Πώς 4 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα απομακρύνουν τον καρκίνο

Μόλις λίγα λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, μπορεί να είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Γράφει: Esquire Editors 31 Ιουλίου 2023

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόλις λίγα λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology, ανέφερε ότι τέσσερα έως πέντε λεπτά έντονης διαλειμματικής φυσικής δραστηριότητας την ημέρα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν ούτε αυτό το είδος δραστηριότητας.

Η έντονη διαλειμματική σωματική δραστηριότητα (VILPA: vigorous intermittent lifestyle physical activity), μπορεί να περιγραφεί ως "εκρήξεις δραστηριότητας" κάθε μέρα.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 22.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Με τη βοήθεια φορητών συσκευών παρακολουθούνταν η κατάσταση της υγείας τους για επτά χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 3,4 έως 3,6 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα σχετίστηκε με μείωση κατά περίπου 18% του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, η άσκηση διάρκειας 4,5 λεπτών συσχετίστηκε με μείωση κατά 32% της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου.

Οι σύντομες "εκρήξεις" έντονης δραστηριότητας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως δουλειές του σπιτιού, το έντονο περπάτημα σε ανηφόρα ή τη μεταφορά κάποιου αντικειμένου με βάρος.

Αρκούν όμως τα τέσσερα λεπτά;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι πολυπαραγοντικός και μπορεί να εξαρτάται από τα γονίδια, μέχρι την άσκηση, τη διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την έκθεση στον ήλιο. Οποιαδήποτε όμως βελτίωση στον τρόπο ζωής δυνητικά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, επομένως ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Συμπληρώνουν εντούτοις πως αν και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν μια τακτική ρουτίνα άσκησης, αυτό δεν σημαίνει ότι τέσσερα έως πέντε λεπτά άσκησης είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς.

Οι ειδικοί συστήνουν 150-300 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75-100 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, ενώ ακόμη και οι μικρές προπονήσεις υψηλής έντασης, που είναι ωφέλιμες, θα πρέπει να αποτελέσουν καθημερινή συνήθεια.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nostalgia alert: Το ιστορικό Μινιόν φωταγωγήθηκε

Κάποιοι από εμάς περιμέναμε πώς και πώς τα δώρα μας από το Μινιόν...

Πώς να πάρεις τα πάνω σου όταν όλα πάνε στραβά

Ποιο είναι τελικά το κλειδί για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι είναι πάλι αυτή η μάστιγα που λέγεται situationship

Όχι "friends with benefits" αλλά ούτε σχέση. Βασικά σχέση που όμως δεν είναι σχέση. It's complicated. Ορίστε;

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν το Matrix του Keanu Reeves είναι αληθινό;

Ένα βιβλίο επιχειρηματολογεί για την πιθανότητα τα πάντα γύρω μας να είναι μια τεχνητή κατασκευή και ίσως έχει την απάντηση.

Γραφει Γεωργια Πρεζα