EURO: Ήρθε η ώρα της Αγγλίας. Μπορεί και όχι.

Η εθνική Αγγλίας έχει μία τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσει σε Ευρωπαϊκούς τίτλους τον Παντελή Καφέ και τον Φάνη Κατεργιαννάκη. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλο τουρνουά, έτσι και εν όψει του EURO 2021, οι Άγγλοι ετοιμάζονται για μεγάλα πράγματα. Αυτή τη φορά -αν ζητάς την ταπεινή μας άποψη- οι προσδοκίες τους είναι απολύτως δικαιολογημένες για αρκετούς λόγους. Αλλά όπως νομοτελειακά συμβαίνει από το 1966 και έπειτα, υπάρχει πάντοτε κάτι που θα τους κρατά πίσω.

Το ρόστερ

O Gareth Southgate κατέληξε σε 26 ποδοσφαιριστές αλλά δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα του θα πρέπει να αντικαταστήσει τον -ενδεχομένως κορυφαίο δεξιό μπακ του πλανήτη- Trent Alexander-Arnold της Λίβερπουλ, ο οποίος χάνει το EURO λόγω τραυματισμού.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν η Αυστρία είναι η έκπληξη του EURO 2021;

Για τις θέσεις των τερματοφυλάκων, ο 50χρονος προπονητής διάλεξε τους Dean Henderson, Sam Johnstone και Jordan Pickford, ενώ στην αμυντική γραμμή θα εμπιστευθεί τους Ben Chilwell, Conor Coady, Reece James, Harry Maguire, Tyrone Mings, Luke Shaw, John Stones, Kieran Trippier και Kyle Walker - όπως βλέπεις υπάρχει πληθώρα επιλογών στη θέση που υπό κανονικές συνθήκες θα κάλυπτε ο Alexander-Arnold. 

Από τη μεσαία γραμμή το όνομα που ξεχωρίζει είναι εκείνο του 18χρονου wonderkid της Μπορούσια Ντόρτμουντ Jude Bellingham, με τον αρχηγό της Λίβερπουλ Jordan Henderson καθώς και τους Mason Mount, Kalvin Phillips και Declan Rice να τον πλαισιώνουν.

Φυσικά, η πιο λαμπερή γραμμή των Άγγλων είναι η επίθεση, με τους Dominic Calvert-Lewin, Phil Foden, Jack Grealish, Harry Kane, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Jadon Sancho, Raheem Sterling να πιστοποιούν του λόγου το ασφαλές. 

Για την τελευταία, ο παλαίμαχος σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και των Λιονταριών Rio Ferdinand δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Fourfourtwo πως "είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της δικής μας γενιάς. Υπάρχει βάθος στη συγκεκριμένη θέση. Αν κοιτάξεις το εύρος των επιλογών, θα καταλάβεις. Ειδικά 6 παίκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε οποιοδήποτε ματς, εκτός από τον Harry Kane: Οι Mount, Foden, Grealish, Sterling, Rashford, Sancho. Δυστυχώς θα πρέπει να παίζουν κάθε φορά δύο εξ' αυτών. O Southgate θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος που τους έχει. Οποιοσδήποτε προπονητής θα ήταν".

Τα συν και τα πλην

Οποιοσδήποτε δεν είναι εμπαθής -ποδοσφαιρικά και μη- με τους Άγγλους αντιλαμβάνεται πως στο ρόστερ της υπάρχει ταλέντο και εμπειρία. Παράλληλα, η εικόνα της ομάδας στα προκριματικά αλλά και το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μία πορεία μέχρι τα ημιτελικά ή ακόμη και τον τελικό. 

Οι αγγλικές ομάδες άλλωστε άφησαν το στίγμα τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, με Άγγλους παίκτες σε κομβικούς ρόλους. Με λίγη τύχη, τα Λιοντάρια μπορούν να ελπίζουν για κάτι πραγματικά καλό. Επιπροσθέτως, ο Gareth Southgate εξελίσσεται σε έναν θαυμάσιο ομοσπονδιακό τεχνικό, με φρέσκιες ιδέες και με 5 χρόνια πλέον προϋπηρεσίας στο πόστο του.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος πως μερικά από τα πιο κρίσιμα ματς της διοργάνωσης θα διεξαχθούν στο Γουέμπλεϊ, οπότε αν η Αγγλία φτάσει έως εκεί, θα παίζει ουσιαστικά εντός έδρας.

Αλλά, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η άμυνά τους, ειδικά στο κέντρο της, μοιάζει να έχει κάποια θέματα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο πιο χαρισματικός από τους κεντρικούς αμυντικούς της, ο John Stones, ψάχνει εδώ και έναν χρόνο να βρει τον εαυτό του. 

Στη μεσαία γραμμή πάλι, φαίνεται να λείπει ένας παίκτης που να συνδυάζει την εμπειρία με τη world class αξία (όχι, ο Henderson δεν είναι ακριβώς τέτοιος). Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εναπόκειται στο ό,τι οι άμεσοι ανταγωνιστές για τον ευρωπαϊκό θρόνο παρουσιάζουν κάποιες από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας τους. Συμπληρωματικά με όλα αυτά, κανείς δεν είναι πεπεισμένος πως ο Jordan Pickford θα κάνει ξανά ανάλογες εμφανίσεις με εκείνες που πραγματοποίησε στα γήπεδα της Ρωσίας.

> Διάβασε ακόμη: Οι σημαντικότερες απουσίες του EURO

Η Γαλλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και έχει ένα φανταστικό ρόστερ, οι Βέλγοι το ίδιο ενώ και οι Κροάτες είναι άκρως υπολογίσιμοι, όπως επίσης και η Πορτογαλία. Σε αυτούς προστίθενται οι πάντοτε κυνικοί όσο και ισχυροί Γερμανοί. Και δεν πρέπει να ξεχνάς πως η Ιταλία και η Ολλανδία διαθέτουν δύο από τις πιο βαριές φανέλες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ό, τι κι αν γράφουμε ωστόσο εμείς, όλα θα φανούν εκεί που πρέπει. Δηλαδή στο χόρτο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος