20 πράγματα για το Final Four της EuroLeague

Όλα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ στρέφονται στην Κολωνία αυτό το τριήμερο.

Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές θα διεκδικήσουν το σημαντικότερο διασυλλογικό τρόπαιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο Final Four της Κολωνίας που ξεκινά απόψε και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, με τον μεγάλο τελικό της EuroLeague, στην Lanxess Arena.

Το Esquire παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τους 4 μονομάχους.

Αρμάνι Μιλάνο

> Είναι το πρώτο Final Four της ομάδας του Μιλάνου από το 1992, όταν και ονομαζόταν ακόμη Φίλιπς Μιλάνο. Τα 29 χρόνια που μεσολάβησαν αποτελούν φυσικά χρονικό ρεκόρ για κάτι τέτοιο. Το αμέσως επόμενο είναι τα 19 έτη της Ζαλγκίρις Κάουνας (1999-2018).

> Αν η ομάδα του Ettore Messina καταφέρει να κάνει δύο νίκες, ο Ιταλός προπονητής θα κατακτήσει την 5η EuroLeague της καριέρας του. Έχει γευτεί την χαρά της κατάκτησης το 1998 και το 2001 με την Βίρτους Μπολόνια και δύο φορές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2006 και 2008). Είναι δεύτερος σε τρόπαια, πίσω ασφαλώς από τον Zeljko Obradovic.

> Η Μιλάνο έχει κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης: Το 1966, το 1987 και το 1988.

> Ο Kyle Hines μπορεί να κερδίσει την 5η κούπα του - το έχει κάνει 2 φορές με τον Ολυμπιακό και άλλες τόσες με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

> Ο Sergio Rodriguez είναι ο μόνος Ισπανός μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει EuroLeague με μη ισπανική ομάδα (με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το 2019). Θέλει να το ξανακάνει, με την Αρμάνι Μιλάνο αυτή τη φορά.

Μπαρτσελόνα

> Αυτό θα είναι το 15ο Final Four στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Μόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει περισσότερες συμμετοχές (19), από τη στιγμή που καθιερώθηκε το εν λόγω φορμάτ (1988).

> Η Μπαρτσελόνα έχει δύο κατακτήσεις (2003 και 2010), χάνοντας σε τελικό 5 φορές (1984, 1990, 1991, 1996 και 1997).

> Ο Sarunas Jasikevicius έχει την ευκαιρία να γίνει μόλις ο 4ος που θα κατακτήσει το τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής. Οι άλλοι τρεις είναι οι Armenak Alachachan, Lolo Sainz και Stevislav Pesic. Υπενθυμίζουμε πως ο Saras έχει 4 τίτλους (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι και Παναθηναϊκός).

> Ο Pau Gasol επιστρέφει σε EuroLeague Final Four, 21 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση. Κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλη χρονική απόκλιση.

> Αν η Μπαρτσελόνα κερδίσει τον τίτλο, ο Rolands Smits θα γίνει ο πρώτος Λετονός που καταφέρνει κάτι τέτοιο. 

Αναντολού Εφές

> Είναι μόλις η τέταρτη φορά που η Εφές φτάνει σε EuroLeague Final Four.

> Οι Bryant Dunston και Vasilije Micic θα παίξουν στο τρίτο τους Final Four. Ο πρώτος έπαιξε με τον Ολυμπιακό το 2015 και ο δεύτερος με την Ζαλγκίρις το 2018, ενώ μαζί αγωνίστηκαν σε εκείνο του 2019, φυσικά με την Εφές.

> Ο Ergin Ataman διεκδικεί τον 4ο ευρωπαϊκό του τίλτο. Έχει κερδίσει το Κύπελλο Saporta με την Σιένα το 2002, το EuroChallenge με την Μπεσίκτας το 2012 και το 7DAYS EuroCup με την ΓαλατάΣαράι το 2015. Μόνο δύο προπονητές έχουν πάρει 4 διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια: Ο Dusan Ivkovic (EuroLeague, EuroCup, Saporta, Korac) και ο Aito Garcia Reneses (EuroCup, Saporta, Korac, EuroChallenge).

> Ο Shane Larkin είναι ο πιο κοντός παίκτης του Final Four, με ύψος 1.82 μ. Είναι όμως και αυτός που έχει βάλει και τους περισσότερους πόντους σε τελικό: Το 2019 σκόραρε 29 π., στην ήττα της Αναντολού Εφές από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

> Ο Krunoslav Simon είναι μόλις ο 4ος παίκτης στην ιστορία της EuroLeague με περισσότερους από 2.000 πόντους, 700 ριμπάουντ και 600 ασίστ. Οι Rudy Fernandez, Δημήτρης Διαμαντίδης και Νίκ Καλάθης είναι οι άλλοι τρεις.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

> Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα παίξει στο 9ο συνεχόμενο Final Four της σύγχρονης ιστορίας του θεσμού. Είναι φυσικά ρεκόρ.

> Ο Δημήτρης Ιτούδης θα κοουτσάρει στο 6ο του Final Four σαν head coach - όλα με την ομάδα της Μόσχας. Έχει την ευκαιρία να κερδίσει την τρίτη του EuroLeague (2016, 2019 οι άλλες δύο) και τη δεύτερη συνεχόμενη. Στον 21ο αιώνα μόνο ένας έχει καταφέρει κάτι σαν το τελευταίο: Ο Pini Gershon, το 2004 και το 2005 με την Μακάμπι.

> Ο Will Clyburn είναι ο μόνος με τίτλο Final Four MVP (2019) που θα βρεθεί στην Κολωνία.

> Ο Iffe Lundberg έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Δανός που κερδίζει την EuroLeague. Ο David Andersen που είχε τρεις κατακτήσεις, είχε μεν δανέζικο διαβατήριο αλλά ήταν Αυστραλός.

> Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η καλύτερη ομάδα της EuroLeague σε πόντους (84,4) και ριμπάουντ (35,6). Και αυτά ίσως κάνουν τη διαφορά. Ξανά.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.