Η πεντανόστιμη Τήνος του Ευριπίδη Αποστολίδη

Ο πρώην διευθυντής της Σπονδής και νυν του εστιατορίου Μαραθιά στην Τήνο, Ευριπίδης Αποστολίδης, μιλά στο Esquire για την πιο γευστική και πολύχρωμη πλευρά της ιδιαίτερης Κυκλάδας.

Αν ακολουθείς τον Ευριπίδη Αποστολίδη στα social media, αποκλείεται να μην έχεις προσέξει τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Την αγάπη του για το φαγητό, την αψεγάδιαστη αισθητική των φωτογραφιών του και την αποθέωση του νησιού της Τήνου. Ο πρώην διευθυντής της Σπονδής αποφάσισε, πριν από 1,5 χρόνο, να αφήσει το αγαπημένο του Παγκράτι και να εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερη Κυκλάδα, κρατώντας τον ίδιο επαγγελματικό ρόλο στο εστιατόριο Μαραθιά του νησιού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evripidis Apostolidis (@evripidis_apostolidis) on

"Η Τήνος ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια το μοναδικό νησί που συνήθιζα να πηγαίνω διακοπές. Βλέπεις, έχει τόσα κρυμμένα μυστικά και έτσι κάθε φορά που έφευγα από το νησί, μου έμενε η αίσθηση ότι για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσα να ανακαλύψω όσα ήθελα. Έτσι ανανέωνα πάντα το ραντεβού μου για το άμεσο μέλλον. Είναι ένας τόπος που με αγκάλιασε και έγινε το προσωπικό μου πεδίο αυτογνωσίας, όταν έφτασα στο σημείο να νιώθω ότι το οξυγόνο που αναπνέω εδώ είναι πιο σύνθετο και ευεργετικό από αυτό της πόλης. Άρχισα να σκέφτομαι ότι θα ήθελα να γίνω μέρος της καθημερινότητας αυτού του μαγικού τόπου. Δεν ήταν δύσκολο να πάρω την απόφαση και έτσι εδώ και ενάμισι χρόνο έγινα μόνιμος κάτοικός του" λέει ο ίδιος στο Esquire. Όσο για το τι του λείπει από το κλεινόν άστυ και την παλιά, πλέον, γειτονιά του; "Αν μου λείπει κάτι από το Παγκράτι είναι ο καφές που έπινα στο Rabbit Punch και φυσικά το πρωινό μου τρέξιμο στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Από την Σπονδή μου λείπουν οι άνθρωποι, η ομάδα και ο επαγγελματισμός που υπήρχε ανάμεσά μας. Μεγάλο σχολείο".

Η πεντανόστιμη Τήνος του Ευριπίδη Αποστολίδη

Μία συνηθισμένη ημέρα του στην Τήνο τον προκαλεί να ανακαλύψει όλο και περισσότερα πράγματα και άγνωστες για τον ίδιο πτυχές του νησιού. Όπως τονίζει απολαμβάνει περισσότερο τις εναλλαγές του τοπίου καθημερινά, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι πρωινές βόλτες στα βουνά και στα μονοπάτια δεν απουσιάζουν από το ημερήσιο πρόγραμμά του. "Ανάλογα με την εποχή ανακαλύπτω στα βουνά μανιτάρια, σπαράγγια, άγρια σύκα, χόρτα και άλλα πολλά, τα οποία παράλληλα με την βόλτα στο παλιό λιμάνι -για να δω τι έχουν βγάλει τα καΐκια- είναι οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιηθούν για το μεσημεριανό μου. Τα δε απογεύματα, με τη φωτογραφική μου μηχανή στο χέρι, προσπαθώ να συλλάβω στιγμές και εικόνες του νησιού".

Ζει μόνος του, οπότε η σχέση του με το φαγητό ξεκίνησε ως ανάγκη για να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις της κάθε ημέρας, όμως με τα χρόνια η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα απολαυστικό παιχνίδι αναζητήσεων και πειραματισμών, σε σημείο που αρκετός κόσμος που δεν έχει ξεκάθαρη γνώση για την επαγγελματική του πορεία, να νομίζει ότι είναι μάγειρας.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΤΗΝΟΣ 4
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΤΗΝΟΣ 2

Και κάπου εκεί, είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα social media, με τον Ευριπίδη Αποστολίδη να δίνει τη δική του διάσταση και να εξηγεί τη διαδικτυακή του δράση: "Την παρουσία μου στα social media, όλα αυτά τα χρόνια, την διαπερνά μια κόκκινη κλωστή που είναι η χαρά και το μοίρασμα της. Δεν μου αρέσει να είμαι ο γκρινιάρης της παρέας, είμαι ένας άνθρωπος που ζω μόνος μου από επιλογή και προσπαθώ να βιώνω δημιουργικά όλες τις ώρες της ημέρας. Έτσι λοιπόν, τα τελευταία χρόνια άρχισα να δίνω μεγάλη σημασία στο τί τρώω, αποφεύγω να χρησιμοποιώ στην διατροφή μου τυποποιημένα προϊόντα, ψάχνω εξαιρετικές πρώτες ύλες για να ετοιμάσω ένα γεύμα και το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας με γεμίζει χαρά. Αυτό προσπαθώ να μοιραστώ: Την ευτυχία του να είσαι στο βουνό και να ανακαλύπτεις μανιτάρια κάτω από τα φύλλα, να βουτάς στην θάλασσα και να βρίσκεις υλικά για την φαγητό σου ή να φυτεύεις τα δικά σου λαχανικά και να νιώθεις καθημερινά την διαδικασία όταν από ένα σπόρο βγαίνει το φυτό, μετά το λουλούδι και έπειτα από λίγο καιρό, ο καρπός. Παράλληλα μία σειρά από μαθήματα φωτογραφίας με βοήθησαν στο να μπορώ να αποτυπώνω με την κάμερά μου όσο μπορώ καλύτερα τις στιγμές αυτές. Η φωτογραφία είναι σπουδαία τέχνη, πιστεύω ότι βοήθησε την γαστρονομία να έρθει κοντά στον κόσμο. Θέλει όμως ένα μέτρο όσον αφορά τα social media, έχει συγκεκριμένες τεχνικές και όρους, πρέπει να είναι το μέσο να νιώσεις ένα πιάτο, να το δεις μπροστά σου και να μην χάνεται η ουσία του. Φυσικά αυτό που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας είναι ότι αν δεν δοκιμάσουμε ένα πιάτο, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση από μία φωτογραφία να καταλάβουμε αν είναι καλό η όχι. Η γαστρονομία χρειάζεται την άμεση επαφή μαζί του, σε συγκεκριμένες συνθήκες".

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΤΗΝΟΣ 6

Μοιραία λοιπόν, η κουβέντα μας πηγαίνει και στις γεύσεις του νησιού, αλλά και τη Μαραθιά. Το εστιατόριο στην παραλία του Αγίου Φωκά είναι τα τελευταία χρόνια ένα εργαστήρι δοκιμών, πειραματισμών και αναζητήσεων. Μάλιστα, ο πρώτος θάλαμος ωρίμανσης ψαριών στην Ελλάδα βρίσκεται στην Τήνο, με τα αποτελέσματά του να έχουν εκπλήξει άπαντες. "Το μενού αλλάζει καθημερινά και βασίζεται στη διαρκή αναζήτηση της πρώτης ύλης από τη γη και τη θάλασσα του νησιού. Σε όλα αυτά προσθέτουμε και το μοναδικό πρωινό που σερβίρεται σχεδόν πάνω στο κύμα". Ασφαλώς όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τους επισκέπτες του νησιού που πηγαίνουν εκεί όχι μόνο για να κάνουν απλές διακοπές αλλά για να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία που σχετίζεται με φύση, την ιστορία και την ανόθευτη φιλοξενία των κατοίκων της. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evripidis Apostolidis (@evripidis_apostolidis) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evripidis Apostolidis (@evripidis_apostolidis) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Evripidis Apostolidis (@evripidis_apostolidis) on

Τα must taste της Τήνου, σύμφωνα πάντοτε με τον καθ' ύλην αρμόδιο: "Δε νοείται να έχεις έρθει στο νησί και να μην δοκιμάσεις τις άγριες αγκινάρες (από ωμές, ψητές, βραστές με ελαιόλαδο και ξύδι ή μέσα σε πίτες), τη λούζα και το τυρί βολάκι, το σαλάμι σαλσίτσι ή το μοναδικό τυρί καρίκι (ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα και είναι ένα μπλέ πικάντικο τυρί μοναδικό στην Ελλάδα), τα μικρόσπερμα ρεβίθια από το Φαλατάδο με την συμπυκνωμένη γεύση και την κάπαρη σε όλες τις εκδοχές της. Στη δε λαϊκή, στο λιμάνι, οι παραγωγοί του νησιού θα σε γεμίσουν χρώματα και αρώματα με τα μοναδικά τους προϊόντα".

Με τα εστιατόρια να ετοιμάζονται για την επιστροφή τους την Δευτέρα, 25 Μαΐου, ρωτήσαμε τον Ευριπίδη Αποστολίδη πώς φαντάζεται τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας τους. "Όλη αυτή η ιστορία συνέβη σε μία στιγμή που ουσιαστικά ξεκινούσε η προετοιμασία για την επερχόμενη σεζόν. Εμείς στη Μαραθιά είχαμε ήδη ανοίξει από τα τέλη Ιανουαρίου και προχωρούσαμε προς το καλοκαίρι αλλά εις μάτην. Ήταν μεγάλη καταστροφή για όλους. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα η ασφάλεια όλων μας, προσωπικού και πελατών και σε αυτό θα επενδύσουμε πολύ σαν εστιατόριο, ακολουθώντας το πρωτόκολλο που ήδη έχει αρχίσει και διαμορφώνεται, έτσι ώστε όταν έρθει ο κόσμος να νοιώσει ασφαλής και να μπορέσει να απολαύσει πραγματικά την εμπειρία. Οι πρώτες ημέρες θέλω να πιστεύω πως είναι μία μεγάλη γιορτή. Ξέρεις, οι διακοπές στη θάλασσα, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες είναι μέσα στο DNA μας. Δεν θέλουμε να μας το στερήσει κανένας, θα είναι δύσκολο όμως. Πιστεύω πάντως ότι ενωμένοι και βάζοντας όλες μας τις δυνάμεις θα υποδεχτούμε τον κόσμο με μεγάλη χαρά. Με λίγο διαφορετικές συνθήκες, αλλά όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να πάμε παρακάτω. Μας έχει λείψει και στους μεν και στους δε, η επαφή, το χαμόγελο και οι όμορφες στιγμές που έχουμε περάσει μαζί".

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΤΗΝΟΣ 10

Διάβασε ακόμη για την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin, τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας Nobu Matsuhisa, τον Δήμο Σαμουράκη που πιστεύει στις καθαρές γεύσεις  και τον Θοδωρή Παπανικολάου που ίσως ήταν ζωγράφος σε κάποια άλλη ζωή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος