10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις το ποτό με τον έντονο αρκευθούχο χαρακτήρα;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Σεπτεμβρίου 2021

Είτε σε Negrοni είτε απλά με τόνικ, το gin (ή τζιν αν προτιμάς στα ελληνικά) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς spirit επιλογές της εποχής - και όχι μόνον αυτής. Και αυτά είναι 10 πράγματα που σίγουρα δεν ήξερες γι αυτό.

Oι Ολλανδοί το έκαναν πρώτοι

Μπορεί το gin να αποτελεί σχεδόν το εθνικό ποτό της Αγγλίας, ωστόσο οι απαρχές του βρίσκονται στην Ολλανδία. Το genever λοιπόν (το ποτό από το οποίο προήλθε αργότερα το τζιν) ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς τον 17ο αιώνα κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Επανάστασης και φυσικά πήραν τη συνταγή στο "Νησί" για να το μετατρέψουν -σχεδόν 150 χρόνια πριν- στο spirit που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο "νονός" του gin

10 πράγματα που οφείλεις να ξέρεις σχετικά με το gin

Ο Franciscus Sylvius, ένας Ολλανδός φυσικός, δημιούργησε το genever σαν φάρμακο κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν πολλές εκφυλιστικές και άκρως επικίνδυνες ασθένειες βρίσκονταν σε έξαρση. Μάλιστα, το εν λόγω σκεύασμα δινόταν και σε Ολλανδούς στρατιώτες στον πόλεμο, με πολλές αναφορές να το περιγράφουν σαν το γιατρικό με το όνομα "Ολλανδικό Θάρρος".

> Διάβασε ακόμη: Πώς ένα premium gin μπορεί να σε κάνει πιο δημιουργικό

Το gin - τόνικ ξεκίνησε στην Ινδία

Τον 19ο αιώνα οι Βρετανοί βρέθηκαν στην Ινδία, μετά την επανάσταση και αυτής της χώρας. Η δημοτικότητα του τζιν λοιπόν εκτινάχθηκε και στην Ασία, κυρίως σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το τόνικ προστέθηκε για να απαλύνει την πικρή του γεύση.

Το gimlet γεννήθηκε για να σταματήσει το σκορβούτο

ΤΖΙΝ 2

Προτού γίνει το γνωστό κοκτέιλ με τζιν και χυμό λεμονιού, έκανε αρκετά ναυτικά μίλια στις θάλασσες του πλανήτη. Οι ναυτικοί απειλούνταν αρκετά συχνά από σκορβούτο: Έτσι το τζιν με λεμόνι όχι απλά τους προστάτευε από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν πιο πριν αλλά και παρέχοντας την απαραίτητη βιταμίνη C που απουσίαζε από τον οργανισμό τους. Πρώτο το παρείχε στους ναυτικούς του το Βασιλικό Ναυτικό για να γίνει αργότερα γνωστό ως το gimlet.

"Η καταστροφή της μητρότητας"

Παράλληλα με τον χαρακτηρισμό του σαν "Ολλανδικό Θάρρος" το gin απέκτησε και ένα ακόμη, πιο σκοτεινό προσωνύμιο εκείνη την εποχή. "Mother’s Ruin" το αποκαλούσαν επίσης και αυτό είχε να κάνει με το γεγονός πως -επειδή ήταν πολύ φθηνό- το έβρισκε κανείς στους περισσότερους οίκους ανοχής αλλά και για το γεγονός πως μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και εκτρώσεις.

Μπανιέρες γεμάτες αλκοόλ

Όταν ακούς τον όρο ποτοαπαγόρευση μοιραία το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το ουίσκι. Αλλά την ίδια εποχή εξίσου δημοφιλές ήταν και το gin καθώς ο τρόπος παρασκευής του ήταν αρκετά απλός. Μάλιστα πολύ συχνά το έφτιαχναν κρυφά σε μπανιέρες: Φθηνό αλκοόλ ή ακόμη και οινόπνευμα αναμειγνύονταν με χυμό άρκευθου και μούρων, το μείγμα μετέπειτα αφηνόταν για να υποστεί την απαραίτητη ζύμωση και τέλος γινόταν η απόσταξη, απευθείας από την μπανιέρα. Μια διαδικασία που ήταν φυσικά πολύ επικίνδυνη και μπορούσε να προκαλέσει πέρα από ασθένειες ακόμη και τον θάνατο.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα tonic waters για το gin

Ποιοι πίνουν το περισσότερο gin στον πλανήτη;

Η απάντηση σου έρχεται πολύ εύκολα αλλά όχι δεν είναι οι Βρετανοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα ηνία έχουν οι Φιλιππινέζοι, που καλύπτουν περίπου το 43% της παγκόσμια κατανάλωσης. Έχουν εισάγει μάλιστα και ειδικό όρο για να περιγράψουν την διαδικασία κατανάλωσης gin, τη λέξη "Ginuman".

Η μεταμόρφωση σε ένα "καθαρό" ποτό

Οι μπανιέρες του gin στην ποτοαπαγόρευση φυσικά και δεν δημιουργήθηκαν για ευγενείς προς τον ουρανίσκο σκοπούς αλλά κυρίως για να πλουτίσει η μαφία. Πέραν του ότι ενίσχυε την τριχοφυΐα των ανδρών στο στήθος, το gin του τότε προκαλούσε αρκετές σοβαρές παθήσεις και στον λαιμό όσων το κατανάλωναν. Σε μια προσπάθεια "καθαρισμού" του ποτού λοιπόν, έκαναν ανάμειξη με αρκετά άλλα συστατικά, σε μια διαδικασία που αρκετά χρόνια αργότερα "γέννησε" τα κοκτέιλ.

Ένα κλασικό κοκτέιλ για το οποίο δεν άκουσες ποτέ

ΤΖΙΝ 3

Την επόμενη φορά που μιλώντας για ποτά θα θέλεις να εντυπωσιάσεις τους άλλους ανέφερε απλά δυο λέξεις: "Gin Twist". Το βρετανικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούνταν από gin, χυμό λεμονιού, σιρόπι ζάχαρης και ζεστό νερό. Μάλιστα, στις δεκαετίες του 1920 και 1930 ήταν τόσο δημοφιλές που αναφερόταν αρκετά συχνά σε μυθιστορήματα και νουβέλες της εποχής.

Φτιάξ' το μόνος σου στο σπίτι

Αφού στην ουσία μιλάμε για αρωματισμένη βότκα, γιατί να μη δοκιμάσεις να το φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι (αν νιώθεις ικανός ή τυχερός); Υπάρχουν ακόμη και ειδικά πακέτα που σου επιτρέπουν να το κάνεις. Είναι απλό, καθώς αναμειγνύεις το ποτό με καρπούς αρκεύθου και άλλα μπαχαρικά και βότανα. Απλά μην το κάνεις στη μπανιέρα σου.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες