Κι αν το μυαλό μεγαλώνει το καλοκαίρι;

Το υποστηρίζει και η επιστήμη. Παρόλα αυτά, το φθινόπωρο ο εγκέφαλός σου συρρικνώνεται ξανά.

Μα είναι δυνατόν να μεγαλώνει ο εγκέφαλός σου ενώ εσύ απλώς λιάζεσαι; Ίσως σου φαίνεται παράξενο, αλλά αυτό το καλοκαίρι, όπως και κάθε άλλο, όπως μας λέει η (εκλαϊκευμένη) επιστήμη, ενώ εσύ θα βρίσκεσαι κάτω από την ομπρέλα σου και θα λύνεις σταυρόλεξα, σκανδιναβικά, σπαζοκεφαλιές και γρίφους -ή πολύ απλά και ωραία θα παίζεις ρακέτες- το μυαλό σου θα μεγαλώνει. Πώς στον κόρακα συμβαίνει αυτό;

Μία έρευνα διάρκειας 15 ετών

Οι επιστήμονες από το Νευροψυχιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Όλιν του Νοσοκομείου του Χάρτφορντ, πριν φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, εξέταζαν επί 15 χρόνια τα σπινθηρογραφήματα του εγκεφάλου 3.000 υγιών ατόμων. Και έτσι, κατέληξαν στο ότι το κλίμα κάθε εποχής έχει να κάνει με τη μεγέθυνση ή τη σμίκρυνση διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία το ότι η έρευνα έγινε στο Χάρτφορντ, στο Κονέκτικατ, καθώς αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να εξετάσει κανείς τις εποχιακές διαφορές, εξαιτίας των ξεχωριστών καιρικών συνθηκών και της θερμοκρασίας που χαρακτηρίζει το κλίμα της περιοχής.

Κι αν το μυαλό μεγαλώνει το καλοκαίρι; Image Source / Getty Images

Ο ρόλος της βαρομετρικής πίεσης

Όπως εξήγησαν σχετικά οι επιστήμονες, "οι αλλαγές στο φως της ημέρας αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στις μελέτες που έχουν να κάνουν με την εποχή, αλλά λίγες μόνο μελέτες έχουν λάβει υπόψη τους τις καιρικές συνθήκες και καμία τους δεν έχει εξετάσει το αποτέλεσμά τους στον όγκο που καταλαμβάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ο καιρός συχνά περιγράφεται με όρους όπως είναι η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις ή η ταχύτητα των ανέμων, αλλά τον πιο σημαντικό παράγοντα αποτελεί η βαρομετρική πίεση. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με τη θερμοκρασία ή την υγρασία που μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια π.χ. μίας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, η πίεση είναι πανταχού παρούσα και, συνεπώς, μία μεταβλητή που αφορά τον καιρό η οποία προσφέρεται για διερεύνηση".

> Διάβασε ακόμα: Η χρήση κάνναβης και η σχέση της με τον δείκτη νοημοσύνης

Τα σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου έδειξαν, λοιπόν, ότι ο όγκος της υποφλοιικής φαιάς ουσίας μειώνεται ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Αύγουστο και αυξάνεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, το μέγεθος του αριστερού και του δεξιού εγκεφαλικού φλοιού, αυξάνεται σε όγκο ανάμεσα στο Ιανουάριο και τον Ιούνιο και μειώνεται ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο.

Έτσι ίσως εξηγούνται και οι εποχικοί πονοκέφαλοι

Ποια είναι η εξήγηση; Προς το παρόν, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, παρότι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται κάποιες σχετικές θεωρίες. Ένας καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι η κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου, που μπορεί να προξενήσει χρόνιους πονοκεφάλους, οι οποίοι παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή.

> Διάβασε ακόμα: Χρησιμοποιούμε όντως μόνο το 10% του εγκεφάλου μας;

Κάτι τέτοιο μοιάζει να δείχνει και η αύξηση της πώλησης φαρμάκων που αποσκοπούν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους όταν πέφτει η βαρομετρική πίεση, ένας παράγοντας που λήφθηκε υπόψη στην έρευνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.