Ένας οδηγός για την Premier League

Το καλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη βρίσκεται στη σέντρα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Σεπτεμβρίου 2020

Η Premier League, το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θεωρείται -και είναι- το κορυφαίο του πλανήτη, ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο για τη σεζόν 2020/21 και θα ολοκληρωθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στις 23 Μαΐου 2021. Υπενθυμίζουμε πως η περασμένη αγωνιστική περίοδος διεκόπη τον Μάρτιο και συνεχίστηκε, κεκλεισμένων των θυρών, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Με την πρώτη σέντρα να γίνεται το μεσημέρι του Σαββάτου, το Esquire σου παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φετινή Premier League.

Ο κορονοϊός

Μοιραία, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και ως εκ τούτου επηρεάζει και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Στην Premier League θα γίνονται εβδομαδιαία τεστ σε όλες τις ομάδες - σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και staff. Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι γενικότερα έχει ακολουθηθεί μία σωστή προσέγγιση και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Βέβαια, η διαδικασία δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί αναλόγως του πώς θα χτυπήσει το δεύτερο κύμα την Μεγάλη Βρετανία, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς τις αρχές Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Τα clubs ήδη προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν με τα εισιτήρια διαρκείας, εξετάζοντας διάφορες λύσεις: Κάποια προσφέρουν επιστροφές χρημάτων, άλλα πιστώσεις για μελλοντικές χρήσεις και μερικά θέσεις σε κληρώσεις για εξασφάλιση θέσης όταν επιτραπεί η είσοδος σε φιλάθλους στο γήπεδο.

Τα φαβορί

Δύσκολα ο συγκεκριμένος τίτλος να μπορούσε να δοθεί οπουδήποτε αλλού πέραν από τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας δείχνει μία αξιοζήλευτη συνέπεια σε πολύ υψηλά standards απόδοσης την τελευταία διετία, με τη δυναμική της να παραμένει σταθερή και αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου πως δεν έχασε -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- κανέναν από τους βασικούς πυλώνες της. Παράλληλα, φρόντισε να αποκτήσει τον Κώστα Τσιμίκα και να κάνει μία προσεκτική προώθηση πολύ ταλαντούχων παικτών από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Αν καταφέρει δε, και αποκτήσει και τον Thiago Alcantara, θα έχει δυναμωθεί αισθητά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester City (@mancity) on

Από την άλλη, η Σίτι του Pep Guardiola πλήρωσε κάποιες λεπτομέρειες την περασμένη σεζόν - κυρίως δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει τον Vincent Kompany τόσο στο χορτάρι όσο και στα αποδυτήριά της. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει τώρα με τον Nathan Ake αλλά κυρίως με τον Kalidou Koulibaly (αν τελικά υπογράψει). Έχασε βέβαια τους David Silva και Leroy Sané, γι' αυτό και ίσως η Λίβερπουλ να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Τα outsiders

Η Τσέλσι, μετά από μία μάλλον μεταβατική σεζόν, μοιάζει να επανέρχεται, έχοντας στήσει ένα σωστό project με τον κατάλληλο άνθρωπο στο τιμόνι. Εκτός από αυτό όμως, ο Roman Abramovich αρχίζει να μοιράζει και πάλι χρήμα όπως τις παλιές καλές εποχές, πλαισιώνοντας τον ανανεωμένο κορμό με πληθωρικές προσθήκες (Thiago Silva, Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Kai Havertz μεταξύ άλλων) - βέβαια το club είχε περιθώριο να ξοδέψει από την περασμένη σεζόν έπειτα από τις πωλήσεις των Eden Hazard και  Alvaro Morata και την απαγόρευση των μεταγραφών (το 2019/20).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc) on

Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς ο Frank Lampard θα διαχειριστεί το πλούσιο ρόστερ που πλέον διαθέτει. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε πέρυσι να τερματίσει στην 3η θέση, παρουσιάζοντας ένα καλό πρόσωπο ειδικά μετά την έλευση του Bruno Fernandes. Η επιθετική της γραμμή είναι top class και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη αν αποκτηθεί, τελικά, ο Jadon Sancho. Προσθέτοντας σε αυτό και το ιδιαίτερο βάρος που κουβαλά η φανέλα της, δεν αποκλείεται να εκπλήξει ευχάριστα. 

Οι πιθανές εκπλήξεις

Ίσως να μην προκαλέσει καμία εντύπωση αν κάποια από τις Τότεναμ, Άρσεναλ ή Έβερτον βρεθεί στις πρώτες θέσεις για το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος αλλά είναι μάλλον δεδομένο πως δύσκολα αυτό συνεπάγεται και με διεκδίκηση του τίτλου μέχρι τέλους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tottenham Hotspur (@spursofficial) on

Πιθανότατα όμως μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες ομάδες να ξεπεράσει τον αρχικό πήχη των φιλοδοξιών της. Στον αντίποδα, Λέστερ, Γουλβς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δύσκολα θα επαναλάβουν τις περσινές τους εμφανίσεις, με πιο δυνατές υποψηφιότητες να τις "διαδεχτούν" τις Νιούκασλ, Σαουθάμπτον και Λιντς. 

Δύσκολη η παραμονή

Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ, Κρίσταλ Πάλας κατά πρώτο λόγο και Μπράιτον, Μπέρνλι και Άστον Βίλα θα είναι εκείνες που θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό τους στην Championship. O Scott Parker μπορεί να έκανε ένα καλό προπονητικό ντεμπούτο αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Ο Aleksandar Mitrovic είναι αρκετά καλός για τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά δύσκολα θα συνεχίσει να σκοράρει με αυτούς τους ρυθμούς και στο κορυφαίο επίπεδο. Επιπροσθέτως, την τελευταία φορά που η Φούλαμ βρέθηκε στην Premier League απέδειξε πως έχει την ικανότητα (;) να ξοδεύει 100 εκατ. λίρες και να φτιάχνει χειρότερη ομάδα από την προηγούμενη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fulham Football Club (@fulhamfc) on

Στην περίπτωση της Γουέστ Μπρομ όλα εξαρτώνται στο τι μπορεί να κάνει ο Slaven Bilic τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών καθώς η απόκτηση του Grady Diangana (μετά τον περσινό δανεισμό του από την Γουέστ Χαμ) δεν μοιάζει να αρκεί. Η Κρίσταλ Πάλας έχει προπονητή τον 73χρονο πια Roy Hodgson και αυτό από μόνο του δημιουργεί ανασφάλεια, ειδικά αν χαθεί και ο πιο influential παίκτης της, ο Wilfried Zaha, τον οποίο κυνηγούν Τότεναμ και Έβερτον.

Οι rookies

Το μεταγραφικό παζάρι είναι ακόμη ενεργό και πιθανότατα θα υπάρξουν νέες προσθήκες σε αρκετές από τις 20 ομάδες. Υπάρχουν όμως κάποιοι άρτι αφιχθέντες ποδοσφαιριστές που όλοι περιμένουν να δουν στο χορτάρι με τις καινούριες τους φανέλες - όλοι τους για πρώτη φορά στην Premier League. Ο Kai Havertz (η ανακοίνωση της μεταγραφής του οποίου μέσω social media θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια marketing) φέρεται να είναι η κορυφαία μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού. Ο 21χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός άφησε τη Λεβερκούζεν για την Τσέλσι, σε μία συμφωνία που αγγίζει τα 71 εκατ. λίρες - γεγονός που μαζί με το τεράστιο ταλέντο του δημιουργεί εξίσου τεράστιες προσδοκίες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manchester United (@manchesterunited) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Everton (@everton) on

Ο Donny van de Beek (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Άγιαξ) είναι επίσης μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς μαζί με τους Paul Pogba και Bruno Fernandes μπορεί να συνθέσει μία υπέροχη μεσοεπιθετική τριπλέτα στους Κόκκινους Διαβόλους. Η Άρσεναλ κινήθηκε αρκετά έξυπνα στην περίπτωση του Gabriel Magalhaes. Ο 22χρονος Βραζιλιάνος πρώην αμυντικός της Λιλ ίσως να μπορεί να βελτιώσει αισθητά το προβληματικό αμυντικό κομμάτι των Κανονιέρηδων. Τέλος, υπάρχουν οι Rodrigo Moreno της Λιντς και ο James Rodriguez της Έβερτον. Τόσο ο Ισπανός επιθετικός όσο και ο Κολομβιανός μέσος βρίσκονται στα 29 τους. Στον πρώτο, ο Marcelo Bielsa έχει επενδύσει αρκετά όσον αφορά το σκοράρισμα και τη δημιουργία ενώ στον δεύτερο πιστεύει ακόμη ο Carlo Ancelotti, φιλοδοξώντας πως μαζί με την καριέρα του θα αναστηθεί και η Έβερτον.

Η νέα μπάλα

Πιθανότατα την έχεις δει στα ματς για τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η Nike Flight football συστήνεται ως η "ναυαρχίδα" του 2020 για την αμερικανική εταιρεία, που ουσιαστικά αντικαθιστά την Merlin του 2018. Έχει καλύτερο κράτημα και έλεγχο για τους παίκτες υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, με ξεχωριστό σχεδιασμό και αεροδυναμική.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nike Football (Soccer) (@nikefootball) on

Το εξωτερικό της στρώμα αποτελείται από 4 δερμάτινα πάνελ (οι περισσότερες σημερινές μπάλες έχουν 12) και 68 διαφορετικές επαναλήψεις με ραβδώσεις. Η Nike ευελπιστεί πως θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει η εξέλιξη της μπάλας την επόμενη δεκαετία. 


Διάβασε ακόμη για τον τελευταίο μαέστρο των Βαλκανίων, γιατί ο Lionel Messi έμεινε τελικά στην Μπαρτσελόνα, τον τελευταίο Ρωμαίο πολεμιστή Daniele De Rossi και γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s.


κεντρική φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος