Gianluigi Buffon, υποστολή σημαίας

Ο θρυλικός τερματοφύλακας ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την Γιουβέντους, αναζητώντας νέες προκλήσεις στα 43 (!) του.

"Νομίζω ότι έχω δώσει τα πάντα για την Γιουβέντους κι έχω λάβει τα πάντα. Έχουμε φτάσει όμως στο τέλος ενός κύκλου και το καλοκαίρι θα αποχωρήσω". Ο Gianluigi Buffon, μιλώντας στο Bein Sports, ανακοινώνει ουσιαστικά την αποχώρησή του από την Γιουβέντους, όχι όμως και από το ποδόσφαιρο, καθώς άφησε να εννοηθεί πως αν του γίνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση πιθανότατα να την αποδεχτεί.

Το προφίλ

Η ζωή και η καριέρα του Gianluigi Buffon συνδέθηκαν με την Γιουβέντους και την εθνική Ιταλίας, το impact του όμως επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους: Είναι μέλος του προγράμματος της UEFA Respect Diversity, το οποίο μάχεται κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης και "τρέχει" τεράστια φιλανθρωπική δράση.

Είδε πρώτη φορά το φως στις 28 Ιανουαρίου 1978, στην Καράρα της Τοσκάνης. Ο πατέρας του, Adriano, ήταν αρσιβαρίστας ενώ η μητέρα του, Maria Stella, δισκοβόλος. Η αθλητική παράδοση της οικογένειας Buffon δεν σταματά εκεί, καθώς οι δύο αδερφές του, Veronica και Guendalina, υπήρξαν επαγγελματίες παίκτριες βόλεϊ, ο θείος του Lorenzo ήταν τερματοφύλακας που μάλιστα αγωνίστηκε στη Μίλαν κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950 και ένας άλλος θείος του, ο Dante Masocco, έπαιξε επαγγελματικά μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι και την εθνική Ιταλίας.

Μοιραία λοιπόν, ο Gigi βρέθηκε από μικρός στα γήπεδα, επιλέγοντας το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στα παιδικά τμήματα της τοπικής Καραρέσε ως επιθετικός αλλά μετά το Μουντιάλ του 1990 όλα άλλαξαν: Εκεί είδε για πρώτη φορά το ίνδαλμά του, τον τερματοφύλακα της εθνικής Καμερούν Thomas N'Kono, αποφασίζοντας πως η θέση του (θα) βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια. Το 1991, σε ηλικία 13 ετών θα ενταχθεί στις ακαδημίες της Πάρμα, ομάδα με την οποία πραγματοποίησε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Serie A, το 1995, στα 17 του. 

Από την Πάρμα στην κορυφή του κόσμου

Στους Παρμέντζι, ο Buffon έμεινε μέχρι το 2001, αποτελώντας μέρος μίας πραγματικά υπέροχης ομάδας που ακόμη μνημονεύεται από κάθε πραγματικό φίλο του ποδοσφαίρου, πριν ακολουθήσει το πολύ μεγάλο βήμα με την μεταγραφή του στην Γιουβέντους.

Η Γηραιά Κυρία τον απέκτησε έναντι €52.000.000 - ποσό ρεκόρ που τον κατέστησε -τότε- τον ακριβότερο τερματοφύλακα του πλανήτη. Στο Τορίνο, κατέκτησε σχεδόν τα πάντα και αναδείχθηκε 8 φορές κορυφαίος goalkeeper του πρωταθλήματος. Με την εθνική Ιταλίας σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου το 2006 ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

Μάλιστα, ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα του ίδιου έτους, πίσω από τον αρχηγό της Σκουάντρα Ατζούρα, Fabio Cannavaro. Το 2018, έπειτα από 17 σεζόν στη Γιούβε, υπέγραψε με την Παρί Σεν Ζερμέν, μένοντας τελικά στο Παρίσι μόλις για 1 χρόνο και επιστρέφοντας στο Τορίνο, το καλοκαίρι 2019, δηλώνοντας πως "αυτή είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου". Τώρα, πρέπει να αφήσει και πάλι την Μεγάλη Κυρία, ψάχνοντας τον επόμενο -και πιθανότατα τελευταίο- σταθμό της τεράστιας καριέρας του.

 


Διάβασε ακόμη για τον Dennis Bergkamp και το αριστούργημά του, τις πολυτιμότερες ομάδες του κόσμου για το 2021 και πώς ο Thomas Tuchel μεταμόρφωσε την Τσέλσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος