Ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη ώρα για την προπόνησή σου

Η επιστήμη επιτέλους μίλησε.

Ανάλογα το ποιον θα ρωτήσεις, θα λάβεις και ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στην προπόνησή σου. Έτσι ήταν, είναι και θα είναι τα πράγματα. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες έχουν πια κατασταλάξει και είναι ξεκάθαροι σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε.

Οι ειδικοί απεφάνθησαν

Η Dr. Phyllis Zee, από το Πανεπιστήμιο Northwestern, λέει ότι η καλύτερη ώρα της ημέρας για προπόνηση είναι το απόγευμα: "Η μυϊκή μας δύναμη θα είναι στο αποκορύφωμά της, είναι πιο δύσκολο να τραυματιστούμε και πρόκειται για την ώρα της ημέρας που είμαστε πιο ξύπνιοι".

> Διάβασε ακόμη: Οι εναλλακτικές προπονήσεις πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα

Φαίνεται ότι σύμφωνα με τους κιρκάδιους ρυθμούς του εγκεφάλου μας, οι οποίοι λειτουργούν σαν ένα εσωτερικό ρολόι του σώματός, αυτή είναι πράγματι η πιο ωφέλιμη ώρα της ημέρας για να ιδρώσουμε. Αυτό γιατί παράγονται και αποστέλλονται νευρωνικά σήματα από τον υποθάλαμο, ο οποίος ελέγχει ευεργετικά τον ύπνο και τη διάθεσή μας. 

Και γιατί υπάρχει μικρότερος κίνδυνος καταγμάτων; Επειδή το απόγευμα η θερμοκρασία του σώματός μας είναι δύο βαθμούς υψηλότερη από το κανονικό, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες.

> Διάβασε ακόμη: Το ίσως πιο σκληρό πρόγραμμα προπόνησης

Υπάρχει φυσικά ο δημοφιλής μύθος ότι η νυχτερινή άσκηση προκαλεί αϋπνία. Το σημαντικό στην προηγούμενη πρόταση είναι ότι πρόκειται για μύθο. Είναι φυσικά προτιμότερο να ασκούμαστε όποτε νιώσουμε ότι είμαστε περισσότερο ήρεμοι, παρά να αποφύγουμε την άσκηση εντελώς. 

Ας σταματήσουμε λοιπόν να βρίσκουμε δικαιολογίες και ας ετοιμαστούμε σήμερα, όποια ώρα της ημέρας κι αν είναι. Πάμε!

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης