Είναι το Spotify το νέο ηχητικό Instagram;

Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς.

Γράφει: Esquire Editors 06 Δεκεμβρίου 2021

Είναι μεσημέρι στα τέλη Οκτωβρίου και 71 ορόφους πάνω από τη Wall Street στον ουρανοξύστη 4 World Trade Center και ο Daniel Ek βηματίζει στο καλογυαλισμένο τσιμεντένιο πάτωμα των κεντρικών γραφείων της Spotify. Προσπερνά περίτεχνα γλυπτά από μέταλλο σε νέον απόχρωση  που απεικονίζουν ακουστικά, πολυτελή σαλονάκια με καναπέδες για VIP διαφημιζόμενους και ηχομονωμένα στούντιο podcast που έχουν κατασκευαστεί κατά παραγγελία για τους μεγαλύτερους stars του Spotify, και έπειτα μπαίνει σε μια μεγάλη καφετέρια εξοπλισμένη με φωτισμό για τρισδιάστατες συναυλίες.

Η αίθουσα ετοιμάζεται για το δείπνο με το Διοικητικό Συμβούλιο της Spotify, όπου –σε μια εμφάνιση-έκπληξη– θα τραγουδήσουν οι Brothers Osborne: ένα μοντέρνο ντουέτο της country-rock, με το τραγούδι τους "Stay a Little Longer" να έχει παίξει 180 εκατομμύρια φορές στην υπηρεσία ψηφιακής μουσικής του Ek. Η Spotify μόλις έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου και ο 38χρονος Ek, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένας εσωστρεφής μηχανικός που σπάνια δίνει συνεντεύξεις, έχει μπροστά του μια ξεχωριστή ημέρα.

H συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία

Ο γλυκομίλητος Σουηδός, με το ξυρισμένο κεφάλι και το μούσι, είναι "στο πόδι” από τις 5 τα ξημερώματα: μιλάει στα τηλέφωνα με οικονομικούς αναλυτές, έχει δώσει μια σειρά από συνεντεύξεις και συναντήθηκε με 200 εργαζόμενους. "Ήταν τρελό, γιατί ήταν η πρώτη μας συνάντηση από κοντά τα τελευταία δύο χρόνια", λέει ο Ek, φορώντας μαύρο τζιν, μαύρο σουέτ παλτό και sneakers λουστρίνι. "Ήταν υπέροχη η ατμόσφαιρα, εγκάρδια. Όλοι αγκαλιάζονταν και χειροκροτούσαν".

Υπήρχαν πολλοί λόγοι για να ζητωκραυγάζουν. Εκείνη την ημέρα, η Spotify ανακοίνωσε εντυπωσιακούς αριθμούς για το τρίμηνο, κάνοντας πάταγο που αντήχησε στον κόσμο της Wall Street, στη μουσική βιομηχανία και στα ΜΜΕ. Τα έσοδα της ανήλθαν σε 2,9 δισ. δολάρια, άλμα της τάξης του 27% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις διαφημίσεων σκαρφάλωσαν κατά 75% σε περίπου 375 εκατ. δολάρια. Οι ενεργοί ακροατές αυξήθηκαν κατά 20% από το γ’ τρίμηνο του 2020 ξεπερνώντας τα 380 εκατ. Το ίδιο ισχύει και για τους συνδρομητές, οι οποίοι αριθμούνται πλέον σε περισσότερους από 170 εκατ. Η μετοχή της, η οποία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο μεγαλύτερο διάστημα του 2021, εκτινάχθηκε κατά 10%, αυξάνοντας κατά 5 δισ. δολάρια την αξία της εταιρείας και την κεφαλαιοποίησή να υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από το καλοκαίρι.

Η εταιρεία έχει κάνει πολύ δρόμο από τότε που ο Ek έβαλε –με το ζόρι– κοστούμι και γραβάτα και "κατέβασε” μερικά ποτηράκια ουίσκι για να ποζάρει για το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους "30 Under 30” του Forbes πριν από δέκα χρόνια. Τότε, τον Ιανουάριο του 2012, η Spotify απασχολούσε 500 υπαλλήλους, οι πωλήσεις της έφταναν τα 300 εκατ. δολάρια και η αποτίμησή της ήταν στα 2 δισ. δολάρια. Η υπηρεσία είχε "φτάσει” στις ΗΠΑ μόλις έξι μήνες νωρίτερα. Σήμερα, το superstreamer του Ek παίζει σε 184 χώρες, απασχολεί 7.400 εργαζόμενους και οι ετήσιες πωλήσεις του ανέρχονται στα 9,7 δισ. δολάρια. Η Spotify εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018 και ο Ek –η περιουσία του οποίου αποτιμάτο σε 300 εκατ. δολάρια το 2012– σήμερα αξίζει 4,4 δισ. δολάρια.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.