3 τρικ του Harvard για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου

Κράτησε το μυαλό σου σε φόρμα με τις κατάλληλες ασκήσεις.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 06 Δεκεμβρίου 2022

Η αλήθεια είναι ότι το μυαλό γερνάει, όπως και το σώμα. Κι όμως, υπάρχουν τρία τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν τα μάλα να παραμένεις οξυδερκής, παραγωγικός, δημιουργικός και με δυνατή μνήμη καθώς μεγαλώνεις, χωρίς να χάσεις ποτέ την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Harvard Health, είναι να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα κάποιες δραστηριότητες που θα διατηρούν σε φόρμα τον εγκέφαλό σου, έτσι ώστε να μη χάσει ποτέ την 'πλαστικότητά' του. 

Γυμνάσου, κατά προτίμηση μέσα στο νερό

Η γυμναστική είναι εξαιρετικά σημαντική για να τα 'χεις πάντα τετρακόσια, καθώς μπορεί να βελτιώσει τις γνωσιακές λειτουργίες, την ανάκαμψη της μνήμης, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη συγκέντρωση και την προσοχή που δίνεις στις λεπτομέρειες.

Για να είναι, όμως, αποτελεσματική πρέπει να περιλαμβάνει κάποιου είδους πνευματική πρόκληση, γι' αυτό και το Harvard προτείνει την κολύμβηση που, εκτός του ότι αποτελεί σπουδαία καρδιοαναπνευστική άσκηση, προαπαιτεί συνεχή σκέψη, καθώς πρέπει να προσέχεις τον τρόπο με τον οποίο αναπνέεις και την τεχνική σου.

3 τρικ του Harvard για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σουiStock

Διάβασε ακόμα: Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι

Εκφράσου δημιουργικά και καλλιτεχνικά

Το να ζωγραφίζεις, να ξεκινήσεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο, να γράφεις ιστορίες ή να αρχίσεις να μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα, σε βοηθάει στο να βελτιώνεις εσαεί τη μνήμη σου και την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν ξεκινάς να κάνεις μία εντελώς καινούργια καλλιτεχνική ή δημιουργική δραστηριότητα, αναγκάζοντας τον εγκέφαλό σου να μάθει να ανταποκρίνεται σε δεδομένα στα οποία δεν έχει συνηθίσει.

Διάβασε ακόμα: Κι αν το μυαλό μεγαλώνει το καλοκαίρι;

Πρόκληση, περιπλοκότητα και πρακτική

Η δραστηριότητα που θα επιλέξεις να κάνεις, θα πρέπει να ικανοποιεί τις προδιαγραφές των τριών Π που ακολουθούν:

Πρόκληση: Αν θέλεις ο εγκέφαλός σου να συνεχίσει να αναπτύσσεται θα πρέπει να του δίνεις μία πρόκληση, είτε κάνοντας κάτι πραγματικά καινούργιο, είτε θέτοντας έναν νέο στόχο.

Περιπλοκότητα: Η περιπλοκότητα αναγκάζει τον εγκέφαλό σου να πιεστεί για να βρει λύση στα 'προβλήματα' που του θέτει. Κλασικές ενασχολήσεις με 'challenge' είναι η φωτογραφία και το πλέξιμο.

Πρακτική: Η δραστηριότητα που θα αναλάβεις θα πρέπει να γίνεται στη βάση μίας δεδομένης συχνότητας κι αυτό όχι μόνο γιατί η πρακτική σου σε αυτή θα σε βοηθήσει στην τελειοποίηση αλλά και επειδή θα σε βάλει στο mood του να επαναλαμβάνεις πράγματα, κάτι που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για σένα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear