Η glamorous ιστορία των θρυλικών γιοτ Riva

Οι 'Ferrari της θάλασσας' που λάτρεψαν οι stars, οι σάχηδες και οι πλούσιοι των 60s, των 70s και των 80s συνεχίζουν να δαμάζουν τα κύματα.

Το λιμάνι του Ηρακλή, στα αλμυρά νερά του οποίου επιπλέουν τα γιοτ της Riva, άλλα σχεδιασμένα τη δεκαετία του 1960 και άλλα, όπως το Dolcevita, πολύ νεότερα, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άκρα του Μονακό. Από τη μία τα γιοτ μοιάζουν να 'βλέπουν' το μεσαιωνικό πριγκιπικό παλάτι και από την άλλη τους ουρανοξύστες. Η όψη τους ακτινοβολεί ομορφιά, το εσωτερικό τους είναι ακόμα πιο προσεγμένο.

Πλέον, διατίθενται στο Μονακό και τη Γαλλία κατ' αποκλειστικότητα από την εταιρεία Monaco Boat Service (MBS), την οποία διοικεί η Lia Riva, κόρη του ιδρυτή της, Carlo Riva. Η οικογενειακή παράδοση με τη ναυσιπλοΐα, όμως, πάει πολύ πίσω στον χρόνο, καθώς ξεκίνησε το 1842, στη βόρεια Ιταλία.

Από τη λίμνη Ιζέο στο Μονακό

Όλα ξεκίνησαν μετά από μία καταιγίδα που έπληξε τη λίμνη Ιζέο, στη βόρεια Ιταλία, και αχρήστευσε τα ψαροκάικα. Τότε, ο προπάτοράς τους και νεαρός ναυπηγός Pietro Riva κέρδισε τον σεβασμό των συντοπιτών του μετά την επιδιόρθωση πολλών εξ αυτών.

Σύντομα έφτιαξε το δικό του ναυπηγείο, το οποίο περνούσε από γενιά σε γενιά μέχρι που ένας εγγονός του, ο Serafino Riva, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εστίασε στην κατασκευή μηχανοκίνητων σκαφών.

> Διάβασε ακόμα: Στο Μονακό υπάρχει ένα μυστικό κελάρι γεμάτο vintage ταχύπλοα

Όταν ανέλαβε ο Carlo Riva, τη δεκαετία του 1950, ξεκίνησε να κατασκευάζει πιο μεγάλα σκάφη. Τότε, το ναυπηγείο μοσχομύριζε από τα μαόνια και τους κέδρους που εισάγονταν από την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Η βάση της εταιρείας μεταφέρθηκε στο Μονακό και τη γαλλική ριβιέρα που τη δεκαετία του 1960 ήταν η Μέκκα των αστέρων του σινεμά, των πλούσιων επιχειρηματιών, των σάχηδων και των μελών των βασιλικών οικογενειών.

Τα θρυλικά σκάφη, το Aquarama και το άσβηστο glamor

Η μικρής κλίμακας παραγωγή έδωσε τη θέση της στον σχεδιασμό μοντέλων που έγραψαν ιστορία, όπως του Florida, του Ariston και του Tritone. Το 1962 κυκλοφόρησε το πιο εικονικό από αυτά, το Aquarama, στο οποίο επέβησαν από τη Sophia Loren και τη Jacqueline Onassis μέχρι την Grace Kelly

> Διάβασε ακόμα: Στις ντισκοτέκ με τις Γαλλίδες pop stars των 80s

Οι περισσότεροι θεωρούν χρυσή εποχή της Riva αυτή ανάμεσα στις δεκαετίες του 1960 και του 1980, χρόνια κατά τα οποία κατασκευάστηκαν τα πιο διάσημα μοντέλα της, που συνεχίζουν να σαγηνεύουν τα πλήθη.

Το τελευταίο μοντέλο του σκάφους Aquarama κατασκευάστηκε το 1996, μία ειδική εκδοχή του, με την εταιρεία να εστιάζει στην ανάπτυξη σχεδίων πιο μεγάλων και πολυτελών γιοτ. Παρόλα αυτά, πολλοί νέοι πελάτες έχουν στην κατοχή τους και ένα κλασικό Aquarama, για τις εκδρομές τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης