Ο Arrigo Sacchi κάποτε άλλαξε το ποδόσφαιρο

Ένας από τους σπουδαιότερους προπονητές όλων των εποχών κλείνει σήμερα τα 77 του χρόνια.

Όταν πίσω στις 2 Αυγούστου του 1987 ο Arrigo Sacchi πραγματοποιούσε το προπονητικό του ντεμπούτο στον πάγκο της Μίλαν, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν αυτά που θα ακολουθούσαν. Και σχεδόν κανείς δεν πίστευε πως θα οδηγούσε την θρυλική ομάδα του Μιλάνου σε πρωτόγνωρους θριάμβους, φέρνοντας ουσιαστική επανάσταση στον τρόπο που παίζεται το ίδιο το ποδόσφαιρο. 

Ο 'Προφήτης του Φουζινιάνο' (ένα από τα παρατσούκλια του λόγω του τόπου καταγωγής του) γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, την 1η Απριλίου του 1946, και με τη δουλειά του έμεινε στην ιστορία, ως ένας από εκείνους που δίδαξαν πως παίζεται το ομορφότερο παιχνίδι που φτιάχτηκε ποτέ.

Ο σωστός άνθρωπος, τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η ποδοσφαιρική Ιταλία ήταν ακόμη μεθυσμένη από τον θρίαμβο της Σκουάντρα Ατζούρα στα γήπεδα της Ισπανίας και το Μουντιάλ του 1982. Έλειπε όμως κάτι σε συλλογικό επίπεδο, που θα απογείωνε το ποδόσφαιρο της χώρας. Σε ένα μέρος με ασυνεπείς Καθολικούς και πρακτικούς συντηρητικούς, ένας αιρετικός -όπως ο ίδιος ο Sacchi ανέκαθεν χαρακτήριζε τον εαυτό του- θα έκανε τη διαφορά. 

Ο Arrigo Sacchi κάποτε άλλαξε το ποδόσφαιροGetty Images

Κατά την πρόσληψή του από τους Silvio Berlusconi και Adriano Galliani, σύσσωμος ο Τύπος της γείτονος χώρας ξέσπασε, ασκώντας τρομερή κριτική. Ο προπονητής που είχε ελάχιστη εμπειρία και πριν δούλευε ως πωλητής παπουτσιών αναλάμβανε ένα από τα σημαντικότερα brands του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στις πρώτες δηλώσεις του ήταν απολαυστικός και καθόλου φοβισμένος: "Δεν ήξερα πως για να γίνεις καλός αναβάτης θα πρέπει πρώτα να έχεις υπάρξει άλογο".

> Διάβασε ακόμη: Η ημέρα που ο κόσμος γνώρισε τον Francesco Totti

Λίγους μήνες μετά, αποδείκνυε πως δεν το είπε τυχαία, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ιταλίας - η Μίλαν επέστρεφε στην κορυφή μετά από 9 χρόνια. Ακολούθησαν back-to-back Champions League (πριν σπάσει το ρεκόρ του ο Zinedine Zidane με την Ρεάλ Μαδρίτης), δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα και δύο Ευρωπαϊκά Super Cup.

ΑΡΙΓΚΟ ΣΑΚΙ ΜΙΛΑΝ 4Getty Images

Στο Μιλάνο βρήκε κάποια πολύ συγκεκριμένα υλικά, που όμως έπρεπε να παντρέψει και να καθοδηγήσει: Υπήρχαν οι έμπειροι Franco Baresi και Mauro Tassotti, οι 'έτοιμοι' Carlo Ancelotti, Roberto Donadoni και Daniele Massaro, οι νεαροί Alessandro Costacurta και Paolo Maldini και οι Ολλανδοί Ruud Gullit και Marco Van Basten (στους οποίους μετέπειτα προστέθηκε και ο Frank Rijkaard). Έφτιαξε κώδικα επικοινωνίας με όλους τους, ξεκινώντας από την προπόνηση.

Ο δικός του τρόπος

Από την πρώτη του ημέρα στο Μιλανέλο ζήτησε ένταση, περνούσε ατελείωτες ώρες βλέποντας βίντεο και έστηνε ένα νέο είδος ποδοσφαίρου από τον πάγκο. Δεν ακολούθησε την παραδοσιακή ιταλική της σφιχτής άμυνας. Ήθελε η ομάδα του να έχει την μπάλα και να φτιάχνει. Διαρκώς.

Άλλαξε το κλασικό 3-5-2 σε 4-4-2, καθιέρωσε το τεχνητό οφσάιντ, ζητούσε διαρκώς επιθετικότητα από όλους και ανελέητο πρεσάρισμα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σήμερα, όλα αυτά ακούγονται συνηθισμένα. 30+ χρόνια πριν, ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Για τον Sacchi κάθε παίκτης, ανεξαρτήτως θέσης, είχε σημαντικό ρόλο τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό του πλάνο.

> Διάβασε ακόμη: Το πρόβλημα με τον επόμενο striker της Μπαρτσελόνα

Αρκετές από τις αρχές της σπουδαίας Μίλαν της τετραετίας 1987-1991 (που από τους ειδικούς θεωρείται μία από τις 10 καλύτερες ομάδες όλων των εποχών), τις προσάρμοσε και στο παιχνίδι της εθνικής Ιταλίας, στον πάγκο της οποίας βρέθηκε από το 1991 μέχρι και το 1995, με αποκορύφωμα της πορείας του το Μουντιάλ του 1994, όταν έφτασε στον τελικό, για να του γλιστρήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα από τα χέρια, ξέρεις πώς.

ΑΡΙΓΚΟ ΣΑΚΙ ΜΙΛΑΝ 1Getty Images
ΑΡΙΓΚΟ ΣΑΚΙ ΜΙΛΑΝ 2Getty Images

Ήταν ένας πολύ διαφορετικός για την εποχή του προπονητής. Πίστευε στην αξιοκρατία, στην ομάδα ως σύνολο -αν και κατηγορήθηκε πως απλά ήθελε να είναι ο ίδιος ο πραγματικός σταρ- και άφησε πίσω του ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό μάθημα: Πώς πάντοτε θα υπάρχει κάτι νέο να παρουσιάσεις. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως πολλά από τα guidelines του ακολουθούν ακόμη τύποι όπως οι Mourinho, Sarri, Klopp, Simeone, Conte και ένα από τα πιο αγαπημένα του παιδιά στη Μίλαν, ο Carlo Ancelotti.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.