Οι ιδανικότερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

Χαμηλό κόστος διαβίωσης, φορολογικές διευκολύνσεις, φτηνά ενοίκια και πολλές επιλογές στην ψυχαγωγία συνθέτουν το ιδανικό τους προφίλ.

Πλέον, η δουλειά από το σπίτι -αυτό που έκαναν επί χρόνια πολλοί εκπαιδευτικοί, κομπιουτεράδες, σχεδιαστές και σύμβουλοι- γίνεται μία κατάσταση όλο και πιο συνηθισμένη. Κι αυτό γιατί η πανδημία επιτάχυνε την τάση που ήδη υπήρχε για "απομακρυσμένη" εργασία. Όταν, λοιπόν, δεν έχεις να πας σε ένα γραφείο και μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε, ποιες θα ήταν οι καλύτερες πόλεις ή πιο ορθά οι ιδανικές για να ζήσεις; 

Πόλεις που το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό, δεν χρειάζεσαι βίζα για να μείνεις -ή μπορείς να την αποκτήσεις πολύ εύκολα-, που προσφέρουν αρκετές επιλογές ψυχαγωγίας και καλές υπηρεσίες, αλλά και η φορολογία -αν αλλάξεις τον τόπο μόνιμης κατοικίας σου- είναι χαμηλή. Υπάρχουν πολλές και, όπως θα διαπιστώσεις, πέντε από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.

Κρακοβία, Πολωνία

Οι ιδανικότερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδεςSpooh / Getty Images

Είναι πολυπολιτισμική πόλη, πολύ "ευρωπαϊκή" και ζεις εύκολα εκεί, ακόμα και αν δεν μιλάς πολωνικά. Το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλό και εφόσον είσαι Ευρωπαίος πολίτης δεν χρειάζεσαι βίζα - απλώς, για φορολογικούς λόγους, μετακινείς τον τόπο μόνιμης διαμονής σου στην Πολωνία. Επίσης, το ιστορικό της κέντρο έχει πλούσια ιστορία και προσφέρει καλές επιλογές τόση στη διασκέδαση όσο και σε βιβλιοθήκες και coworking spaces, αν δεν θέλεις να δουλεύεις κλεισμένος μέσα στο σπίτι.

Τιφλίδα, Γεωργία

Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης - 600 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για μία αξιοπρεπή ζωή. Επίσης, με μία ειδική βίζα μπορείς να μείνεις στη Γεωργία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς περιορισμούς, ενώ προσφέρει εξαιρετικές πολιτιστικές επιλογές και δημόσια συγκοινωνία

Τάλιν, Εσθονία

TALINAlexander Spatari / Getty Images

Στην Εσθονία υπάρχει αυτό το υπέροχο πράγμα που λέγεται "Βίζα Ψηφιακού Νομά" η οποία εξυπηρετεί ακριβώς το ενδεχόμενο να εργάζεσαι στην επικράτειά της, ακόμα και αν δεν είσαι Ευρωπαίος πολίτης. Η συγκεκριμένη βίζα παραμένει σε ισχύ για έναν χρόνο και σου επιτρέπει, επίσης, να κινείσαι εντός της ζώνης Σένγκεν για τρεις μήνες. Ως πόλη, το Τάλιν έχει μηνιαίο κόστος διαβίωσης περίπου τα 500 ευρώ και προσφέρει πλειάδα επιλογών πολιτισμού και υπηρεσιών.

Πράγα, Τσεχία

PRAGUESylvain Sonnet / Getty Images

Είναι από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ευρώπης και παρόλα αυτά διατηρεί ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης. Η Πράγα είναι γεμάτη πολιτισμό και τα καλοκαίρια, όταν ο καιρός είναι καλύτερος, μπορείς να απολαύσεις τα μεγάλα της πάρκα, υπαίθρια δείπνα και μεγάλες βόλτες με υπέροχη θέα στα παραποτάμια μονοπάτια της.

Βερολίνο, Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το Βερολίνο μπορεί να μην είναι τόσο φτηνό - το μηνιαίο κόστος διαβίωσης είναι περίπου 1.500 ευρώ και θα χρειαστείς 500 ευρώ μόνο και μόνο για το νοίκι ενός δωματίου σε κοινόχρηστο διαμέρισμα. Παρόλα αυτά, κρύβει κάποιους άσους στο μανίκι του. Έχει εξαιρετικά ζωντανή πολιτιστική σκηνή, βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και διαθέτει άψογη συγκοινωνία. Επιπλέον, είναι ένα τέλειο μέρος για την εκκίνηση μίας καριέρα, για να ξεκινήσεις συνεργασίες και για να δουλέψεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου