Jude Bellingham, το next best thing του αγγλικού ποδοσφαίρου

Ποιος είναι ο 16χρονος μέσος που θέλουν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να μονομάχησαν, σύμφωνα με τα βρετανικά media, ώστε να αποκτήσουν τα δικαιώματα ενός 16χρονου μέσου της Μπέρμιγχαμ. Καμία από τις τρεις δεν κατάφερε να τον κάνει δικό της, κάτι που συνέβη και με την Μπαρτσελόνα και τον Άγιαξ, που διακριτικά παρακολουθούσαν την εξέλιξή του. Πριν λίγες ημέρες, το ενδιαφέρον για αυτόν αναπτερώθηκε, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να έρχεται πολύ κοντά σε συμφωνία τόσο με την αγγλική ομάδα στην οποία αγωνίζεται όσο και με τον ίδιο τον παίκτη, πριν -τα τελευταία 24ωρα- προκύψει η παρέμβαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που πλέον θεωρείται το φαβορί για την υπογραφή του. Μάλιστα, ο νεαρός μπαλαδόρος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Carrington μαζί με τους γονείς του και συνομίλησε με τον Sir Alex Ferguson, σε μία προσπάθεια των Κόκκινων Διαβόλων να τον προσεγγίσουν περαιτέρω. Γιατί όμως τόσος ντόρος για τον Jude Bellingham;

Ο Jude Victor William Bellingham γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 2003 στο Stourbridge των West Midlands. Από την ηλικία των 7 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπέρμιγχαμ, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, Jobe. Αρχικά πέρασε από όλα τα στάδια υποδομής της ομάδας, μέχρι να φτάσει στην U-18, μόλις στα 14.

Έκανε μάλιστα ντεμπούτο στην U-23, σε ηλικία 15 ετών, σκοράροντας σε αυτό το νικητήριο γκολ απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Πλέον, είναι βασικό μέλος της πρώτης ομάδας, που αγωνίζεται στην Championship, με την παρθενική του συμμετοχή να γίνεται στις 6 Αυγούστου του 2019. Με αυτό τον τρόπο έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με τον σύλλογο, σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών. 

Πριν ένα χρόνο, το έγκριτο FourFourTwo τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 50 πιο συναρπαστικούς νεαρούς του αγγλικού ποδοσφαίρου (The 50 most exciting teenagers in English football), περιγράφοντάς τον ως "έναν σύγχρονο και πλήρη μέσο με εξαιρετικό έλεγχο του σώματός του, τόνους δημιουργικότητας και διαρκή αναζήτηση του γκολ". Ήταν μάλιστα ο μόνος 15χρονος μαζί με τον Amadou Diallo της Γουέστ Χαμ που υπήρχαν στην εν λόγω λίστα.

Jude Bellingham, το next best thing του αγγλικού ποδοσφαίρου
ΤΖΟΥΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΧΑΜ 2
ΤΖΟΥΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΧΑΜ 3

Από τότε μέχρι σήμερα, κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά, ο Bellingham μετρά 35 εμφανίσεις, 4 γκολ και 2 ασίστ με την πρώτη ομάδα της Μπέρμιγχαμ. Είναι παράλληλα διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας. Στο Νησί τον παρομοιάζουν αρκετά με τον Dele Alli, αν και η αλήθεια είναι πως το στυλ του φέρνει πολύ περισσότερο σε μία βελτιωμένη -και αρκετά πιο αθλητική- εκδοχή του Frenkie de Jong.

Παρότι ο Καταλανός προπονητής της Μπέρμιγχαμ Pep Clotet τον χρησιμοποιεί αρκετά συχνά και στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, ο ίδιος νιώθει πιο άνετα στο κέντρο του γηπέδου, παίζοντας με την ίδια άνεση στο "6", στο "8" και στο "10". Δυνατά σημεία του είναι η άψογη τεχνική και η τέλεια ισορροπία που έχει σχεδόν πάντοτε στο κορμί του, οι ακριβείς μεταβιβάσεις, η αξιοθαύμαστη επιτάχυνση με την μπάλα στα πόδια αλλά και οι αποτελεσματικές του επεμβάσεις το αμυντικό σκέλος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JB22🧞‍♂️ (@judebellingham) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JB22🧞‍♂️ (@judebellingham) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JB22🧞‍♂️ (@judebellingham) on

"Είχαμε από την αρχή ένα πλάνο για τον Jude. Αυτό περιελάμβανε την ένταξή του στην πρώτη ομάδα, σε ένα πλαίσιο όπου θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής σε τακτική βάση αλλά και μία πολύ συγκεκριμένη προπονητική ρουτίνα ώστε να βελτιώνεται, κυριολεκτικά, καθημερινά" έλεγε πριν λίγο καιρό στην Guardian o υπεύθυνος των ακαδημιών της Μπέρμιγχαμ, Kristjaan Speakman, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και τους Demarai Gray και Nathan Redmond που παίζουν εδώ και χρόνια στην Premier League με τις Λέστερ και Σαουθάμπτον αντίστοιχα αλλά και τον διεθνή τερματοφύλακα Jack Butland.

ΤΖΟΥΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΧΑΜ 4

Σύμφωνα με το TransferMarkt, o Jude Bellingham βρίσκεται μέσα στους 5 πιο ακριβούς -και ταλαντούχους- ποδοσφαιριστές του κόσμου κάτω των 17 ετών, με την αξία του να ανέρχεται στα €12.000.000. Κάτι μας λέει πως η επόμενη ομάδα του θα πληρώσει τουλάχιστον τα τριπλάσια πολύ σύντομα. Ειδικά αν προέρχεται από την Γηραιά Αλβιώνα.


Διάβασε ακόμη για το ποδόσφαιρο μετά το Brexit, το Ultras που θέλει να γίνει το Green Street Hooligans της επόμενης γενιάς, τον μύθο του Gianluigi Buffon και την ιστορία του θρυλικού La Bombonera.


Φωτογραφίες © Birmingham City FC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος