Η ξεχωριστή ικανότητα του Neymar

Ο Βραζιλιάνος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν είναι απλά ο εαυτός του. Και δεν επηρεάζεται από καμία συνθήκη.

O Neymar αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της εβδομάδας, στις ρεβάνς των προημιτελικών για το Champions League. Αν θέλεις τη γνώμη μας, απολύτως δικαιολογημένα. Ναι, πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε καταφερθεί εναντίον του για πολύ συγκεκριμένους λόγους που μπορεί να μην αφορούν το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε κάτι: Πως όσο καιρό κι αν απουσιάζει από τα γήπεδα λόγω τραυματισμών (ή με δικαιολογίες για τέτοιους προκειμένου να προλάβει κάποιο πάρτι), επιστρέφει πάντοτε σαν να μην έλειψε ποτέ, υπενθυμίζοντας πως το ταλέντο του είναι πραγματικά μοναδικό. 

Ένα πρωτόγνωρο χάρισμα

Είναι μάλλον ασυνήθιστο το χαρακτηριστικό του να πατά χορτάρι μετά από ένα σημαντικό διάστημα απουσίας και να κάνει ότι γουστάρει τους αντίπαλους αμυντικούς. Ένα ξεκάθαρο δείγμα πως ταλέντα σαν κι αυτόν βγαίνουν μία φορά στα 20 χρόνια, για να μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο της αλάνας πάντα θα υπάρχει και θα κάνει τη διαφορά. Και δεν μιλάμε για το γαλλικό πρωτάθλημα -που είναι πολύ πιο απαιτητικό από ότι πιστεύεις- αλλά για το κορυφαίο επίπεδο, αυτό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου. 

Το δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών απέναντι στην Mπάγερν Μονάχου (ίσως και το πρώτο) ήταν απλά μία ακόμη διαπίστωση. Στις αναμετρήσεις απέναντι στους Βαυαρούς υπήρξαν αρκετές στιγμές που ο 29χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός απέδειξε την τεχνική, φυσική και ψυχολογική κυριαρχία του. Από ατυχία, δεν κατάφερε να χριστεί σκόρερ, ενώ έδωσε δύο ασίστ (στον αγώνα του Μονάχου). Αλλά κυρίως ήταν τα όσα σκεφτόταν και εκτελούσε κάθε φορά που η μπάλα πήγαινε στα πόδια του εκείνα που μαρτυρούν την ανωτερότητά του.

Ίσως κάποιοι να κατάλαβαν, για ακόμη μία φορά, πως το potential του ήταν ανέκαθεν τέτοιο για να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εποχή Ronaldo-Messi και το πέρασμα στην Haaland-Mbappé era. Κι ας μην έχει αποβάλλει (δεν θα το κάνει ποτέ) τις κακές συνήθειες του να βουτά πολύ εύκολα στο χορτάρι ή να είναι ελαφρώς εριστικός.

Πυρήνας πόλωσης

Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία έχουν υπάρξει τόσο πολωτικοί και διχαστικοί όσον αφορά το φίλαθλο κοινό προς αυτούς. Ακόμη και ο Cristiano Ronaldo κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Ο Neymar από την άλλη, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη, έγινε στόχος. Δεν βοήθησαν υπέρ του τα social media, τα τατουάζ, τα άσχημα κουρέματα, ο τρόπος ζωής ή οι εξωφρενικές πολλές φορές απαιτήσεις του ίδιου και του πατέρα του. Τον στήριζαν πάντα, μόνο οι οπαδοί της ομάδας που αγωνιζόταν και από αυτούς, όχι όλοι.

Το λάθος όλων ήταν να πιστέψουν πως ο Βραζιλιάνος σταρ θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τις προσταγές και τους κανόνες του ποδοσφαίρου που παίζεται στην από εδώ άκρη του Ατλαντικού, όπου ισχύουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες εντός και εκτός γηπέδου.

Η ξεχωριστή ικανότητα του NeymarGetty Images

Ο ίδιος πήγε στο άλλο άκρο: Σε όλα τα παραπάνω μπορούν να προστεθούν προσβλητικές συμπεριφορές, εμπρηστικοί πανηγυρισμοί, αχρείαστες ντρίμπλες όταν έχουν όλα κριθεί, αποφυγή ευθυνών και υποχρεώσεων, παρά τα €222.000.000 που ο Nasser Al-Khelaïfi έδωσε στην Μπαρτσελόνα για να τον κάνει Παριζιάνο.

Αυτή όμως είναι η οπτική του για το ποδόσφαιρο και για την ίδια τη ζωή. Ένας χαρισματικός τσόγλανος, που όλοι λατρεύουν να βλέπουν στο γήπεδο. Αυτός είναι ο Neymar. Και είναι ok με αυτό, το ίδιο και εμείς.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear