131 χρόνια Nintendo, 131 χρόνια επιτυχίες

Ο ιαπωνικός κολοσσός του gaming γεννήθηκε κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας νεαρός επιχειρηματίας από το Κιότο βρήκε μία τρομερή ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ο Fusaijiro Yamauchi (1859-1940) άνοιξε ένα μαγαζί που πουλούσε κάρτες για το παιχνίδι Hanafuda, σε μία εποχή που οι ιαπωνικές αρχές είχαν απαγορεύσει σχεδόν εξ΄ολοκλήρου την χαρτοπαιξία καθώς την θεωρούσαν άμεσα συνδεδεμένη με τον τζόγο, ονομάζοντάς το Nintendo Koppai. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία - ή μάλλον η ιστορία του gaming.

Από το ταπεινό μαγαζάκι σε μία σύγχρονη video games αυτοκρατορία πέρασαν 131 χρόνια. Η Nintendo στις 23 Σεπτεμβρίου είχε γενέθλια. Μάλιστα είχε κάθε λόγο να τα γιορτάζει αφού ο ετήσιος τζίρος της αγγίζει τα 10, 9 δισ. δολάρια τον χρόνο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό που την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, όντας πρώτα Nintendo fans και μετά gamers και, τελικά, είναι η μόνη εταιρεία από την εποποιία του gaming των 90s που κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα κι όταν φάνηκε κάποιες στιγμές σα να μένει πίσω στην κούρσα για την πρωτιά.

131 χρόνια Nintendo, 131 χρόνια επιτυχίες
To deck για το παιχνίδι Hanafuda που ακόμα τυπώνει η Nintendo έχει ηλικία μεγαλύτερη από έναν αιώνα.

Η Ιαπωνία στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μία πολύ διαφορετική χώρα από σήμερα. Ναι, όντως, είχε ξεκινήσει την εκβιομηχάνισή της, όμως ακόμα μιλάμε για εποχές που υπήρχαν σαμουράι. Σήμερα, το όνομα της Nintendo είναι συνώνυμο με την κυριαρχία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στον τομέα της gaming ψυχαγωγίας. Όσο κι αν έχει προσπαθήσει η Microsoft δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει αυτό το εκπληκτικό γκελ που έχει το ιαπωνικό brand με το κοινό του. Θα μπορούσε ως εταιρεία εκτός από μαθήματα gaming να παραδώσει και μαθήματα διαχρονικού gaming. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να κατακτήσεις την κορυφή στις handheld κονσόλες με ένα ασπρόμαυρο και μάλλον άκομψο κουτί με κόκκινα κουμπιά.


Η ακριβής ονομασία της ιαπωνικής εταιρείας χάνεται κάπου ανάμεσα στη μετάφραση και στην αχλή του μύθου.


Ο Yamauchi είναι σίγουρο πως δεν είχε φανταστεί αυτήν την εξέλιξη. Τότε, όμως, είχε κάνει μία σοφή επένδυση: Ένα παιχνίδι με κάρτες γύρω από το οποίο μπορούσε να μαζευτεί ολόκληρη η οικογένεια, περίπου όπως σε αρκετές χώρες της Δύσης η Monopoly έχει την τιμητική της στις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αυτό το family spirit παραμένει κυρίαρχο στη λογική τoυ brand, κάτι που φαίνεται σε κάθε κίνησή της κι ιδιαίτερα σε προσπάθειες όπως το Wii.

Nintendo γραφεία
Τα κεντρικά γραφεία της Nintendo την περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ακριβής ονομασία της ιαπωνικής εταιρείας χάνεται κάπου ανάμεσα στη μετάφραση και στην αχλή του μύθου, όμως σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσαμε να πούμε ότι σημαίνει "άσε την τύχη στους θεούς". Οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν πολλές. Ένα, όμως, είναι σίγουρο εδώ και πολλές δεκαετίες η Nintendo δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Απλά με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό προχωρά από τη μία επιτυχία στην άλλη.


Κεντρική φωτογραφία © Cláudio Luiz Castro / Unsplash

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.