Λέστερ και πάλι

Η ομάδα του Brendan Rodgers, που είναι δεύτερη στην Premier League, παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο και πείθει άπαντες πως τα θαύματα μπορούν να επαναληφθούν.

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο Brendan Rodgers άφηνε τη Σέλτικ για να αναλάβει την Λέστερ, δεν το έκανε ελαφρά τη καρδία. Μετά από 2,5 χρόνια στη Σκωτία είχε κατακτήσει όλους τους εγχώριους τίτλους, έχοντας εδραιώσει τη θέση του στην ιστορία της ομάδας της Γλασκώβης. Αποφάσισε όμως να φύγει, στα μέσα της σεζόν, για να καθίσει στον πάγκο ενός club που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη μέση της βαθμολογίας της Premier League. Ήξερε καλά μέσα του ότι οι οπαδοί θα στενοχωρηθούν, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα, με το σύνθημα ενός πανό στο Celtic Park: "Αρνήθηκες την αθανασία για χάρη της μετριότητας".

Λέστερ και πάλι

Έκτοτε έχουν περάσει 9 μήνες και με σιγουριά πλέον μπορούμε να πούμε ότι το παραπάνω μήνυμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Βορειοϊρλανδός προπονητής έφερε μία νέα πνοή και ένα φιλόδοξο πλάνο σε μία ομάδα που αναζητούσε restart μετά το θαύμα της σεζόν 2015-16, όταν και κατέκτησε το αγγλικό πρωτάθλημα αλλά και έπειτα από το τραγικό συμβάν με τον Vichai Srivaddhanaprabha. Από τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Rodgers ανέλαβε και επίσημα τις Αλεπούδες, μόνο η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι έχουν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς.

Η Λέστερ φιγουράρει αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση της Premier League και μοιάζει ικανή μέχρι τέλους να κυνηγήσει μία θέση που οδηγεί στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Με μία πολύ λογική ματιά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν είναι φυσιολογικό να αφήνεις μία ομάδα που κατακτά τίτλους για να βρεθείς σε μία ακόμη μέτρια κατάσταση και σε ένα club που κοιτάζει περισσότερο την αποφυγή του υποβιβασμού παρά τη διάκριση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leicester City (@lcfc) on

Το στοίχημα όμως που είχε ήδη αποφασίσει ο Rodgers να πάρει ήταν πολύ απλό και μάλλον εύκολο, για τον ίδιο, να κερδηθεί: Γνώριζε από την πρώτη στιγμή που θα πατούσε το πόδι του στο Λέστερ ότι θα είχε όλη την άνεση να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν για να δουλέψει και να πειραματιστεί ενόψει της επόμενης, χωρίς πίεση και άγχος. Μπόρεσε έτσι να μεταδώσει τη φιλοσοφία και τις ιδέες του σε έναν αρκετά αξιόλογο πυρήνα παικτών. Να δει με την ησυχία του ποιοι του κάνουν και ποιοι όχι.

Ένας από τους παίκτες-κλειδιά ήταν σίγουρα ο Youri Tielemans. Ο 22χρονος Βέλγος μέσος αγωνιζόταν στην ομάδα ως δανεικός από την Μονακό ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο. Το καλοκαίρι, ο Rodgers και η διοίκηση ανακοίνωσαν μαζί την απόκτησή του, έναντι 40 εκατ. λιρών. Δίπλα στον Tielemans, υπάρχει μία βάση σαφώς πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών.

Ο Jamie Vardy σκοράρει με τους ρυθμούς της χρονιάς του θριάμβου, με 11 γκολ σε 12 ματς μέχρι στιγμής και συνολικά 20 τέρματα σε 21 παιχνίδια υπό τις οδηγίες του Rodgers. Oι Kasper Schmeichel και Jonny Evans είναι οι δύο σταθερές στα μετόπισθεν. Στο πλάι αυτών όμως, υπάρχουν και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, σε σαφώς μικρότερες ηλικίες: Οι Harvey Barnes, Ben Chilwell, Wilfred Ndidi, James Maddison και Caglar Söyüncü είναι οι πιο χαρακτηριστικές. Κανείς εξ' αυτών δεν είναι πάνω από 23.

Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είναι εκείνοι που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο κάτω από την καθοδήγηση του πρώην προπονητή της Λίβερπουλ, δείχνοντας ήδη έτοιμοι για τη μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ΜΠΡΕΝΤΑΝ ΡΟΤΖΕΡΣ ΤΣΑΓΛΑΡ ΣΟΓΙΟΥΝΤΣΟΥ

Για τον ίδιο τον Rodgers, τίποτα μέχρι στιγμής δεν αποτελεί έκπληξη. Ήδη από τις δηλώσεις του στην preseason είχε δώσει το στίγμα: "Είμαι πραγματικά χαρούμενος με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τους τελευταίους μήνες. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία βρίσκεται στο ότι οι παίκτες έχουν κίνητρο αλλά και εμπειρία, μικρότερη ή μεγαλύτερη, για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε τη σωστή νοοτροπία για να παρουσιάσουμε κάτι αξιοσημείωτο στη φετινή Premier League". Η αυτοπεποίθηση του Βορειοϊρλανδού ερμηνεύτηκε ακόμη και ως αλαζονεία από πολλούς στο Νησί. Προφανώς ξεχνούν ότι ήταν ο μόνος προπονητής της προ-Klopp εποχής που είχε πλησιάσει στον τίτλο, έχοντας μάλιστα πολύ λιγότερα "όπλα" από τον Γερμανό, σημερινό manager των Κόκκινων. 

Ο 46χρονος τεχνικός από το χωριό Carnlough δρέπει ήδη τους καρπούς της δουλειάς του, βοηθώντας στην ολική ανοικοδόμηση της Λέστερ και περνώντας στην ομάδα τις αρχές του, που επιβάλλουν παιχνίδι κατοχής και επιθετικότητα. Μπάλα από αυτή που αρέσει στον καθένα.

ΚΑΣΠΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ ΛΕΣΤΕΡ

Οι Αλεπούδες ισοβαθμούν με την Τσέλσι του Frank Lampard στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 26 πόντους, έχοντας όμως καλύτερη διαφορά τερμάτων. Διαθέτουν επίσης την καλύτερη άμυνα της λίγκας, με παθητικό μόλις 8 γκολ. Η κατάκτηση μίας θέσης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ερχόμενης σεζόν είναι ένας εφικτός στόχος. Στο Λέστερ πάντως δεν απαγορεύονται τα θαύματα. Η ομάδα του Brendan Rodgers θα συνεχίσει να επιτίθεται για να τα κυνηγήσει. 


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος