Το Twitter στην εποχή του Elon Musk

Τι σημαίνει πρακτικά η εξαγορά του δημοφιλούς social medium από τον πολυπράγμονα Νοτιοαφρικανό entrepreneur.

Η κατά τα δημοσιογραφικά κλισέ "τεχνολογική βόμβα" έσκασε το βράδυ της Δευτέρας, με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter να ανακοινώνει πως αποφάσισε να αποδεχθεί την ύψους 44 δισ. δολαρίων του Elon Musk, παραχωρώντας την πλατφόρμα στον Νοτιοαφρικανό entrepreneur

Το Twitter της ελευθερίας (;)

"Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, μετατρέποντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες και ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ξεκλειδώσω" ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή του ο Musk, συμπληρώνοντας με ένα tweet το βράδυ της Δευτέρας πως "ελπίζω πως ακόμα και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου".

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νέα και η τοποθέτηση του Musk πυροδότησαν μία σειρά εξελίξεων που πατά τόσο στο πεδίο της λογικής όσο και σε εκείνο της παράνοιας. Πολλοί χρήστες που είχαν τιμωρηθεί φέρονται έτοιμοι να επιστρέψουν, ενώ άλλοι δηλώνουν αποφασιστικά πως θα το εγκαταλείψουν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. 

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το Twitter θα γίνει καλύτερο ή χειρότερο, με ό,τι συνεπάγεται ο οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο όρους. Ένα από τα πιο αναμενόμενα δεδομένα είναι η πιθανή μετατροπή της πλατφόρμας σε αυτό που ο Elon Musk θα επιθυμούσε και στην ουσία κάνει με οτιδήποτε καταπιάνεται: Μία πραγματική επιχείρηση που -εκτός από το να αλλάξει τον κόσμο- θα βγάζει περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει. Αν άλλωστε θεωρείται σε κάτι αυθεντία ο Musk είναι να μετατρέπει πολυσυζητημένα projects σε επικερδή.  

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες αλλαγές θα κάνει σε σχέση με τον έλεγχο του περιεχομένου και την εμπειρία του χρήστη, αν και φαίνεται πιθανό να προσπαθήσει να αποενοχοποιήσει κάθε Donald Trump αυτού του κόσμου - και ναι, όποιος κι αν είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντελώς ανόητο το να παραμένει εκτός Twitter, ειδικά από τη στιγμή που παραμένουν ακλόνητοι εκεί πολύ πιο τοξικοί έως αυταρχικά προβληματικοί χρήστες. 

Το Twitter στην εποχή του Elon MuskGetty Images

Η περιέργεια έγκειται ακόμη στο γεγονός του ελέγχου μίας τέτοιας δυνατοτήτων πλατφόρμας από -θεωρητικά- έναν και μόνο άνθρωπο. Το Twitter, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του είναι μία εταιρεία με μετόχους, ενεργή στο χρηματιστήριο και υπόλογη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Musk έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και να την ιδιωτικοποιήσει. Σε αυτό το σημείο, υποστηρίζει πως θα  ενεργεί ως 'καλοπροαίρετος' επικεφαλής, ζητώντας συμβουλές απέξω -ή και όχι- σχεδιάζοντας το τέλειο πλαίσιο για ένα οικοσύστημα πληροφοριών που όμως ίσως καταλήξει απλά να τροφοδοτεί τη φλυαρία των ελίτ στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και (κυρίως) τη Silicon Valley.

Τι χρειάζεται πραγματικά το Twitter; Ίσως καθοδήγηση από μία μεγαλύτερη δεξαμενή ανθρώπων και προοπτικών, όπως αυτή που αναζητούμε σε κάθε σωστά δομημένη και ποικιλόμορφη δημοκρατία. Και όχι απλά από έναν τύπο που τυγχάνει να είναι ο πλουσιότερος του πλανήτη, αλλάζει συχνά γνώμη και μπορεί να αγοράζει τα πάντα, δίχως να πληρώνει όμως φόρους. Τέλος πάντων. Πιθανότατα το Twitter θα γίνει καλύτερο σε πολλές πτυχές του. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κανιβαλισμός και Timothée Chalamet στο trailer του Bones and All

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Luca Guadagnino στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

Η πρώτη φωτογραφία του Johnny Depp ως βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ'

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του ηθοποιού μετά από τρία χρόνια.

Νέο beef Elon Musk και 'Mr Ford' Jim Farley

Yπάρχει κάτι καλύτερο από μια κόντρα μεταξύ δύο εκ των πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας αυτοκίνησης;

Γραφει TopGear

Στα ελληνικά μουσεία για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μουσεία, αρχαιολογικά μνημεία και χώροι τέχνης μας προσκαλούν να θαυμάσουμε την τελευταία καλοκαιρινή πανσέληνο με συναυλίες, θεατρικά και ξεναγήσεις

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear