεύει την είσοδο στο λιμάνι της Λισαβόνας, αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς. 

Για τη συνέχεια στην ανακάλυψη της πορτογαλικής πρωτεύουσας κατευθυνόμαστε στο κέντρο της πόλης και την εντυπωσιακή Rua de Sao Pedro de Alcantara, με τη μοναδική θέα στο ομώνυμο πάρκο. Δεν μπορεί κανείς να φύγει από τη Λισαβόνα αν δεν κάνει μια εκδρομή στη Σίντρα, μια περιοχή βγαλμένη από παραμύθια, μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά.

Ταξίδι στην Πορτογαλία 6iStock

Πόσα παλάτια μπορεί να υπάρχουν σε μια μικρή πόλη; Η απάντηση είναι πολλά, όπως θα συνειδητοποιήσετε μόλις φτάσετε σε αυτόν τον μοναδικό τόπο. Εντυπωσιακοί, απέραντοι κήποι, δεκάδες μικρά και μεγάλα παλάτια, το καθένα με τη δική του ιστορία, υποδέχονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Palace of Pena, το Palace of Monseratte και πολλά ακόμη, προστατευόμενα όλα ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αφηγούνται τη δική τους ιστορία. 

> Διάβασε ακόμη: Η glamorous ιστορία των θρυλικών γιοτ Riva

Η Πορτογαλία είναι ένας προορισμός φιλόξενος, με μεγάλη ιστορία, εξαιρετική γαστρονομία και πραγματικά υπέροχα κρασιά. Μια χώρα που μπορεί κανείς να απολαύσει φέρνοντάς τη στα δικά του μέτρα, ανακαλύπτοντας κομμάτια της ιστορίας που δεν γνώριζε, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις, ζώντας σαν σε παραμύθι.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.