Ελαφρύ, ευκολόπιοτο και απλούστατο (αρκούν μόλις δύο υλικά) στην παρασκευή του. Πλήρες από αρώματα και επιδραστικό με τον ουρανίσκο. Το Bellini δεν είναι ένα απλό ποτό αλλά ένα από τα cocktails-μνημεία της ιστορίας του αλκοόλ. Δεν θα ήταν υπερβολή να προσθέσουμε ότι αποτελεί ένα από τα κληροδοτήματα του βενετσιάνικου Harry's Bar στην κουλτούρα του fine drinking, πολύ πριν αυτό γίνει trend.

Η ιστορία

Το Bellini είναι ένα 100% ιταλικό ποτό. Δημιουργήθηκε στη γείτονα χώρα, εκεί όπου τα λευκά ροδάκινα παράγονται σε αφθονία (η ιδανική εποχή για να τα απολαύσει κάποιος είναι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) και το Prosecco ρέει χωρίς σταματημό. Η αναφορά στα δύο συγκεκριμένα υλικά γίνεται καθώς στην Ιταλία συνήθιζαν να μαρινάρουν ροδάκινα μέσα σε κρασί, κάτι που θα αποτελούσε αργότερα και τη βάση για το Bellini.

Εξερευνώντας την ιστορία του συγκεκριμένου cocktail, θα γυρίσουμε πίσω στο καλοκαίρι του 1945. Τοποθεσία, το θρυλικό Harry’s Bar της Βενετίας. Δημιουργός του ήταν ο Giuseppe Cipriani και έμπνευσή του ήταν ο χιτώνας του Αγίου Φραγκίσκου σε πίνακα του αναγεννησιακού ζωγράφου Giovanni Bellini, εξού και το όνομα. Ο μύθος μάλιστα λέει ότι ο Cipriani ήταν πολύ αρνητικός στη χρήση μπλέντερ ή αποχυμωτών (ναι, υπήρχαν από τότε) και είχε προσλάβει  έναν γεροδεμένο υπάλληλο για να συνθλίβει με τα χέρια του τα ώριμα ροδάκινα που απαιτούνταν για την παρασκευή του cocktail του. Η συνταγή καταγράφηκε αργότερα από τον γιο του Giuseppe, Arrigo, στο βιβλίο Simply Italian by Cipriani: Classic Recipes from Harry's Bar in Venice, από όπου έγινε γνωστή και η ιστορία του ποτού.

Όπως συνέβη και με πολλά ακόμη ποτά και μπαρ, η δημοφιλία του Bellini οφείλεται κατά πολύ στον Ernest Hemingway (που ήταν τακτικός θαμώνας και του Harry’s Bar), αλλά και σε άλλους διάσημους afficionados του αλκοόλ και της καλής ζωής όπως οι Orson Wells, Truman Capote, Sinclair Lewis, F. Scott Fitzgerald και Dorothy Parker. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες πουρές ροδάκινου
  • Prosecco

Εκτέλεση

Γεμίζεις με Prosecco ένα ποτήρι σαμπάνιας στα 2/3 του.

Απογεμίζεις με τον πουρέ ροδάκινου και γαρνίρεις με μία σφήνα του φρούτου.

Tip: Μπορείς να αναβαθμίσεις το Bellini σου με την προσθήκη μισής μεζούρας λικέρ Creme de peche (ροδάκινο) και λίγο χυμό λεμονιού.


Αν σου φαίνεται ενδιαφέρον το Bellini, γιατί δεν δοκιμάζεις και τα Moscow Mule, Last Word ή Dirty Martini;