
Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη
Μία funky αλκοολική επιλογή από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Το Last Word είναι ένα cocktail που φωνάζει από μακριά Ποτοαπαγόρευση. Αποτελείται από ίσια μέρη gin, λικέρ μαρασκίνο, πράσινου Chartreuse (γαλλικό βοτανικό λικέρ) και χυμού lime και η γεύση του, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιθετική. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι θιασώτες του ποτού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα συστατικά προκειμένου να κάνουν πιο ανεκτό το -άθλιας ποιότητας- gin που πολύ συχνά φτιαχνόταν μέσα σε μπανιέρες σπιτιών.
Η ιστορία
Η πρώτη φορά που καταγράφηκε η συνταγή του Last Word ήταν το 1951, στο βιβλίο του Ted Saucier με τίτλο "Bottoms Up!", αν και τονίζεται πως το cocktail φτιάχτηκε για πρώτη φορά τρεις δεκαετίες νωρίτερα, στο Detroit Athletic Club. Οπότε μπορούμε να το χρονολογήσουμε γύρω στο 1920, στην αρχή δηλαδή της Ποτοαπαγόρευσης. Το Detroit Athletic Club (DAC) ήταν μία αθλητική λέσχη που είχε ιδρυθεί το 1915 (λειτουργεί μέχρι σήμερα), στο μπαρ της οποίας ο Frank Fogarty, δημιούργησε για πρώτη φορά το Last Word.

Μάλιστα, το εν λόγω ποτό κόστιζε 35 σεντς και ήταν το ακριβότερο της λίστας (όχι μόνο του εισαγόμενου Chartreuse αλλά και γιατί ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του). Το cocktail έπεσε στην αφάνεια για πολλές δεκαετίες μετά την Ποτοαπαγόρευση και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2005, όταν ένας bartender από το Σιάτλ, ο Murray Stenson (Αμερικανός bartender της χρονιάς το 2010), αποφάσισε να το λανσάρει στο μπαρ Zig Zag που τότε εργαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν μία εντυπωσιακή αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς γεύσης της δυτικής ακτής. Η πόλη της πολιτείας της Ουάσινγκτον πιστώνεται ξεκάθαρα λοιπόν την αναγέννηση του cocktail, που σύμφωνα με το MSNBC είναι και το καλύτερο ποτό για το τέλος του κόσμου (σοβαρά).
Η συνταγή
Υλικά
- 3/4 μεζούρας gin
- 3/4 μεζούρας λικέρ maraschino
- 3/4 μεζούρας πράσινο Chartreuse
- 3/4 μεζούρας φρέσκος χυμός lime
- κερασάκια maraschino και μία σφήνα lime για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά (εκτός από τις γαρνιτούρες) μπαίνουν στο σέικερ μαζί με θρυμματισμένο πάγο και ανακινούνται καλά.

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με τα κερασάκια και το lime περασμένα σε οδοντογλυφίδα.

Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails, μπορείς να δεις πώς φτιάχνεται το τέλειο Mojito, το Dirty Martini και το Grasshopper ή να πεταχτείς μέχρι το Baba Au Rum και να απολαύσεις κάποιο εκεί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες