Οι νέοι κανόνες της Μεσογειακής διατροφής

Όλα τα νέα δεδομένα για τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Γράφει: Esquire Editors 16 Απριλίου 2021

Ως Έλληνες έχουμε γαλουχηθεί με τη μεσογειακή διατροφή –ναι, εννοούμε τις φακές και τα ρεβίθια που μας "ανάγκαζαν" οι γονείς μας να τρώμε, πριν μάθουμε από μόνοι μας ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνη–, ενώ πια θεωρούμε τις ψητές σαρδέλες έναν εξαιρετικό μεζέ. Επιπλέον, η επιστήμη, μέσω της μεγάλης μελέτης The Seven Countries Study, που παρακολούθησε Έλληνες και Ιταλούς, επιβεβαίωσε την αξία της μεσογειακής δίαιτας για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων.

> Διάβασε ακόμη: Ασκήσεις πριν από τα 30, για να είσαι πάντα σε φόρμα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης ως θετικά ότι και οι δύο λαοί τρώμε συχνά με παρέα, το κύριο γεύμα μας είναι το μεσημεριανό, περπατάμε αρκετά και εκτιμούμε το μεσημεριανό ύπνο. Τα τελευταία 60 χρόνια, βέβαια, οι έρευνες και οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν αποκαλύψει πολύ περισσότερα οφέλη της εν λόγω διατροφής.

Για την ακρίβεια, οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές, που οι ειδικοί αποφάσισαν να "φρεσκάρουν" τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής ενσωματώνοντας όλα όσα έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές, την ποιότητα της τροφής και τη βιωσιμότητα, ώστε να επωφελούμαστε στο έπακρο – και να μπορούν να επωφεληθούν αντίστοιχα και οι επόμενες γενιές.

Οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής

Φάε καθημερινά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Παρότι η ζύμωση είναι ένας αρχαίος τρόπος συντήρησης, μόνο πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να ανακαλύπτουν τα οφέλη από την κατανάλωση του γιαουρτιού, του ξινολάχανου, των τουρσιών, του κεφίρ, του miso και του κίμτσι. Τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά σε κάποιες προβιοτικές τροφές συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ώστε να μη δυσκολεύουν το έντερό σου και να αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

> Διάβασε ακόμη: Κάποια βασικά πράγματα για τη vegan διατροφή

Ανακάλυψε τους αρχαίους σπόρους

Διπλή τυχαιοποιημένη έρευνα έστρεψε την προσοχή μας στα πλήρη σιτηρά και ειδικά στους αρχαίους σπόρους (δίκοκκο σιτάρι, κινόα, αμάρανθο, ζέα και τεφ), οι οποίοι δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές από την επιλεκτική καλλιέργεια κατά τη διάρκεια των αιώνων. Στη μελέτη τονίζεται πως η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ επισημαίνεται πως περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά από τις καρδιαγγειακές νόσους.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος