Γιατί ο Elon Musk ξενέρωσε με το Twitter;

Ο επιχειρηματίας είναι μάλλον ο λάθος άνθρωπος για να σώσει τον κόσμο, πόσω μάλλον την ελευθερία του λόγου μέσω Twitter.

Όταν ο Elon Musk προσφέρθηκε να αγοράσει το Twitter, οι του Twitter δεν είδαν αυτή την κίνηση με καλό μάτι ή τουλάχιστον αυτό είναι που άφησαν να διαρρεύσει στον Τύπο και την αγορά. Τελικά, τα δέχτηκαν τα λεφτά του, παρότι οι εργαζόμενοι φάνηκε ότι δεν τον χωνεύουν και εκείνος δήλωσε χαρούμενος, αν και θεωρεί το μέσο προκατειλημμένο υπέρ της αριστεράς. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όμως, ο φερόμενος ως ο πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη μάλλον μετάνιωσε για την αγορά του και άρχισε να εκφράζει κάποια ερωτηματικά.

Αλήθεια, τώρα, το πρόβλημα είναι τα bots;

Σε ένα tweet του, που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου, έγραψε ότι το deal με το Twitter έχει παγώσει, καθώς ήθελε να του παρασχεθούν από την εταιρεία στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι spam και ψεύτικοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό μικρότερο του 5% των χρηστών. Σε αυτό το tweet, απάντησε ο CEO του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο Parag Agrawal, δηλώνοντας δημόσια ότι τα bots όντως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το 5% των λογαριασμών του. Ο Musk όμως υποστηρίζει ότι ζήτησε επανειλημμένως περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τους spam λογαριασμούς αλλά δεν του δόθηκαν.

Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, βέβαια, πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον του Musk για τα bots δεν είναι παρά ένας αντιπερισπασμός, καθώς ήταν ανέκαθεν γνωστό τοις πάσι ότι στο Twitter υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψεύτικων λογαριασμών, ενώ το ίδιο το Twitter έβγαλε ανακοίνωση πριν από μερικές ημέρες στην οποία ανέφερε ότι κάθε μέρα αφαιρεί περί το ένα εκατομμύρια bot λογαριασμούς από την πλατφόρμα του.

Οπότε, μάλλον ο Musk χρησιμοποιεί το επιχείρημα των spam και ψεύτικων λογαριασμών ως μια "έξοδο κινδύνου" από τη συμφωνία.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Όταν ο Musk εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του να αγοράσει το Twitter, το οικονομικό και τεχνολογικό καθεστώς ήταν διαφορετικό, καθώς υπήρχε αισιοδοξία στην αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά, όμως, πολλές τεχνολογικές μετοχές έπεσαν, με την Tesla να χάνει το ένα τρίτο της αξίας της. Αυτό το νέο δεδομένο έκανε το deal των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ριψοκίνδυνο για τον Musk.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ότι πολλοί μέτοχοι της Tesla θα ανησύχησαν ότι ο χρόνος του Musk, που ήδη μοιράζεται σε projects πέραν της Tesla (όπως η Neuralink, η Space X και η Boring Company), θα μειωνόταν κι άλλο μετά από την απόκτηση του Twitter. 

Υπάρχει και άλλο πρόβλημα, μεγαλύτερο, πάντως: Ο Musk ισχυρίστηκε ότι θέλει να αναλάβει το Twitter επειδή "είχε χάσει τον δρόμο του" και εκείνος θα έσωζε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης (αλλά και τον κόσμο) επαναφέροντας την "ελευθερία του λόγου", πανάθεμά τον. Κάτι που ως προσέγγιση είναι τελείως παιδιάστικη, καθώς η ρύθμιση του περιεχομένου ως προς το αν είναι ή όχι επιτρεπτό και νόμιμο να δημοσιευτεί αποτελεί έναν εφιάλτη.

> Διάβασε ακόμα: Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Για να μην αναφέρουμε ότι ο Musk δήλωσε ότι ήθελε να αναπτύξει το Twitter, αυξάνοντας τους χρήστες του σε 900 εκατομμύρια έως το 2028, από τα 200 εκατομμύρια που είναι τώρα. Κι αυτό χωρίς κανένα ξεκάθαρο πλάνο, λες και είπε έναν αριθμό στην τύχη, μιλάμε, δηλαδή, για πλήρη ανωριμότητα.

> Διάβασε ακόμα: Μερικές αποκαλύψεις για τον Elon Musk από τον πατέρα του

Οπότε; Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του Twitter, ο Musk είναι νομικά υποχρεωμένος να αγοράσει την εταιρεία στην τιμή που συμφωνήθηκε και σε αντίθετη περίπτωση θα πάνε στα δικαστήρια, με τον Musk να αναγκάζεται να πληρώσει, παρά τη θέλησή του, τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τι τελικά θα γίνει, θα το δείξει το μέλλον. Ένα είναι το σίγουρο: Ότι αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με τα bots.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος