11 χρόνια Instagram

Το πιο fun -πια- social medium της εποχής μας, το Instagram, μπήκε στις ζωές μας τον Οκτώβριο του 2010, μέσω του app.

Πίσω στις αρχές του 2010, οι Kevin Systrom και Mike Krieger δημιουργούσαν το Burbn, ένα mobile check-in app. Αντιλαμβανόμενοι πως το "παιδί" τους θύμιζε αρκετά το πολύ δημοφιλέστερο Foursquare, επικεντρώθηκαν στο photo-sharing που ήταν ούτως ή άλλως μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των χρηστών του Burbn. Μετονόμασαν την εφαρμογή τους σε Instagram, ένα portmanteau των όρων "instant camera" και "telegram".

Ουσιαστικά, η ζωή του Instagram -που πρόσφατα έπεσε μαζί με το Facebook, προκαλώντας υστερία σε όλο το διαδικτυακό κόσμο- ξεκινά από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε στο App Store, δηλαδή στις 6 Οκτωβρίου 2010.

Μέσω των συσκευών της Apple, και κυρίως του iPhone, απέκτησε υπόσταση, έγινε δημοφιλές και εν συνεχεία απογειώθηκε, για να θεωρείται στις μέρες μας ίσως το μοναδικό -πια- social medium που έχει fun. Πλέον, το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι, με περισσότερους από τους μισούς εξ' αυτών να συνδέονται καθημερινά. 

Η πρώτη φωτογραφία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

test

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Ο πρώτος που ανέβασε κάτι στο Instagram ήταν ασφαλώς ο  co-founder Kevin Systrom. Τον Ιούλιο του 2010, μόλις λίγο πριν η πλατφόρμα ανοίξει στο κοινό, ανέβασε μία φωτογραφία ενός αδέσποτου σκύλου που συνάντησε σε δρόμο του Μεξικού, με το πρωτότυπο (παύση για ειρωνεία)  caption "test".

Η εξαγορά από το Facebook

Στις 9 Απριλίου 2012, το Facebook αγόρασε το Instagram έναντι $1.000.000.000 σε μετρητά και μετοχές, με αρχικό σχέδιο η διαχείρισή του να παραμείνει ανεξάρτητη. Το deal ολοκληρώθηκε οριστικά στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το Wired, ο Systrom έγινε κατά 400 εκατ. δολάρια πλουσιότερος.

Το αυγό

Στις 4 Ιανουαρίου του 2019, στο account @world_record_egg ανέβηκε μία φωτογραφία που απεικονίζει ένα αυγό σε λευκό φόντο. Η εν λόγω εικόνα έσπασε κάθε ρεκόρ σε likes, έχοντας μέχρι αυτή τη στιγμή 54.861.955 "καρδούλες", ξεπερνώντας την αμέσως προηγούμενη - μία φωτογραφία της κόρης της Kylie Jenner. Για την ιστορία, το πιο διάσημο αυγό όλων των εποχών είναι μία φωτογραφία που ανέβασε στο Shutterstock το 2015 ο Ρώσος φωτογράφος Serghei Platanov με τίτλο "eggs isolated on white background".

Κάποιοι ενδιαφέροντες αριθμοί

Καθημερινά γίνονται 100 εκατ. posts και 4,2 δισ. likes, με το hashtag #love να είναι εκείνο που έχει χρησιμοποιηθεί τις περισσότερες φορές (κοντά στις 2.000.000.000). Οι ενεργοί χρήστες του αυτή τη στιγμή προσμετρώνται σε 1.080.000.000 σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 500 εκατ. χρήστες παρακολουθούν stories καθημερινά. O Cristiano Ronaldo έχει 253 εκατ. followers, κάτι που τον καθιστά τον απόλυτο σταρ του social medium. 

Ο γρήγορος Sir David Attenborough

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Attenborough has spent a lifetime travelling, exploring the wild places of our planet and documenting the living world in all its variety and wonder. He’s also witnessed the damaged caused. Saving our planet is now a communications challenge. We know what to do, we just need the will. That’s why we want to share this message on Instagram. Because there is hope and together, we can inspire change. Social media isn’t David’s usual habitat so while he’s recorded messages solely for Instagram, like the one in this post, we're helping to run this account. In case you’re wondering, ‘we’ are Jonnie and Colin and we worked with David on A Life On Our Planet. So, as well as sharing the messages he’s recorded especially for this account we’ll also post some exclusive clips and behind the scenes content. Stay tuned.

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough) on

Sir David Attenborough εγκαινίασε τον λογαριασμό του τον Σεπτέμβριο του 2020.  Ο θρυλικός Βρετανός παρουσιαστής έκανε την πρώτη του ανάρτηση στα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους με σκοπό να μοιραστεί τις απόψεις του για το περιβάλλον με το ευρύτερο κοινό, καθώς όπως είπε, το να σώζεις τον πλανήτη αποτελεί μια "επικοινωνιακή πρόκληση”. Το account του έγινε το πιο γρήγορο που φτάνει το 1 εκατ. followers, σπάζοντας το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Jennifer Aniston.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.