Είναι αρκετά εύκολο για τον οποιονδήποτε να φτιάξει ένα τσάι, αν και ελάχιστοι στη χώρα μας -και γενικότερα στη Μεσόγειο- το προτιμούν συγκριτικά με τον καφέ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας σχετικής κουλτούρας με ποιοτικά blends, νόστιμα συνοδευτικά ή ακόμη και θεματικά καταστήματα.

Η ιεροτελεστία του English tea ωστόσο, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι, ακολουθώντας τις σωστές συμβουλές (και πιθανότατα πραγματοποιώντας ένα απαραίτητο διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ).

Η Angela Pryce δηλώνει επαγγελματίας σομελιέ τσαγιού και γράφοντας στην Guardian θέτει τους κανόνες της όλης διεργασίας. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τα ποιοτικά υλικά που είναι απαραίτητα. Μάλιστα, η Pryce τονίζει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς μεγάλα φακελάκια τσαγιού καθώς διατηρούν καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα. Έπειτα, δεν είναι απαραίτητη η τσαγιέρα. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα που σου επιτρέπουν να φτιάξεις τσάι σε ένα και μόνο φλιτζάνι.

Όσον αφορά το νερό, ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποσότητα χωρίς την παρουσία αλάτων ή όσο το δυνατόν μικρότερης, οπότε οφείλεις να προμηθευτείς εμφιαλωμένο ή κάποιο φίλτρο για τη βρύση. Έπειτα, υπάρχει και ο παράγοντας της θερμοκρασίας, ο οποίος διαφέρει αναλόγως του είδους του τσαγιού κάθε φορά. Αν για παράδειγμα θέλεις να πιεις μαύρο τσάι, το νερό θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καυτό, σχεδόν σε θερμοκρασία εξάτμισης (κοντά στους 100°C). Αν πάλι προτιμάς το πράσινο τσάι, η ιδανική θερμοκρασία νερού είναι 70°C-80°C.

Τέλος, ένα σημαντικό ερώτημα: Τι μπορούμε να προσθέσουμε; Σύμφωνα με την Angela Pryce αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Η ίδια πάντως προτείνει την προσθήκη γάλακτος στο μαύρο τσάι, ειδικά αν αυτό καταναλώνεται μαζί με το πρωινό. 

Από: Esquire IT