10 χώρες για να ταξιδέψεις το 2020

Τα κράτη που αξίζουν την προσοχή σου σύμφωνα με το Lonely Planet.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2020

Το Lonely Planet ζήτησε από τους συντάκτες του να φτιάξουν τις λίστες με τους προορισμούς που πιστεύουν πως πρέπει κάποιος να επισκεφθεί εντός του έτους που διανύουμε, με βάση κριτήρια όπως οι εμπειρίες που προσφέρουν, το sustainability, η πρόσβαση κ.α. Οι 10 χώρες που επιλέχθηκαν έχουν κάτι να πουν αλλά κυρίως, παρουσιάζουν ενδιαφέρον μέσα στο 2020 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. 

Μπουτάν

10 χώρες για να ταξιδέψεις το 2020

Το μικρό ασιατικό κράτος στην σκιά των Ιμαλαΐων είναι από μόνο του μία πολύ ιδιαίτερη ταξιδιωτική περίπτωση, κι αυτό γιατί παραχωρεί συγκεκριμένες άδειες εισόδου σε όσους θέλουν να το επισκεφθούν προκειμένου να διαφυλαχθεί το φυσικό του τοπίο και η κοινωνική του δομή. Από το κόστος της άδειας, το 1/4 του ποσού που πληρώνει ο εκάστοτε ταξιδιώτης πηγαίνει προς την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, μέσω της οποίας η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την εκπαίδευση και την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο επισκέπτης να απολαμβάνει στο 100% ένα θαυμάσιο τοπίο και να γνωρίζει μία σπάνια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, πολύ μακριά από τους συνηθισμένους προορισμούς. Η πρωτεύουσα  Θίμφου και η Πάρο (εκεί όπου βρίσκεται και το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας) είναι οι πιο ενδιαφέρουσες πόλεις. Τα dzong (δηλαδή τα βουδιστικά μοναστήρια), οι αμόλυντες κοιλάδες, τα γραφικά μονοπάτια στους λόφους Punakha και τα μικρά χωριά στην επαρχία Lhuentse είναι μερικά από τα highlights.

Αγγλία

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΑΓΓΛΙΑ

Το Brexit δίνει ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, μαζί με το επίσημο άνοιγμα του England Coast Path, του μεγαλύτερου παράκτιου δρόμου στον πλανήτη με συνολικό μήκος 4.506 χιλιομέτρων. Ο τελευταίος καθιστά, για πρώτη φορά, καθολικά προσβάσιμη όλη τη διαδρομή μέχρι τα σύνορα με την Σκωτία και την Ουαλία. Επίσης, μέσω αυτού, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί ευκολότερα το Holy Island του Lindisfarne, ένα μικρό νησί στα βορειοαματολικά της χώρας που φιλοξενεί ένα μεσαιωνικό μοναστήρι και ένα κάστρο του 16ου αιώνα, που είναι προσβάσιμο μόνο όταν είναι χαμηλή η παλίρροια. Κάποια άλλα μέρη της διαδρομής που έχουν ενδιαφέρον είναι το αγκυροβόλιο του Νόρφολκ και η ακτογραμμή Jurassic Coast με 153 χιλιόμετρα εντυπωσιακών αμμόλοφων, γεωλογικών σχηματισμών και μοναδικών τοπίων.

Βόρεια Μακεδονία

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο διενέξεων που κρατούσε δεκαετίες με την χώρα μας, το γειτονικό κράτος παρουσιάζεται ως μία ταξιδιωτική ευκαιρία για όσους θέλουν να πάρουν μία χαρακτηριστική γεύση Βαλκανίων, φιλοξενώντας επιβλητικούς ορεινούς όγκους, μονοπάτια για πεζοπορία και ένα σχεδόν παρθένο τοπίο. Επιπροσθέτως, διαθέτει Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco όπως η πόλη και η λίμνη της Οχρίδας, απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, εσχάτως, πλούσια γαστρονομική κουλτούρα που αποκτά δειλά-δειλά δημοσιότητα.

Αρούμπα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΑΡΟΥΜΠΑ

Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής που αποτελεί μέρος της Ολλανδίας και στην οποία οι ντόπιοι μιλούν 4 διαφορετικές γλώσσες (Ολλανδικά, Ισπανικά, Αγγλικά και την καθαρά τοπική διάλεκτο Παπιαμέντο) συγκεντρώνει όλα όσα περιμένεις από ένα τέτοιου είδος κράτος: Κατάλευκες παραλίες και λευκές αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και μοναδικό φυσικό πλούτο. Το 20% του νησιού καλύπτεται από το Εθνικό Πάρκο Arikok, μία προστατευόμενη και παρθένα περιοχή, που είναι και η διασημότερη της Αρούμπα. Η κυβέρνησή της μάλιστα είναι από τις πιο πρωτοπόρες όσον αφορά τις eco-friendly πολιτικές, έχοντας εδώ και μερικούς μήνες απαγορεύσει εντελώς την χρήση πλαστικού. Η Αρούμπα είναι ακόμη ένας παράδεισος για τους φίλους του snorkeling, του kitesurfing και του windsurfing.

Εσουατίνι 

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗ

Μέχρι πριν δύο χρόνια, γνώριζες το εν λόγω αφρικανικό κράτος στα νοτιοανατολικά της Μαύρης Ηπείρου ως Σουαζιλάνδη. Το 2018, ο αμφιλεγόμενος βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ αποφάσισε να μετονομάσει την χώρα, η οποία είναι γεγονός πως αντιμετωπίζει αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Οι experts του Lonely Planet ωστόσο κάνουν λόγο για έναν ολοένα και πιο ανερχόμενο ταξιδιωτικό προορισμό, ιδανικό για τους λάτρεις του σαφάρι. Εκτός από αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το εθνικό πάρκο Malolotja Nature Reserve, τους καταρράκτες Majolomba, την κοιλάδα Komati και τα μοναδικά σπήλαια Nsangwini, στα οποία υπάρχουν τοιχογραφίες ηλικίας 4.000 ετών. 

Κόστα Ρίκα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής ξεχωρίζει για την εξαιρετική βιοποικιλότητά της, κάτι που ελκύει σε αυτήν όλο και περισσότερους ταξιδιώτες. Εδώ, μπορεί κάποιος να ζήσει μοναδικές εμπειρίες όπως η διαμονή στην παραλία, το κολύμπι με φάλαινες στον Ειρηνικό ή το τρομερό θέαμα που προσφέρει το ηφαίστειο Arenal, το οποίο ήταν ενεργό μέχρι το 2010 και πλέον περιστοιχίζεται από εντυπωσιακά δάση. Γενικότερα, στην Κόστα Ρίκα η άγρια φύση έχει έντονη παρουσία. Η χώρα έχει δημιουργήσει ιδανικές δομές sustainable τουρισμού, προσπαθώντας αφενός να αυξήσει τις ροές επισκεπτών αλλά παράλληλα να προστατεύσει το κάλλος της. Αξίζει να αναφερθεί πως το 90% της ενέργειας στην Κόστα Ρίκα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μέσα στο 2020 θα είναι ένα κράτος με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ολλανδία

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Το 2020 είναι μία ιστορική χρονιά για την Ολλανδία καθώς σηματοδοτείται η 70ή επέτειος από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και, κυρίως, η ανεξαρτησία της από τη γερμανική κατοχή. Τον Απρίλιο και τον Μάιο διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες, συνδυαστικά με τη διοργάνωση της Eurovision 2020 που θα λάβει χώρα στο Άμστερνταμ. Επομένως, δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όσους δεν την έχουν επισκεφθεί ή σε όσους θέλουν να αναθερμάνουν τη σχέση τους με αυτήν, συνδυάζοντας τα θεάματα με τα κλασικά της αξιοθέατα. Πρέπει να τονιστεί πως υπάρχει άψογη συνδεσιμότητα όλης της χώρας χάρη στο άρτιο σιδηροδρομικό της δίκτυο, που καθιστά εύκολη και άμεση την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της, συν το γεγονός πως οι κάτοικοί της μιλούν τα καλύτερα αγγλικά από κάθε άλλον λαό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιβερία

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΛΙΒΕΡΙΑ

Στριμωγμένη ανάμεσα σε Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία βρίσκεται στη δυτική Αφρική και βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού. Παρότι είναι η λιγότερη επισκέψιμη χώρα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί την πιο παλιά δημοκρατία της Μαύρης Ηπείρου. Διαθέτει μία εντυπωσιακή ακτογραμμή, ενώ στην ενδοχώρα συναντά κάποιος πυκνά δάση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ανεξερεύνητο. Για να την επισκεφθεί κάποιος θα χρειαστεί οπωσδήποτε οδηγό και ξεναγό, αλλά υπάρχουν αρκετά travel agencies που θα φροντίσουν να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Η πρωτεύουσα Μονρόβια όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της είναι ένα μείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Δυτικού Κόσμου με αφρικανική τεχνοτροπία.

Μαρόκο

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΜΑΡΟΚΟ

Παρότι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κράτη της βόρειας Αφρικής όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, το 2019 έκανε το ξεπέταγμα του. Άλλωστε, αποκλείεται να μην είδες κάποια φωτογραφία φίλου στο Instagram από το Μαρακές ή την Καζαμπλάνκα. Πλέον, το ταξίδι προς το Μαρόκο έχει γίνει πολύ ευκολότερο, με εκατοντάδες απευθείας πτήσεις σχεδόν από οποιαδήποτε γωνιά της Ευρώπης. Το 2020 μάλιστα, το Μαρακές φιλοδοξεί να σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεπτών. Αν πάλι επιθυμείς να αποφύγεις την πολυκοσμία υπάρχουν κάποιες πολύ πιο ήσυχες αλλά εξίσου γοητευτικές πόλεις όπως η Ταρουντάντ.

Ουρουγουάη

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2020 ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Η νότια Αμερική υποφέρει εδώ και αρκετά χρόνια από κοινωνικές αναταραχές αλλά η Ουρουγουάη είναι η (ίσως) μόνη ισχυρή δημοκρατία σε όλο το νοτιοαμερικάνικο φάσμα. Το τελευταία έτη, η χώρα ακολουθεί ένα προοδευτικό κοινωνικό πρόγραμμα με μέτρα όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η υποστήριξη των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας. Επιπλέον, έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο πρόγραμμα τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Στην Ουρουγουάη, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στο απόλυτο τις μεγάλες της παραλίες, την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα στην οποία πρωταγωνιστούν τα θαλασσινά και τις φιλικές προς τον ταξιδιώτη πόλεις, με προεξέχουσα την πρωτεύουσα Μοντεβιδέο.


Διάβασε ακόμη για το ίσως ομορφότερο road trip του κόσμου, του καλύτερους detox προορισμούς της Ασίας και την άγρια ομορφιά του χειμωνιάτικου camping.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.