Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη

Μία funky αλκοολική επιλογή από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Ιουνίου 2021

Το Last Word είναι ένα cocktail που φωνάζει από μακριά Ποτοαπαγόρευση. Αποτελείται από ίσια μέρη gin, λικέρ μαρασκίνο, πράσινου Chartreuse (γαλλικό βοτανικό λικέρ) και χυμού lime και η γεύση του, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιθετική. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι θιασώτες του ποτού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα συστατικά προκειμένου να κάνουν πιο ανεκτό το -άθλιας ποιότητας- gin που πολύ συχνά φτιαχνόταν μέσα σε μπανιέρες σπιτιών.

Η ιστορία

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε η συνταγή του Last Word ήταν το 1951, στο βιβλίο του Ted Saucier με τίτλο "Bottoms Up!", αν και τονίζεται πως το cocktail φτιάχτηκε για πρώτη φορά τρεις δεκαετίες νωρίτερα, στο Detroit Athletic Club. Οπότε μπορούμε να το χρονολογήσουμε γύρω στο 1920, στην αρχή δηλαδή της Ποτοαπαγόρευσης. Το Detroit Athletic Club (DAC) ήταν μία αθλητική λέσχη που είχε ιδρυθεί το 1915 (λειτουργεί μέχρι σήμερα), στο μπαρ της οποίας ο Frank Fogarty, δημιούργησε για πρώτη φορά το Last Word.

Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη

Μάλιστα, το εν λόγω ποτό κόστιζε 35  σεντς και ήταν το ακριβότερο της λίστας (όχι μόνο του εισαγόμενου Chartreuse αλλά και γιατί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του). Το cocktail έπεσε στην αφάνεια για πολλές δεκαετίες μετά την Ποτοαπαγόρευση και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2005, όταν ένας bartender από το Σιάτλ, ο Murray Stenson (Αμερικανός bartender της χρονιάς το 2010), αποφάσισε να το λανσάρει στο μπαρ Zig Zag που τότε εργαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν μία εντυπωσιακή αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς γεύσης της δυτικής ακτής. Η πόλη της πολιτείας της Ουάσινγκτον πιστώνεται ξεκάθαρα λοιπόν την αναγέννηση του cocktail, που σύμφωνα με το MSNBC είναι και το καλύτερο ποτό για το τέλος του κόσμου (σοβαρά). 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας gin
  • 3/4 μεζούρας λικέρ maraschino
  • 3/4 μεζούρας πράσινο Chartreuse
  • 3/4 μεζούρας φρέσκος χυμός lime
  • κερασάκια maraschino και μία σφήνα lime για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά (εκτός από τις γαρνιτούρες) μπαίνουν στο σέικερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο και ανακινούνται καλά.

ΚΟΚΤΕΙΛ LAST WORD 1

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με τα κερασάκια και το lime περασμένα σε οδοντογλυφίδα.

ΚΟΚΤΕΙΛ LAST WORD 2

Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails, μπορείς να δεις πώς φτιάχνεται το τέλειο Mojito, το Dirty Martini και το Grasshopper ή να πεταχτείς μέχρι το Baba Au Rum και να απολαύσεις κάποιο εκεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή δένει στο νησί

Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι επιδραστικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2022

Βασίλης Κυρίτσης και Ελένη Νικολούλια στη λίστα των σημαντικότερων ανθρώπων του σύμπαντος της μπάρας για τη χρονιά που διανύουμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα βερμούτ για το τέλειο Negroni

To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη

Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας