
Dirty Martini, το πιο βρώμικο κλασικό cocktail
Αυστηρά shaken, not stirred.

Η απλούστερη εκδοχή του Martini περιλαμβάνει τζιν (ή βότκα), βερμούτ, πιθανότατα μία-δύο σταγόνες bitters και μια ελιά ή μια φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Υπάρχει όμως και η βρώμικη έκφανσή του, που παρά τους ψιθύρους σχετικά με τη σπατάλη καλού βερμούτ, προσφέρει μία πρόταση αλμυρή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ειδικά για όσους διαθέτουν τόλμη και αναζητούν περισσότερη άλμη στο -ήδη αρκετά αλκοολικό- ποτό τους.
Η ιστορία
Όπως συμβαίνει γενικότερα με το Martini, οι ρίζες και η αρχική προέλευση της συγκεκριμένης συνταγής είναι ασαφείς. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους fan του εν λόγω cocktail βρισκόταν και ο Franklin D. Roosevelt, ο οποίος συνήθιζε σχεδόν καθημερινά να φτιάχνει μόνος του τα ποτά του (για την ιστορία ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που τερμάτισε την ποτοαπαγόρευση, το 1933).

Υπάρχει λοιπόν μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία που υποστηρίζει ότι δημιουργός του Dirty Martini είναι ο ίδιος ο 32ος Πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος εκτός των άλλων διέθετε και ένα άκρως πλούσιο μπαρ στο σπίτι του.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες gin
- 1/4 μεζούρας ξηρό βερμούτ
- 1/4 μεζούρας άλμη ελιάς
- ελιές για τη γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Το gin, το βερμούτ και η άλμη μπαίνουν στο σέικερ. Ανακινείς.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι martini.

Γαρνίρεις με ελιές περασμένες σε οδοντογλυφίδα.

Αν αναζητάς περισσότερες συνταγές για Dirty Martini, μπορείς να ρίξεις μία ματιά εδώ. Αν πάλι επιθυμείς κάτι ακόμη πιο πειραγμένο, υπάρχουν και αυτά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες