5 αλλαγές που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη στο ίντερνετ το 2023

To 2023 σηματοδότησε μια επανάσταση στο ίντερνετ. Η σπίθα, η οποία την ξεκίνησε είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Καλώς όρισες στην εποχή, στην οποία οι συζητήσεις, η δημιουργικότητα και η εργασία συνυπάρχουν άψογα με την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το έτος 2023 σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στη σχέση μας με την τεχνολογία, ιδιαίτερα καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τις διαδικτυακές μας εμπειρίες. Δεδομένου του ότι το τέλος της χρονιάς είναι μία καλή ευκαιρία για ένα μίνι απολογισμό, ας δούμε  πέντε τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδιαμορφώσει το τοπίο του διαδικτύου, ανοίγοντας νέα σύνορα και δυνατότητες.

Άνοδος των AI chatbots

Η έλευση των chatbots που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει μια νέα εποχή διαδραστικής επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Πλατφόρμες όπως το ChatGPT και το Bard της Google έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, επιτρέποντας στους χρήστες να συμμετέχουν σε δυναμικές συνομιλίες με οντότητες AI που ανταποκρίνονται και αυτοσχεδιάζουν.

Αυτή η μετατόπιση από τις σεναριακές αλληλεπιδράσεις σε ρευστές, ανθρώπινες συνομιλίες όχι μόνο έχει γοητεύσει εκατομμύρια χρήστες, αλλά έχει επίσης κάνει το διαδίκτυο να μοιάζει πιο ζωντανό και ελκυστικό.

Ένα τέτοιο AI chatbot ήρθε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα και τους Έλληνες που επισκέπτονται την πύλη gov.gr. Το chatbot ήδη έχει μπει στη δοκιμαστική του φάση και βοηθά τους χρήστες να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν, απαντώντας σε απλές, αλλά και σύνθετες ερωτήσεις.

Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί AI στο Δημόσιο και μία από τις πρώτες ανάλογες υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο σκέλος της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες για τη διευκόλυνσή τους και την απλοποίηση της καθημερινότητάς τους.

Ενσωμάτωση σε μηχανές αναζήτησης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί απρόσκοπτα στις μηχανές αναζήτησης, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Η Microsoft, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει τα μοντέλα της OpenAI στη μηχανή αναζήτησης Bing, παρέχοντας στους χρήστες πιο συναφή και διαφοροποιημένα αποτελέσματα αναζήτησης.

5 αλλαγές που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη στο ίντερνετ το 2023Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Η ενσωμάτωση αυτή εξασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια, απλοποιώντας τη διαδικασία αναζήτησης.

Δημιουργία περιεχομένου με τεχνητή νοημοσύνη

Το πεδίο της δημιουργίας περιεχομένου βρίσκεται εν μέσω ενός επαναστατικού σταδίου, με την AI να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ποικίλων μορφών περιεχομένου. Τα chatbots έχουν εξελιχθεί πέρα από την απλή βοήθεια, καθώς είναι πλέον ικανά να παράγουν ποιήματα, βιβλιογραφικές κριτικές, δοκίμια, ακόμη και θεατρικά έργα. Αυτή η νεοαποκτηθείσα ικανότητα έχει διευρύνει το δημιουργικό τοπίο, με την ΑΙ να λειτουργεί ως συνεργάτης στη δημιουργία περιεχομένου, προσφέροντας μια νέα προοπτική και δημιουργώντας περιεχόμενο από το μηδέν.

Αντίστοιχα, πέρα από τα κείμενα, εξελίσσεται ραγδαία και ο τομέας της φωτογραφίας, αλλά πλέον και τα AI generated videos.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση

Η επιρροή της AI στην εκπαίδευση ήταν βαθιά, ιδίως με τα chatbots που γίνονται απαραίτητα εργαλεία για τους μαθητές. Ενώ κάποιοι από τους νεαρούς χρήστες θεωρούν τη χρήση των chatbots για τις σχολικές εργασίες ως "τρικ", η ευκολία και η προσβασιμότητα έχουν οδηγήσει σε ευρεία υιοθέτηση.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το αν τα chatbots είναι παραπλανητικά ή πολύτιμα εργαλεία μάθησης. Οι αντικρουόμενες προοπτικές αντανακλούν τη συνεχιζόμενη διερεύνηση του ρόλου της AI στη διαμόρφωση της εκπαίδευσης.

Οι προκλήσεις που παράγονται από την AI

Καθώς πολλαπλασιάζεται το περιεχόμενο που παράγεται από την AI, προκύπτουν προκλήσεις όσον αφορά την παραπληροφόρηση και τους ηθικούς προβληματισμούς. Η ΑΙ, στις δημιουργικές της προσπάθειες, είναι γνωστό ότι δημιουργεί και ψευδείς πληροφορίες.

Fake NewsiStock / Arkadiusz Warguła

Οι περιπτώσεις του Bard της Google που επινόησε λεπτομέρειες σχετικά με το τηλεσκόπιο James Webb ή του Bing της Microsoft που παρείχε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση ενός τραγουδιστή υπογραμμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης. Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να παράγει παραπλανητικό περιεχόμενο αποτελεί απειλή, προκαλώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην ελεύθερη έκφραση και τον δημόσιο διάλογο.

Συμπερασματικά, το 2023 έχει αναμφισβήτητα σηματοδοτήσει μια μετασχηματιστική περίοδο στη σχέση μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου. Από τις δυναμικές συνομιλίες και τη δημιουργία περιεχομένου έως την εκπαίδευση και την ανάκτηση πληροφοριών, η AI έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διαδικτυακής μας εμπειρίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.