Απολύσεων συνέχεια, τώρα και στην Amazon

Αυτός είναι ένας πραγματικά κακός μήνας για τους υπαλλήλους στις κορυφαίες τεχνολογικές επιχειρήσεις του κόσμου.

Οι μεγάλες απολύσεις στην τεχνολογία συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και από ό,τι φαίνεται κανείς δεν είναι ασφαλής. Μετά τις μαζικές περικοπές προσωπικού στο Twitter και τη Meta αυτόν τον μήνα, οι New York Times αναφέρουν ότι η Amazon σχεδιάζει τώρα να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους. 

Οι επερχόμενες περικοπές θέσεων εργασίας της Amazon φέρεται να επηρεάζουν τους εταιρικούς υπαλλήλους της και συγκεκριμένα τα τμήματα λιανικής, ανθρώπινου δυναμικού και την ομάδα που εργάζεται στις συσκευές της εταιρείας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η φωνητική βοηθός Alexa. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Amazon απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο, οι 10.000 απολυμένοι εργαζόμενοι μπορεί να μην φαίνονται σημαντικό ποσοστό από την πλευρά της εταιρείας. Αντιστοιχεί περίπου στο 0,7% των εργαζομένων της, το οποίο είναι μια σημαντικά μικρότερη μείωση από τις απολύσεις που έφερε ο Elon Musk στο Twitter, οι οποίες μείωσαν το εργατικό δυναμικό του κατά περίπου 50%. 

H Amazon είναι μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία, και οι περικοπές της φέρεται να γίνονται σε μικρές δόσεις, σε αντίθεση με το άνομο χάος των μαζικών απολύσεων του Twitter. Όπως και να το δει όμως κανείς, 10.000 είναι πάρα πολλοί άνεργοι λίγο πριν από τις γιορτές.

Η Amazon υπερτριπλασίασε τα έσοδά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς οι αγοραστές στράφηκαν περισσότερο στην παράδοση κατ' οίκον και οι μικρότερες επιχειρήσεις αγωνίστηκαν να κρατηθούν όρθιες. Ωστόσο, αυτή η έκρηξη έχει έκτοτε υποχωρήσει, βυθίζοντας τη μετοχή της Amazon κατά 42% φέτος και ρίχνοντας την αποτίμηση της εταιρείας κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή η πτώση έχει ουσιαστικά επαναφέρει την Amazon στη θέση που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

O ανοιχτοχέρης Jeff Bezos 

Αυτή την εβδομάδα ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, Jeff Bezos, δήλωσε ότι σκοπεύει να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις πριν πεθάνει, ύστερα από ευθεία ερώτηση του CNN προς τον ίδιο. 

Ίσως θα μπορούσε να ξεκινήσει μοιράζοντας μερικά από τα δισεκατομμύρια του στους εργαζόμενους της Amazon, ή τουλάχιστον δωρίζοντας κάποια γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης. Με τρέχουσα καθαρή αξία άνω των 121 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα έπρεπε απλώς να χάσει λιγότερο από το 0,09% του πλούτου του, προκειμένου να δώσει και στους 10.000 μελλοντικούς πρώην υπαλλήλους του από 10.000 δολάρια στον καθένα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το δώρο του Hugh Grant σε υδραυλικό

Για την ακρίβεια, ο ηθοποιός έκανε ένα δώρο στον πιο "καλόκαρδο υδραυλικό της Βρετανίας".

Ο Elon Musk λέει πως το Tesla των 25.000 ευρώ, ‘θα μας πάρει τα μυαλά’

Άλλη μία φορά που ο Musk εμφανίζεται σχεδόν αλαζονικός σε σχέση με ένα προσεχές μοντέλο της εταιρείας.

Γραφει TopGear

Ασκήσεις για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά

Το επιθυμητό six-pack γίνεται πιο εφικτό δουλεύοντας δυο μόνο ασκήσεις με ένα kettlebell στα χέρια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

48 'γεμάτες' ώρες στο Άμστερνταμ

Όλες οι βασικές πληροφορίες που θα χρειαστείς για ένα σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Ο Elon Musk θέλει να μετατρέψει το Twitter σε τράπεζα

Είναι πλέον πέρα για πέρα κατανοητό το ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει το Twitter σε ησυχία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όταν ο Al Capone οργάνωνε συσσίτια στη Νέα Υόρκη της 'Μεγάλης Ύφεσης'

Με αφορμή την 40η επέτειο του Scarface, θυμόμαστε μία ιστορία που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν.

Γραφει Γεωργια Πρεζα