Οι νέοι κανόνες της Μεσογειακής διατροφής

Όλα τα νέα δεδομένα για τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Γράφει: Esquire Editors 16 Απριλίου 2021

Ως Έλληνες έχουμε γαλουχηθεί με τη μεσογειακή διατροφή –ναι, εννοούμε τις φακές και τα ρεβίθια που μας "ανάγκαζαν" οι γονείς μας να τρώμε, πριν μάθουμε από μόνοι μας ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνη–, ενώ πια θεωρούμε τις ψητές σαρδέλες έναν εξαιρετικό μεζέ. Επιπλέον, η επιστήμη, μέσω της μεγάλης μελέτης The Seven Countries Study, που παρακολούθησε Έλληνες και Ιταλούς, επιβεβαίωσε την αξία της μεσογειακής δίαιτας για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων.

> Διάβασε ακόμη: Ασκήσεις πριν από τα 30, για να είσαι πάντα σε φόρμα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης ως θετικά ότι και οι δύο λαοί τρώμε συχνά με παρέα, το κύριο γεύμα μας είναι το μεσημεριανό, περπατάμε αρκετά και εκτιμούμε το μεσημεριανό ύπνο. Τα τελευταία 60 χρόνια, βέβαια, οι έρευνες και οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν αποκαλύψει πολύ περισσότερα οφέλη της εν λόγω διατροφής.

Για την ακρίβεια, οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές, που οι ειδικοί αποφάσισαν να "φρεσκάρουν" τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής ενσωματώνοντας όλα όσα έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές, την ποιότητα της τροφής και τη βιωσιμότητα, ώστε να επωφελούμαστε στο έπακρο – και να μπορούν να επωφεληθούν αντίστοιχα και οι επόμενες γενιές.

Οι κανόνες της μεσογειακής διατροφής

Φάε καθημερινά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Παρότι η ζύμωση είναι ένας αρχαίος τρόπος συντήρησης, μόνο πρόσφατα οι ερευνητές άρχισαν να ανακαλύπτουν τα οφέλη από την κατανάλωση του γιαουρτιού, του ξινολάχανου, των τουρσιών, του κεφίρ, του miso και του κίμτσι. Τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά σε κάποιες προβιοτικές τροφές συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ώστε να μη δυσκολεύουν το έντερό σου και να αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

> Διάβασε ακόμη: Κάποια βασικά πράγματα για τη vegan διατροφή

Ανακάλυψε τους αρχαίους σπόρους

Διπλή τυχαιοποιημένη έρευνα έστρεψε την προσοχή μας στα πλήρη σιτηρά και ειδικά στους αρχαίους σπόρους (δίκοκκο σιτάρι, κινόα, αμάρανθο, ζέα και τεφ), οι οποίοι δεν έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές από την επιλεκτική καλλιέργεια κατά τη διάρκεια των αιώνων. Στη μελέτη τονίζεται πως η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ επισημαίνεται πως περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά από τις καρδιαγγειακές νόσους.

Η συνέχεια στο Shape.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου στην Google

Άλλες τελείως νηφάλιες, άλλες κάπως θλιβερές και μερικές αρκετά ελπιδοφόρες.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Το αναπάντεχο επιχειρηματικό βήμα του Pharrell Williams

Ο αεικίνητος μουσικός αυτή τη φορά δραστηριοποιείται εκτός μουσικής βιομηχανίας.

H γοητευτική ιδιαιτερότητα των Ferraris Pininfarina

Όταν συνεργάζονται δύο εμβληματικά ιταλικά brands, το αποτέλεσμα είναι, κυριολεκτικά, μοναδικό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι δουλειές-όνειρο για όσους αγαπούν τα ταξίδια

Απόδρασε από τα πάντα και περιηγήσου στον κόσμο αμειβόμενος αδρά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες