Είτε σε Negrοni είτε απλά με τόνικ, το gin (ή τζιν αν προτιμάς στα ελληνικά) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς spirit επιλογές της εποχής - και όχι μόνον αυτής. Και αυτά είναι 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες γι αυτό.

Oι Ολλανδοί το έκαναν πρώτοι

Μπορεί το gin να αποτελεί σχεδόν το εθνικό ποτό της Αγγλίας, ωστόσο οι απαρχές του βρίσκονται στην Ολλανδία. Το genever λοιπόν (το ποτό από το οποίο προήλθε αργότερα το τζιν) ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς τον 17ο αιώνα κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Επανάστασης και φυσικά πήραν τη συνταγή στο "Νησί" για να το μετατρέψουν -σχεδόν 150 χρόνια πριν- στο spirit που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο "νονός" του gin

Ο Franciscus Sylvius, ένας Ολλανδός φυσικός, δημιούργησε το genever σαν φάρμακο κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν πολλές εκφυλιστικές και άκρως επικίνδυνες ασθένειες βρίσκονταν σε έξαρση. Μάλιστα, το εν λόγω σκεύασμα δινόταν και σε Ολλανδούς στρατιώτες στον πόλεμο, με πολλές αναφορές να το περιγράφουν σαν το γιατρικό με το όνομα "Ολλανδικό Θάρρος".

> Διάβασε ακόμη: Πώς ένα premium gin μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργικό

Το gin - τόνικ ξεκίνησε στην Ινδία

Τον 19ο αιώνα οι Βρετανοί βρέθηκαν στην Ινδία, μετά την επανάσταση και αυτής της χώρας. Η δημοτικότητα του τζιν λοιπόν εκτινάχθηκε και στην Ασία, κυρίως σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το τόνικ προστέθηκε για να απαλύνει την πικρή του γεύση.

Το gimlet γεννήθηκε για να σταματήσει το σκορβούτο

Προτού γίνει το γνωστό κοκτέιλ με τζιν και χυμό λεμονιού, έκανε αρκετά ναυτικά μίλια στις θάλασσες του πλανήτη. Οι ναυτικοί απειλούνταν αρκετά συχνά από σκορβούτο: Έτσι το τζιν με λεμόνι όχι απλά τους προστάτευε από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν πιο πριν αλλά και παρέχοντας την απαραίτητη βιταμίνη C που απουσίαζε από τον οργανισμό τους. Πρώτο το παρείχε στους ναυτικούς του το Βασιλικό Ναυτικό για να γίνει αργότερα γνωστό ως το gimlet.

"Η καταστροφή της μητρότητας"

Παράλληλα με τον χαρακτηρισμό του σαν "Ολλανδικό Θάρρος" το gin απέκτησε και ένα ακόμη, πιο σκοτεινό προσωνύμιο εκείνη την εποχή. "Mother’s Ruin" το αποκαλούσαν επίσης και αυτό είχε να κάνει με το γεγονός πως -επειδή ήταν πολύ φθηνό- το έβρισκε κανείς στους περισσότερους οίκους ανοχής αλλά και για το γεγονός πως μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και εκτρώσεις.

Μπανιέρες γεμάτες αλκοόλ

Όταν ακούς τον όρο ποτοαπαγόρευση μοιραία το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το ουίσκι. Αλλά την ίδια εποχή εξίσου δημοφιλές ήταν και το gin καθώς ο τρόπος παρασκευής του ήταν αρκετά απλός. Μάλιστα πολύ συχνά το έφτιαχναν κρυφά σε μπανιέρες: Φθηνό αλκοόλ ή ακόμη και οινόπνευμα αναμειγνύονταν με χυμό άρκευθου και μούρων, το μείγμα μετέπειτα αφηνόταν για να υποστεί την απαραίτητη ζύμωση και τέλος γινόταν η απόσταξη, απευθείας από την μπανιέρα. Μια διαδικασία που ήταν φυσικά πολύ επικίνδυνη και μπορούσε να προκαλέσει πέρα από ασθένειες ακόμη και τον θάνατο.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα tonic waters για το gin

Ποιοι πίνουν το περισσότερο gin στον πλανήτη;

Η απάντηση σου έρχεται πολύ εύκολα αλλά όχι δεν είναι οι Βρετανοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα ηνία έχουν οι Φιλιππινέζοι, που καλύπτουν περίπου το 43% της παγκόσμια κατανάλωσης. Έχουν εισάγει μάλιστα και ειδικό όρο για να περιγράψουν την διαδικασία κατανάλωσης gin, τη λέξη "Ginuman".

Η μεταμόρφωση σε ένα "καθαρό" ποτό

Οι μπανιέρες του gin στην ποτοαπαγόρευση φυσικά και δεν δημιουργήθηκαν για ευγενείς προς τον ουρανίσκο σκοπούς αλλά κυρίως για να πλουτίσει η μαφία. Πέραν του ότι ενίσχυε την τριχοφυΐα των ανδρών στο στήθος, το gin του τότε προκαλούσε αρκετές σοβαρές παθήσεις και στον λαιμό όσων το κατανάλωναν. Σε μια προσπάθεια "καθαρισμού" του ποτού λοιπόν, έκαναν ανάμειξη με αρκετά άλλα συστατικά, σε μια διαδικασία που αρκετά χρόνια αργότερα "γέννησε" τα κοκτέιλ.

Ένα κλασικό κοκτέιλ για το οποίο δεν άκουσες ποτέ

Την επόμενη φορά που μιλώντας για ποτά θα θέλεις να εντυπωσιάσεις τους άλλους ανέφερε απλά δυο λέξεις: "Gin Twist". Το βρετανικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούνταν από gin, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και ζεστό νερό. Μάλιστα, στις δεκαετίες του 1920 και 1930 ήταν τόσο δημοφιλές που αναφερόταν αρκετά συχνά σε μυθιστορήματα και νουβέλες της εποχής.

Φτιάξ' το μόνος σου στο σπίτι

Αφού στην ουσία μιλάμε για αρωματισμένη βότκα, γιατί να μη δοκιμάσεις να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι (αν νιώθεις ικανός ή τυχερός); Υπάρχουν ακόμη και ειδικά πακέτα που σου επιτρέπουν να το κάνεις. Είναι απλό, καθώς αναμειγνύεις το ποτό με καρπούς αρκεύθου και άλλα μπαχαρικά και βότανα. Απλά μην το κάνεις στη μπανιέρα σου.