Οι μεταγραφές Ιανουαρίου έχουν πάντοτε τη γοητεία τους. Συνήθως, προκύπτουν περιπτώσεις όπου μία κίνηση μπορεί να αλλάξει την ιστορία ενός club, ενός πρωταθλήματος ή ακόμη και του ίδιου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπάρχουν πάλι και εκείνες οι προσθήκες που στη συνέχεια αποδεικνύονται ιστορικά flops. Σε κάθε περίπτωση, κρατούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων ζωντανό και είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ανανεωθούν. Η φετινή μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δεν είχε κάτι το εντυπωσιακό αλλά μπορούμε να διακρίνουμε κάποιους που φαινομενικά ευνοήθηκαν και εκείνους που θεωρητικά δεν έκαναν και ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Οι νικητές

Η Άρσεναλ

Οι Κανονιέρηδες μοιάζουν να έγιναν αρκετά καλύτεροι από ό,τι έναν μήνα πριν - θεωρητικά πάντοτε. Ο Mikel Arteta είδε την ομάδα του να βελτιώνει την εικόνα της τις τελευταίες εβδομάδες, την ίδια στιγμή που ενισχύθηκε με τον Martin Odegaard. Κυρίως όμως, κατάφερε να λύσει μία και καλή το θέμα του Mesut Ozil, με τον Γερμανό -με τούρκικες ρίζες- μέσο να καταλήγει τελικά στην Φενέρμπαχτσέ.

Ο Luka Jovic

Ο Odegaard δεν ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ που αποχαιρέτησε την Μαδρίτη τις τελευταίες ημέρες. Ο Luka Jovic επέστρεψε ως δανεικός στην  Άιντραχτ Φρανφκούρτης και έδειξε αμέσως να ξαναβρίσκει τον εαυτό του στα γνώριμα γι' αυτόν λημέρια. Ο διεθνής Σέρβος επιθετικός έχει σημειώσει μόλις 2 τέρματα με τη φανέλα της Βασίλισσας σε 32 συμμετοχές - όσα πέτυχε δηλαδή και στο πρώτο του ματς μετά την επιστροφή του στην Άιντραχτ, πριν λίγες ημέρες, απέναντι στη Σάλκε.

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν

Η γερμανική ομάδα κινήθηκε εξαιρετικά έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι, με value-for-money προσθήκες σε θέσεις που χρειαζόταν. Οι Jeremie Frimpong (κεντρικός αμυντικός από τη Σέλτικ), ο Demarai Gray (ακραίος επιθετικός από την Λέστερ) και ο Timothy Fosu-Mensah (αμυντικός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ήρθαν έναντι συνολικά €18.000.000, για να βοηθήσουν τις Ασπιρίνες να εξασφαλίσουν μία θέση στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Οι χαμένοι

Ο Dele Alli

Getty Images

Ο Άγγλος διεθνής μεσοεπιθετικός ήταν πολύ κοντά στο να συναντήσει ξανά τον πρώην προπονητή του Mauricio Pochettino στην Παρί Σεν Ζερμέν αλλά η μεταγραφή τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, με τον ίδιο να ξεμένει ουσιαστικά στο Λονδίνο και την Τότεναμ. Ο Jose Mourinho δεν πρόκειται να τον συμπεριλάβει στα πλάνα του (έχει ξεκινήσει στην αρχική 11άδα μόλις 6 φορές τη φετινή σεζόν) αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο άμεσο μέλλον.

Η Μπαρτσελόνα

Getty Images

Στη Βαρκελώνη τα πράγματα ήταν αρκετά ήρεμα όσον αφορά τις προσθαφαιρέσεις, με την ομάδα πάντως να παραμένει σε κατάσταση κρίσης - ειδικά όσο δεν ξεκαθαρίζει το μέλλον του Lionel Messi και πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Ο Eric Garcia δεν ήρθε τελικά από την Μάντσεστερ Σίτι και τα προβλήματα στην αμυντική γραμμή παραμένουν για τον Ronald Koeman. Η Μπαρτσελόνα προχωρά στο δεύτερο μισό της σεζόν χωρίς νέα πρόσωπα και αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστικό όσον αφορά τους στόχους της.